Vlad Ivanov, într-o nuvelă cehoviană, la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-intr-o-nuvela-cehoviana-la-tnb/

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

Un articol de Petre Ivan|18 februarie 2014

Un duel, dramatizarea nuvelei cehoviene « Duelul », o transpunere scenică purtând marca regizorului Alexandru Dabija, revine la Sala Atelier de vineri, 21 februarie, ora 19.30, când va avea loc prima reprezentaţie a actualei stagiuni. Printre protagonişti, Vlad Ivanov şi Diana Dumbravă.

O poveste despre cuplu, despre relaţia dintre bărbat şi femeie, „tratată ca o romanţă. Problema asta este, declară regizorul. Dacă doi oameni vor să fie împreună, ce înseamnă, ce obligaţii morale au? Spectacolul acesta este un studiu de caz, până la disecare, al cuplului”.

Vlad Ivanov

Gavril Pătru şi Diana Dumbravă, în spectacolul de la TNB, „Un duel”

Maniera în care materialul epic este adus din condei şi urcat pe scenă convine de minune scriiturii. «Cehov are o manieră aparte, ca la impresionişti, remarca Tolstoi. Vezi că pictorul aruncă tuşele de culoare la întâmplare şi crezi că nu există nici un fel de legătură între aceste pete cromatice, dar este de-ajuns să te îndepărtezi cu câţiva paşi de şevalet, pentru a avea o impresie a întregului».

Gavril Pătru, Diana Dumbravă, Ana Ciontea, Vlad Ivanov, Răzvan Oprea, Marius Rizea, Ioan Andrei-Ionescu, Dragoş Ionescu, Mihai Calotă, Dan Tudor, Axel Moustache sunt actorii invitaţi în scenă să dea viaţă scenelor crepusculare, sensurilor ascunse, adevărurilor spuse pe jumătate, indeciziei devastatoare şi spleen-ului, urmărind, vorba lui George Călinescu – «gingăşia în ridicol şi intrând în dramă prin bufonerie », fiindcă « descripţia morală a lui Cehov are calităţile mătăsurilor cu două reflexe ».

Vlad Ivanov

Alexandru Dabija foloseşte această nuvelă cehoviană, cu întreaga ei atmosferă, cu micile ei tabieturi şi marile discuţii filozofice şi morale, pentru a crea un spectacol captivant la Sala Atelier a TNB.

Foto cu Vlad Ivanov şi Duelul – TNB

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.