Vlad Ivanov şi Rodica Mandache, premiaţi pentru Teatru Radiofonic
https://www.ziarulmetropolis.ro/vlad-ivanov-si-rodica-mandache-premiati-pentru-teatru-radiofonic/

Actorii Rodica Mandache, Vlad Ivanov şi Ana Maria Bălescu au fost premiaţi la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, pentru rolurile realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Un articol de Petre Ivan|23 iunie 2014

Festivitatea oficială de premiere a laureaţilor celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova a avut loc la Palatul Elisabeta din Bucureşti. Ceremonia s-a desfăşurat în prezenţa lui Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta, a directorului Centrului Cultural Media Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, şi a lui Idalberto Fei, preşedintele juriului, notează Mediafax.

La începutul festivităţii, Oltea Şerban-Pârâu şi Attila Vizauer, redactor-şef al Redacţiei Teatru, au oferit trei premii speciale unor actori români, pentru roluri excepţionale realizate în premierele stagiunii 2013 a Teatrului Naţional Radiofonic.

Astfel, Rodica Mandache a primit premiul pentru cea mai bună interpretare feminină, pentru rolul Aniţa din spectacolele „Aniţa Nandriş-Cudla – Amintiri din viaţă” şi „Aniţa Nandriş-Cudla – 20 de ani în Siberia”, după un scenariu radiofonic de Magda Duţu şi Raisa Radu, regia artistică aparţinându-i lui Petru Hadârcă.

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova

De asemenea, Vlad Ivanov a primit premiul pentru cea mai bună interpretare masculină, pentru rolul El din spectacolul „Patru povestiri”, de Petre Barbu, în regia artistică a lui Attila Vizauer, iar Ana Maria Bălescu a primit premiul pentru celmai bun debut, în spectacolul „Nopţile gri ale pisicii albastre”, de Emil Cătălin Neghină, în regia artistică a lui Gavriil Pinte.

44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări

Creatori, specialişti, dar şi iubitori de teatru radiofonic au participat la cea de-a doua ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova, organizat de Radio România între 16 şi 21 iunie, la Bucureşti, sub înaltul patronaj al principesei Margareta. Anul acesta au intrat în concurs 44 de spectacole radiofonice din 21 de ţări din întreaga lume.

Obiectivul festivalului a fost acela de a promova inovaţia în domeniul spectacolelor radiofonice, prin valorificarea posibilităţilor de expresie oferite de mijloacele tehnice moderne, care au determinat în ultimii ani o schimbare în abordarea acestui gen artistic.

Vlad Ivanov

Victor Rebengiuc, reprezentantul principesei Margareta la Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – foto Alexandru Dolea

Juriul evenimentului a fost format din personalităţi şi profesionişti de renume, precum Idalberto Fei, regizor şi dramaturg italian (preşedinte), Marina Bagdasaryan, producător Radio Cultura din Rusia, Alison Hindell, redactor-şef al departamentului Teatru al BBC, Marea Britanie, Cristina Modreanu, critic de teatru, şi Domnica Ţundrea, realizator la redacţia Teatru din cadrul Societăţii Române de Radiodifuziune.

Laureaţii celei de-a doua ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova au fost creatori de teatru din Germania, Italia, Rusia, Croaţia şi România.

Astfel, la secţiunea „teatru scurt”, locul I a revenit spectacolului „Happy Birthday, Darling”, de Dmitriy Nikolaev (Radio Russia), locul al II-lea a fost ocupat de „Countdown”, de Ion Andrei Puican (Radio România), iar locul al III-lea a fost câştigat de „Roundabout Dance About the Days of the Week”, de Jasna Mesaric (Radio Croaţia).

În ceea ce priveşte secţiunea „radio dramă”, locul I a revenit spectacolului „Metamorfoza”, de Ion Andrei Puican (Radio România), pe locul al II-lea s-a situat „Anna Livia Plurabelle”, de Grace Yoon (Rundfunk Berlin-Brandenburg, Germania), iar pe locul al III-lea s-a situat spectacolul „Amore Mio – Love Songs and Other Stuff”, de Stefano Giannotti (Südwestrundfunk, Germania).

Foto cu Vlad Ivanov şi Gala Festivalului Internaţional de Teatru Radiofonic Grand Prix Nova – radiocraiova.ro / Alexandru Dolea

20
/11
/17

Teatrul EXCELSIOR ii invita pe iubitorii teatrului, joi, 23 noiembrie 2017, de la ora 19:00, la evenimentul de inaugurare a Sălii Ion Lucian, situată în strada Academiei, nr. 28-30. Acesta va fi urmat de o reprezentație specială a spectacolului Cocoșelul neascultător, cel mai longeviv titlu din repertoriul teatrului care poartă semnătura auctorială și regizorală a maestrului Ion Lucian.

20
/11
/17

După un memorabil concert susținut recent cu Orchestra Națională Radio, violonistul Alexandru Tomescu revine pe scena Sălii Radio miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00, într-un recital alături de pianista Sînziana Mircea!

20
/11
/17

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Aproape necunoscut marelui public, Constantin Brăiloiu (1893-1958) a avut șansa unei pregătiri excepționale și apoi, după al Doilea Război Mondial, pe cea a activității în străinătate. A rezultat o carieră plină de realizări în care beneficiari sunt deopotrivă specialiștii din România și cei din Europa.

20
/11
/17

Pe 12 noiembrie 2017 la Teatrul Mic din Bucureşti a avut loc premiera ”Anul Dispărut. 200/7” de Peca Ștefan, în regia Anei Mărgineanu. ”Anul Dispărut. 200/7”  face parte, ca ultim spectacol, din trilogia ”Anul dispărut”, alături de ”Anul dispărut. 1989” și ”Anul dispărut. 1996”.

19
/11
/17

Cel de-al nouălea film al lui Quentin Tarantino, care are titlul de lucru „#9”, va fi produs de Sony Pictures , informează The Hollywood Reporter. Tot ce se știe pana acum este că noul film al lui Tarantino (Plasat la finalul anilor 1960 - începutul anilor 1970, în Los Angeles) va beneficia de o distribuţie remarcabilă.

18
/11
/17

  Expoziția „Podoabe străvechi”, cuprinzând câteva sute de obiecte de podoabă cu o vechime cuprinsă între 5.000 și 8.000 de ani, descoperite în așezări și morminte din sud-estul României, a fost deschisă joi la Muzeul județean Buzău. „Expoziția este o premieră națională și este rodul parteneriatului între opt muzee: Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” București, […]

17
/11
/17

Cele mai noi filme poloneze, premiate în ultima vreme în Polonia și în lume, vor putea fi văzute în cadrul festivalului CinePOLSKA, de vineri până duminică și la sfârșitul săptămânii viitoare, la Cinematograful ''Elvira Popescu'' din Capitală.

17
/11
/17

SCRISORI CĂTRE CEI DIN CĂRȚI Pe urmele jurnalistei și spioanei americane Marguerite Harrison, pe când bolșevismul începea.

17
/11
/17

“Nu există lucru simplu. Simplu înseamnă dificil.” - Martin Scorsese. Cineast, cinefil, om de cinema, considerat alături de Steven Spielberg, liderul generației de regizori americani lansați la începutul anilor '70, Martin Scorsese împlinește, astăzi, 75 de ani!

16
/11
/17

Cartea „Spionul care a ieșit din joc” (traducere din limba engleză de Michaela Tache) a fost publicată în acest an la Editura Rao (tot în 2017, romanul, publicat inițial în 1963, a fost ecranizat de BBC).