Zi ca-ti place! Sau… omnipotența televizorului, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/zi-ca-ti-place-sau-omnipotenta-televizorului-la-tvr-2/

Docuficţiunea „Zi ca-ti place!”, cu Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, va fi difuzate de canalele TVR, dar şi în avanpremieră la Cinema Studio.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2014

Docuficţiunea „Zi ca-ti place!”, cu Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivaşcu, Marius Stănescu şi Constantin Cojocaru, va fi difuzate de canalele TVR, dar și în avanpremieră la Cinema Studio.

Joi, 9 ianuarie, la Cinema Studio va avea loc proiecţia în avanpremieră a producţiei„Zi că-ţi place!”, realizată după piesa omonimă a lui Valentin Nicolau, în regia lui Cornel Mihalache.

Producţia, parte din seria de avanpremiere pe care Televiziunea Română le organizează pentru proiectele realizate de Casa de Producţie TVR va putea fi urmărită luni, 13 ianuarie, de la ora 20.30, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro.

Televiziunea Română a organizat anul trecut vizionări în avanpremieră pentru piesele „Hedda Gabler” – la Teatrul Metropolis (de Henrik Ibsen, regia: Dominic Dembinski),

„Efectul Genovese” – la Cinema Studio (de Alina Nelega, regia: Jon Gostin), „Goana după fluturi” (de Bogdan Amaru, regia: Mara Paşici) – proiectată la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică – UNATC

şi „O noapte furtunoasă” (de I.L. Caragiale, regia: Mihai Manolescu), eveniment organizat la UNATC.

Televiziunea Română, prin Casa de Producţie TVR, a reluat recent producţia şi difuzarea de premiere teatrale

– spectacole proprii, create special pentru platourile de televiziune, şi adaptări pentru TV ale unor piese de teatru.

TVR continuă astfel o tradiţie de peste 50 de ani, aducând în casele telespectatorilor producţii proprii sau preluări ale unor spectacole de la diferite teatre din ţară.

Zi ca-ti place!

Despre producţia „Zi ca-ti place!”:

„Acţiunea se petrece seara, târziu, în garsoniera unei femei singure. Acolo există un televizor şi un pat. Uneori, pe orice canal ai da, priveşti aceeaşi emisiune, oricum te-ai cuibări în pat, el rămâne gol.”

Aşa începe autorul Valentin Nicolau piesa sa de teatru (pentru scenă sau ecran) Zi că-ţi place!”

. Lucruri simple, relaţii simple. O cameră, o femeie, un pat şi un televizor. De 25 de ani suntem sub supravegherea unui televizor. Am trecut brusc de la două ore de program, neinteresant chiar dacă era parţial color, la o supraveghere 24/24.

Cine are telecomanda în mână devine împărat. Telecomanda devine sceptru. Dacă ar fi ştiut puterea ei, Ceauşescu ar fi înlocuit în 1974 sceptrul cu telecomanda. Dar uneori, când eşti singur, ea nu mai funcţionează.

Chiar dacă vrei să muţi canalul, e aceeaşi emisiune. Electorală. Aceiaşi candidaţi, de 25 de ani. Îi scoţi bateriile, tragi firul din priză, televizorul mestecă şi amestecă acelaşi lucru.

A devenit personaj, a devenit oglindă. A devenit uşă, poartă. Prin el se intră, prin el se pleacă. Dar nu există o altă lume dincolo. E tot asta. Plină de comedie şi de lacrimi.

INFO

„Zi că-ți place” de Valentin Nicolau – adaptare pentru ecran de Cornel Mihalache; durată: 70 min

Cu: Meda Victor, Mircea Albulescu, Radu Amzulescu, George Ivașcu, Marius Stănescu, Constantin Cojocaru

Sunet: Valentin Bartolomeu, coloană sonoră: Răzvan Ionescu, montaj: Robert Kallos, imagine: Dan Constantinescu Jr, Andrei Lupu.

Decor şi regie: Cornel Mihalache

Foto: Zi ca-ti place! – TVR

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.