Voltaire, Pasternak & Ioana d’Arc
https://www.ziarulmetropolis.ro/voltaire-pasternak-si-ioana-darc-stiati-ca/

într-o zi de 30 mai se stingea din viaţă scriitorul şi filozoful Iluminismului francez, Voltaire – spiritul cel mai înalt al epocii sale, pe doctrina căruia s-a fundamentat Revoluţia din 1789.

Un articol de Petre Ivan|30 mai 2017

François-Marie Arouet (Voltaire) a rămas celebru pentru… „ocara sa periculoasă”. Atunci când au fost îndepărtați jumătate din caii grajdurilor regale din motive economice, el a propus ironic, că ar fi fost mai bine să fi fost eliberați jumătate din măgarii de la curtea regală.

Pe de altă parte a devenit cunoscut și pentru toleranța sa. Astfel și-a exprimat odată punctul său contradictoriu față de un adversar: „Părerea dumneavoastră mi se pare respingătoare, dar m-aș lăsa omorât, pentru ca dumneavoastră să puteți să v-o exprimați.”

Pe 29 mai 1778, preotul de la Saint-Sulpice vine să-şi vadă enoriaşul muribund. Încercă să-l facă să se dezică de convingerile sale, pentru a-l spovedi, însă când însă îl invocă pe Iisus, Voltaire îl opreşte: “Pentru numele lui Dumnezeu, nu-mi vorbiţi de omul acela!”.

O zi mai târziu, filozoful îşi dădea duhul. Cei care au fost de față spun că, înainte de a muri, Voltaire „își mușca degetele și își vâra mâinile în oala de noapte, luând și mâncând tot ce se afla acolo

Tot într-o zi de 30 mai:

1431: La Rouen, Franța, Ioana d’Arc, în vârstă de 19 de ani, este arsă pe rug de către un tribunal dominat englez. Din acest motiv, Biserica Catolică amintește această zi ca sărbătoare a Sf. Ioana d’Arc.

1915: Primul genocid al secolului XX, comis prin aplicarea Ordinul general de deportare a armenilor din Imperiul Otoman spre deșerturile din Siria și Irak; sute de mii de oameni au murit în urma epidemiilor.

1945: Începe procesul ziariștilor „criminali de război și vinovați de dezastrul țării”. Printre acuzați: Pamfil Șeicaru, Radu Gyr, Nichifor Crainic. Sentința va fi pronunțată la 4 iunie 1945.

1985 Norvegienii de la A-ha lansau albumul de debut, Hunting High and Low

S-au născut:

1672: Petru cel Mare, țar al Rusiei (d. 1725)

Doina Cornea

Doina Cornea

1875: Giovanni Gentile, filosof italian (d. 1944)

1929: Doina Cornea, disidentă anticomunistă română

„Dacă ar fi să aleg o epocă în care vreau să trăiesc ar fi tot asta, pentru că a fost foarte interesantă şi foarte frumoasă. Am putut face ceva şi am făcut ceva, nu neg acest lucru. De asemenea, nu aş alege nici altă ţară în care să trăiesc” – Doina Cornea.

A rămas în conştiinţa românească drept un simbol al disidenţei anticomuniste din perioada regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu. A difuzat nenumărate texte şi proteste prin radio „Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie internă. După schimbarea regimului politic a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului, numărându-se printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile.

S–au stins din viaţă

1431: Ioana d’Arc, eroină națională a Franței (n. 1412)

1593: Christopher Marlowe, dramaturg englez (n. 1564)

1640: Peter Paul Rubens, pictor și desenator olandez (n. 1577)

1744: Alexander Pope, poet englez (n. 1688)

1778: Voltaire, filosof și scriitor iluminist francez (n. 1694)

1960: Boris L. Pasternak, poet, prozator și traducător rus, laureat al Premiul Nobel (n. 1890)

Foto cu: Voltaire, Pasternak şi Ioana d’Arc – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.