„With A Little Help From My Friends” – un spectacol despre adolescență, la Teatrul Excelsior
https://www.ziarulmetropolis.ro/with-a-little-help-from-my-friends-un-spectacol-despre-adolescenta-la-teatrul-excelsior/

Prietenie, relaţii, iubire, mare, plajă, muzică, alcool şi poveşti ale unor adolescenţi aflaţi pe malul mării, într-un spaţiu pe atât de concret, pe atât de imaginar. Acestea sunt elementele pe care îşi consturieşte talentatul regizor Alexandru Mâzgăreanu ultimul spectacol, „With A Little Help From My Friends”, după textul Mariei Manolescu.

Un articol de Georgiana Ene|14 iunie 2016

În viziunea și concepția regizorală a spectacolului se simte strigătul unei întregi generații, dar și ale altora mai mari, care odată ajunse la maturitate își pun tot felul de întrebări: noi cum eram la 16 ani?

Piesa scrisă de Maria Manolescu spune o poveste de viață, pe bune, aflată la granița firavă dintre copilărie și adolescență și a problemelor pe care aceasta le naște. Protagoniștii își mai permit să fie copii sau își doresc cu disperare să fie adulți și să-și asume problemele pe care acest lucru îl presupune?

„With A Little Help From My Friends” sau „Un joc” pe bune începe cu muzică și patru tineri care beau vodcă, pe malul mării. Miki, Andi, Ada și Radu sunt adolescenții, care au venit la mare să se distreze, fiecare având câte un interes, ca în final trei dintre ei să aibă același interes. Povestea este simplă și tristă: dezmăgit în dragoste, Miki alege marea să se sinucidă. Celelalte personaje devin complicii acestuia, dar își urmăresc și propriile interese, întreaga poveste fiind sumarizată foarte bine de personajul principal, Miki, la final: “Deci Andi mă iubeşte pe mine. Şi eu o iubesc pe Ruxandra. Şi Ruxandra îl iubeşte pe Radu. Şi Radu s-a culcat cu Ada […]. Am putea să facem o horă. Sau un şir indian. Numai că n-am chef. Lanţul slăbiciunilor a ruginit. Cine e veriga slabă? Miki e veriga slabă! Miki să părăsească jocul”. Sunt patru caractere diferite, cu o onestitate brutală pe alocuri, dar și cu umor inteligent și care vor explora linia dintre ambiția personală și loialitățile personale, ajungandu-se până la interviuri intime în așteptarea dimineții și al finalului poveștii.

With-a-little-help_foto_romulus_boicu-293

Spectacolul are forță de generalizare și are, totodată, valoare de reprezentativitate. Are de asemenea, structură dramatică și tensiunea de rigoare a unei scene de teatru. Deși este făcut din clișeele pe care spectatorul deja le recunoște: relații, iubire, gânduri de suicid sau bani, acesta are o latură emoțională, înduioșătoare, copilărească, aproape naivă, și tocmai această latură îl scoate din anoninmat și îl face credibil.

“Spectacolul meu vorbește despre lucrurile ascunse ce se află în adâncul personajelor și care, prin intermediul jocului, ies la suprafață, făcând astfel ca situația să scape de sub control”. (Alexandru Mâzgăreanu, regizor).

Plaja sălbatică, ingenios gândită de Romulus Boicu, așteaptă spectatorul cu acorduri de Beatles și muzica originală a lui Alexandru Suciu, și îl pune în valoare pe carismaticul Miki – interpretat cu o forță extrordinară de Alexandru Voicu, o revelație din punct de vedere actoricesc -, dar și pe fermecătoarea-naivă Ada, interpretată de Irina Antonie, care aduce cu dăruire maximă în scenă un pic de feminitate și forță personajului, alături de maturitatea și vulnerabilitatea celorlalți, interpretați de: Vlad Bălan, Andrei Cătălin și Beatrice Rubică.

La bun sfarșit, și la propriu și la figurat, finalul surprinde, regizorul construind un deznodământ în care toți își găsesc mântuirea în iubire. A fost sau nu a fost?

“Văzând acest spectacol cu «With a Little Help from my friend» la aproape zece ani după ce am scris piesa, îmi dau seama că vârsta nu ne face neapărat mai înțelepți. Cel puțin nu în privința prieteniei și îmi dau seama că niciodată n-am trăit atât de mult pentru și prin prieteni ca atunci când eram în liceu. Mi-ar plăcea să mă întâlnesc cu mine cea de la 16 ani și  să stăm puțin de vorbă. Și asta mi-ar plăcea să se întâmple cu toți cei care văd spectacolul acesta: să stea puțin de vorbă, la sfârșit, despre cum ne putem ajuta pe bune unii pe alții, fie că suntem adolescenți sau prietenii lor mai mari”. (Maria Manolescu, dramaturg).

WITH A LITTLE HELP FROM MY FRIENDS,  de Maria Manolescu

Regia: Alexandru Mâzgăreanu
Scenografia: Romulus Boicu
Muzica: Alexandru Suciu
Video mapping & design: Luca Achim și Cristian Niculescu

Distribuție: Alexandru Voicu / Bogdan Florea, Irina Antonie, Andrei Cătălin, Vlad Bălan, Beatrice Rubică.
Foto: Romulus Boicu

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.