Întâlnirile JTI, la a XX-a ediție. IT Dansa din Barcelona, pentru prima dată la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/%c3%aent%c3%a2lnirile-jti-la-a-xx-a-edi%c8%9bie-it-dansa-din-barcelona-pentru-prima-dat%c4%83-la-bucure%c8%99ti/

IT Dansa, compania de dans a Institutului de Teatru din Barcelona, vine pentru prima dată în România, la cea de-a XX-a ediţie a Întâlnirilor JTI – o ediţie aniversară care celebrează tinereţea.

Un articol de Petre Ivan|11 septembrie 2019

De 20 de ani, Întâlnirile JTI aduc în România companii de dans celebre pe care altfel publicul din țara noastră ar fi putut să le vadă doar pe marile scene ale lumii, precum și spectacole prezentate în premieră la București. 

Cei mai talentați dansatori ai Institutului de Teatru spaniol, vor prezenta pe 28 noiembrie, ora 20:00, la Teatrul Național București, trei momente coregrafice, aparținând unor importanți coregrafi contemporani: Whim (Capriciu) de Alexander Ekman, In Memoriam de Sidi Larbi Cherkaoui și The Prom (Balul) de Lorena Nogal.

IT Dansa este o pepinieră de stele în ascensiune, toți dansatorii fiind selecționați după absolvire de mari companii: Nederlands Dans Theater (Olanda), Verpommer Theatre (Germania), Euregio Staatstheater am Gämeplatz (Germania), el Ballet Gulbenkian (Portugalia), Abcdance Company (Austria), Companhia do Bailado (Portugalia). Coregrafi recunoscuți la nivel mondial cum ar fi Jirí Kylián, Ohad Naharin, Rui Horta, Nacho Duato, Ramon Oller, Toni Mira, Akram Khan, Sidi Larbi Cherkaoui sau Alexander Ekman nu doar au predat, dar au și realizat coregrafii speciale pentru IT Dansa, lecțiile devenind spectacole extraordinare.

Whim, lucrare semnată de Alexander Ekman, va fi prezentată în premieră în România, la Întâlnirile JTI.  „Whim analizează modul în care ne păstrăm sănătatea mintală, în timp ce în adânc ne cuprinde nebunia. Piesa oferă o varietate de situații inspirate din viața reală. Încet-încet, am început să conștientizez că am creat o muzică oarecum bizară, întunecată și tristă. Iar la final, nu știi sigur dacă să râzi sau să plângi. Este amuzant, însă nu este chiar ilar. Este trist, dar nu chiar atât de trist. Este plăcut, fără a fi cu adevărat astfel”, își explică Ekman demersul coregrafic. Alexander Ekman a creat zeci de piese pentru companii de dans din toată lumea și a primit numeroase premii, printre care „Medea Award – Inventor of the year” sau „National Dance Award UK”.  

La baza piesei In Memoriam, în coregrafia lui Sidi Larbi Cherkaoui stă legătura dintre realitate și amintire. „Dansatorii explorează mișcările atracției și repulsiei, magnetismul și antimagnetismul, în scopul analizării semnificației cuvântului „armonie”. Tandrețea (atracția) și agresivitatea (repulsia) își au originea în aceeași sursă, într-un joc intim al polarizării”, declară coregraful. În 2008, Sidi Larbi Cherkaoui a primit titlul de Coregraful de Excepție al Anului, decernat de Baletul Tanz și de un comitet format din 40 de critici de dans din întreaga Europă pentru munca sa din 2007 și 2008. În 2009, a primit Premiul Cultural European Kairos acordat de Alfred Toepfer Stiftung, și a fost apreciat de juriu pentru „a fi înfățișat întrebări despre existența umană, exprimate prin mișcare și pentru legăturile create între elemente diferite din culturi diferite”. Sidi Larbi Cherkaoui a fost invitat al Întâlnirilor JTI în 2014, iar în 2019, la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, a primit o stea pe Aleea Celebrităților, care i-a fost acordată de JTI.

The Prom, în coregrafia Lorenei Nogal explorează situațiile de zi cu zi, care par neînsemnate, dar care ne influențează puternic. „Mă întreb: oare oamenii își dau seama de cantitatea de lucruri mărunte care, fără să realizăm, sunt capabile să ne schimbe existența? (…) datorită acestor lucruri mărunte devii cine ești sau cine ți-ai dori să fii” (Lorena Nogal). Lorena Nogal s-a format ca dansator în cadrul Institutului de Teatru din Barcelona, iar în calitate de coregraf a fost recunoscută și premiată în competiții naționale importante. 

Biletele se găsesc în rețelele EVENTIM, ENTERTIX, MYSTAGE și la agenția de bilete a Teatrului Național București.

Vă așteptăm la cea de-a XX-a ediție a Întâlnirilor JTI!

Inaugurate în anul 2000, de celebra companie de balet Bejart Ballet Lausanne, Întâlnirile JTI  au găzduit dansatori, coregrafi și trupe de balet celebre: Nacho Duato și Compania Nacional De Danza, Joaquin Cortes, Alvin Ailey American Dance Theater, Tango Pasion, Les Ballets de Monte-Carlo, Sylvie Guillem și Russell Maliphant, Gigi Căciuleanu și Baletul Național din Chile, Alonzo King Lines Ballet, Vortice Dance Company, Maria Pagés și Sidi Larbi Cherkaoui, Akram Khan Company, Mats Ek, Ana Laguna, Susanne Linke și Dominique Mercy, în 2017 „Noism”, cea mai importantă companie de dans contemporan din Japonia, în 2018 compania de dans „Martha Graham”, iar în 2019 compania IT Dansa, din cadrul Institutului de Teatru din Barcelona. JTI a investit, de-a lungul anilor, în acest eveniment devenit un brand cultural național pentru dansul contemporan circa trei milioane de euro. Evenimentul este organizat și în acest an de Fundația Art Production, beneficiind de consilierea artistică a Silviei Ghiață.

10
/11
/17

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 11 noiembrie, de la ora 18:30 premiera –eveniment ,,Iubire nesfârșită (Opus 73)” de Ludwig van Beethoven și ,,Sacre du Printemps” de Igor Stravinsky. Regia și coregrafia poartă semnătura lui Renato Zanella, coordonatorul artistic de balet al Operei Naționale București. Scenografia a fost creată de arhitectul Octavian Neculai, iar la pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

10
/11
/17

Astăzi, 10 noiembrie, începe Sibiu Jazz Competition, cel mai longeviv concurs internaţional de jazz din România. Anul acesta, pentru prima dată de la lansare, concursul se desfăşoară separat de Sibiu Jazz Festival, având identitate vizuală şi date de desfăşurare proprii.

10
/11
/17

Până în martie, anul trecut, nimeni nu putea înțelege această nedreptate a Hollywoodului: Ennio Morricone, cel mai influent și prolific compozitor de muzica de film, omul care a revoluționat muzica de film, a creat coloana sonoră a peste 500 de filme şi a compus peste 100 de melodii devenite clasice, să nu primească niciodată prestigioasa statuetă Oscar pentru o coloană sonoră.

08
/11
/17

În 2018 Festivalul Internațional EUROPAfest, organizat de jmEvents, sărbătorește 25 de ani printr-o ediție aniversară. Primul eveniment muzical din România căruia Casa Regala i-a acordat Înaltul Patronaj încă din anul 2005, va oferi un regal de jazz, blues, pop și muzică clasică cu artiști din întreaga lume.

06
/11
/17

O echipă de cercetători din Polonia susţine că a rezolvat misterul morţii premature a compozitorului Frédéric Chopin - la vârsta de 39 de ani, după ce i-a examinat inima conservată timp de aproape 170 de ani într-un borcan cu coniac. Cauza morţii ar fi fost pericardita, o complicaţie rară a tuberculozei cronice.

27
/10
/17

O serie de imagini nemaivăzute cu John Lennon, datate în 1970, au fost descoperite de un bărbat într-un sertar abandonat al tatălui său, unde au rămas uitate timp de peste 30 de ani, pentru că proprietarul credea că nu au nicio valoare. Imaginile au ajuns la muzeul The Beatles Story din Liverpool, care le va expune începând din noiembrie.

27
/10
/17

Asociația Culturală Control N organizează duminică, 29 octombrie (între orele 18,30 și 22,00), la Palatul Știrbei din București (Calea Victoriei 107), Expoziția Multimedia DISCO BTT - Discotecile Perioadei Comuniste. Cei prezenți vor fi ospătați cu bere Azuga, Pepsi și multă muzică, promit organizatorii!

26
/10
/17

Festivalul Naţional de Teatru organizează o seară-eveniment „În memoriam Adrian Enescu”, ca semn de omagiu şi de preţuire a artei sale muzicale şi a personalităţii sale de mare anvergură spirituală.

25
/10
/17

Opera Națională București are onoarea de a vă invita duminică, 29 octombrie 2017, ora 18:30 la o seară aniversară dedicată artistei emerite Ileana Iliescu, pentru îndelungata și prodigioasa sa carieră artistică, recunoscută pe plan național și internațional. Cu această ocazie va avea loc spectacolul-eveniment ,,Un minut de dans sau Uf!!! și TragiComedy” marca Gigi Căciuleanu.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

21
/10
/17

Concerte speciale, solişti vestiţi dar şi peripeţii or gesturi ale artiştilor or publicului, momente plăcute sau mai puţin. O trecere în revistă, Da capo al fine, a Festivalului Enescu.

16
/10
/17

Un studiu realizat în Marea Britanie, cu ajutorul a 3 milioane de participanți, a relevat faptul că oamenii care aveau tendințe de a fi psihopați preferă muzica rap sau heavy metal. Potrivit studiului, melodiile cel mai puțin psihopatice aparțin genului clasic și jazz-ului...

12
/10
/17

Festivalul SoNoRo va avea loc anul acesta în perioada 27 octombrie – 13 noiembrie și recomandă pentru cea de-a XII-a ediție un joc de-a HIDE&SEEK, în care muzica de cameră va fi acompaniatăde poezie, video art, fashion design și un quest labirintic princare festivalul își propune să-și poarte publicul. Orașele în care se vor desfășura concertele FestivaluluiSoNoRo sunt București, Timișoara, Cluj și Brașov.