51 de miliarde de euro, valoarea pieţei de artă globală în 2014
https://www.ziarulmetropolis.ro/%3Fp%3D48886

Piaţa de artă globală şi-a depăşit precedentul record, stabilit înainte de declanşarea crizei financiare mondiale, şi a generat venituri de 51 de miliarde de euro pe plan mondial în anul 2014, potrivit unui raport întocmit de European Fine Art Foundation.

Un articol de Petre Ivan|16 Martie 2015

Această fundaţie olandeză, cu sediul la Maastricht, care organizează în fiecare an European Fine Art Fair, unul dintre cele mai mari târguri de profil din lume, afirmă că piaţa mondială de artă a înregistrat în 2014 o creştere de şapte procente şi a reuşit să depăşească astfel precedentul record de venituri – 48 miliarde de euro – care fusese stabilit în 2007.

Deşi valoarea totală a tranzacţiilor de artă a stabilit un nou record, numărul tranzacţiilor a înregistrat o scădere faţă de anul 2007.

Aproximativ 1.530 de loturi în valoare de cel puţin 1 milion de euro au fost vândute în 2014, iar 96 dintre acestea au valorat peste 10 milioane de euro. Deşi aceste loturi au reprezentat doar 0,5 procente din numărul total al tranzacţiilor mondiale de artă, ele au asigurat aproape jumătate din valoarea totală a pieţei de artă.

13 milioane de persoane bogate

La sfârşitul anului 2013, pe plan mondial existau 13,7 milioane de persoane bogate, în creştere cu 15 procente faţă de anul 2012, iar averea totală a acestor persoane a fost de aproximativ 53 trilioane de euro, potrivit aceluiaşi raport.51 de miliarde

La polul opus al pieţei de artă, un număr tot mai mare de tranzacţii de mică valoare au avut loc online. Vânzările de artă şi de antichităţi care au avut loc exclusiv pe internet au generat venituri totale de 3,3 miliarde de euro în 2014.

Statele Unite au înregistrat anul trecut 39% din vânzările mondiale de artă, fiind cea mai mare piaţă de artă din lume, urmată de China şi Marea Britanie – ambele cu 22% din totalul vânzărilor mondiale.

Artiştii contemporani, extrem de apreciaţi

Cel mai consistent segment al pieţei globale de artă a fost reprezentat de arta postbelică şi cea contemporană, cu 48% din totalul vânzărilor.

Arta modernă, realizată de artişti născuţi între 1875 şi 1910, a reprezentat 28% din totalul vânzărilor de artă mondială.

Foto: 51 de miliarde de euro, piaţa de artă –  facebook

03
/10
/19

La început de octombrie, emisiunea „Garantat 100%” de la TVR 1 împlineşte 20 de ani. Realizatorul ei, Cătălin Ştefănescu, vine să-şi întâlnească telespectatorii cu ediţii în premieră, într-un decor complet nou, modern şi primitor în acelaşi timp. Noul Garantat 100% începe duminică, 6 octombrie, cu un dialog plin de substanţă cu psihoterapeuta Esther Perel.

26
/09
/19

Cea mai mare expoziție dedicată lui Nicolae Tonitza, instalații imersive create special pentru eveniment și 4 pavilioane noi de artă, cu opere în valoare de peste 15 milioane de euro. Pavilionul de Artă București — Art Safari își deschide porţile în perioada 27 septembrie - 6 octombrie 2019, în Palatul Oscar Maugsch BCR, din Piața Universității.

19
/09
/19

Joi, 19 septembrie, începe la Sfântu Gheorghe (Covasna) Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, un prilej foarte bun pentru cei care nu și-au făcut încă planuri pentru weekend să își facă spontan o bucurie. Frumusețea locului și a împrejurimilor este completată de pulzArt, un festival care oferă șansa iubitorilor de artă și frumos de a veni în contact cu ce mai e nou, care sunt formele de exprimare artistică la zi, care sunt tendințele în diferite domenii artistice și ce îndrăgește publicul de afară. 

16
/09
/19

Românii iubesc arta, dar de la distanță. Peste 7 din 10 adulți români regretă că nu și-au dezvoltat pasiunile artistice din copilărie, deși consideră că ar fi putut să le transforme într-o meserie, conform unui studiu național realizat  pe un eșantion reprezentativ de peste 1.400 de persoane. Motivul care i-a determinat să renunțe la pasiunea lor este de natură financiară.

02
/09
/19

"Știți ceva? Dat fiind că, așa am citit, Facebook-ul e un drog, iar eu am nevoie de o doză nouă, vin încă de săptămâna asta cu un nou artist pe-aici. Nu de alta, dar curând începe FILIT, iar zidul meu virtual va trebui să facă față cu brio evenimentului. Așa încât poftim ce-mi vine să zic acum: IRLO. Adică acel IRLO pe care mai toată lumea îl cunoaște ca muralist, cum îi place (și) lui să-și spună." - Lucian Dan Teodorovici

Page 1 of 5012345...102030...Last »