”Hai să (re)descoperim Rusia împreună” – Zilele Culturii Ruse, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/%E2%80%9DHai+s%C4%83+%28re%29descoperim+Rusia+%C3%AEmpreun%C4%83%E2%80%9D+-+Zilele+Culturii+Ruse%2C+la+Bucure%C5%9Fti

În luna noiembrie a acestui an, la Bucureşti va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediţie. Sub moto-ul ”Haideţi să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

Un articol de Petre Ivan|13 Octombrie 2015

Cu acest prilej, Centrul Rus a pregătit două spectacole de teatru, create de Pavel Tihomirov – actor, regizor la Casa Centrală a Actorului A. A. Iablocikina.

Deschiderea Zilelor Culturii Ruse 2015 va avea loc marți, 3 noiembrie, ora 19.00, la Teatrul de pe Lipscani, cu spectacolul de teatru rus ”Câteva zile din viața domnișoarei Liuba Otradina” (“Vinovați fără vină”; Prologul) de clasicul dramaturgiei ruse din secolul al XIX, A.N. Ostrovski.

Spectacolele vor fi in limba rusa cu subtitrare in romana.

Cel de-al doilea spectacol va avea loc pe 4 noiembrie tot la la Teatrul de pe Liscani din București – “File dintr-un caiet ars” Zilele Culturii Ruse(schițe dramatice despre Serghei Esenin și femeile sale).

De asemenea, va avea loc un master-class pe temele lui Anton Cehov, “Livada cu vișini”, voce scenică cu actorul și profesorul Academiei de teatru din Sankt-Petersburg, Dmitri Coșmin.

Vor venii artiști renumiți din cadrul Teatrului Academic de artă din Moscova Maxim Gorki, care este condus de directorul artistic, Artistă a poporului a URSS T. V. Doronina.

Vernisajul Expoziției „Lada cu zestre. Nunta – cultură și tradiție din Nordul Rusiei”, organizat de Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” și Muzeul Etnografic din Sankt-Petersburg, va avea loc si el la București, str. Şos. Kiseleff, nr.28-30, sector 1, pe 5 noiembrie, la 12.00, Sala Gheorghe Focsa.

Expoziţia va fi deschisă publicului pana la 29 noiembrie. Aceasta expoziție este rodul unei colaborări fructuoase dintre muzeul rus şi român, începute in 2013.

Vizitatorii pot găsi obiecte dăruite la nunta în Nordul Rusiei.  Intrarea este pe baza de bilet.

Vernisajul Expoziției de pictură a artiștilor plastici ruși la Centrul Rus de Știința si cultura, va avea loc pe 10 noiembrie, la 18.00, la București, Bulevardul Lascăr Catargiu, nr.50, în sălile de expoziție ale Centrului.

Iar pe 11 si 12 noiembrie, de  la ora 17.00, are loc un atelier de pictură ca profesori din Federaţia Rusă.

Vor fi expuse peste 80 de tablouri de pictori ruşi, renumiți artiști plastici, la fel ca şi tablourile elevilor lor – copii din familii defavorizate, dar talentate. Intrarea este liberă.

Festivalul de Film Rus se va lansa tradițional la cinema Studio, Bd. Magheru nr. 29, București, prin proiecția celui mai recent film al lui Nikita Mihalkov – ”Insolația”, nominalizat pentru premiul Oscar, și ca omagiu jubileului de 70 de ani a regizorului, pe 19 noiembrie, la ora 19.00.

Festivalurile de film rus, care se bucură de un mare interes al publicului bucureștean, se țin deja de câțiva ani buni, de altfel făcând parte din Zilele culturii ruse în România.

În programul Festivalului producţii recente, filme pentru copii, desene animate si filmul documentar despre ruşi-lipoveni. Întrarea e pe baza de bilet.

Foto: Zilele Culturii Ruse – facebook.com/ZileleCulturiiRuseOficial?ref=hl

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

05
/12
/18

În această seară, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) se lansează romanul Scara lui Iakov de Ludmila Uliţkaia, tradus în limba română de Gabriela Russo, bestseller Gaudeamus 2018, recent apărut în colecția Raftul Denisei, un roman-parabolă, „o saga de familie traversând patru generații și un secol de cultură rusă, căreia îi dă glas o femeie uluitoare“ (Il Giornale).

30
/11
/18

La 100 de ani de la 1 Decembrie 1918, vă propunem să ne amintim de regina cu rol neîndoielnic în realizarea României Mari: Maria a României, așa cum a surprins-o celebrul scriitor, diplomat și călător al perioadei interbelice – francezul Paul Morand, în volumul „București” (editura Humanitas).

27
/11
/18

Marți, 4 decembrie, de la ora 16.00, la Clubul Teatrelli din București va avea loc lansarea celui de-al zecelea volum semnat de Octavian Saiu: „Clipa ca imagine. Teatru și fotografie”, publicat la Editura Nemira.

23
/11
/18

"Suntem urmaşii a tot ce s-a întâmplat în această ultimă sută de ani, începută prin miraculosul efort care a dat sens mileniilor anterioare.(...)" - Ana Blandiana. Cunoscuta scriitoare va susţine conferinţa cu tema "Centenarul, un exerciţiu de exorcizare", duminică, 2 decembrie, de la ora 11.00, la Sala Pictura a TNB.

22
/11
/18

Regina Elena este una dintre reginele a căror viață o cunoaștem mai puțin, o regină mamă între suferință și bucurie, dragoste de popor, datorie de neam, dar și frica de a fi departe de fiul ei Mihai. Un creuzet de iubire și speranță, de frică și îndoială, dar și bunătate și împăcare sufletească. Regina - mamă Elena, Mariajul și Despărțirea de Carol al II-lea din colecția Istorie cu blazon, de la Corint, este o carte de o frumusețe uluitoare.

20
/11
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Pierre Larousse (1817-1875) e unul dintre rarii noștri semeni al căror nume e scris uneori cu literă mică. Într-o bibliotecă poți auzi solicitarea: ”Dă-mi, te rog, un larousse!” Și asta pentru că  instrumentul de lucru care poartă acest nume cuprinde un bagaj de cunoștințe impresionant, în măsură să informeze pe cititor în cele mai variate domenii.

19
/11
/18

În această seară, de la ora 17.00, va avea loc, online si offline, conferința  „Centenarul femeilor în arta româneasca” la care sunt invitați să prezinte studii specializate Ioana Vlasiu, Luiza Barcan, Cristian Vasile si Radu Popica. Cosmin Nasui, curatorul proiectului, va prezenta publicația cu titlul omonim, al doilea volum, parte a proiectului editorial  Lada de Gunoi a Istoriei”. În spațiul conferinței va fi prezentă o micro-expoziție cu elemente de cultură vizuală dedicate artistelor care au trăit și lucrat în România din 1918 în prezent.

Page 1 of 8712345...102030...Last »