„Domnișoara Nastasia“, cu Olga Delia Mateescu și Costel Constantin, la TVR 3
https://www.ziarulmetropolis.ro/%e2%80%9edomni%c8%99oara-nastasia%e2%80%9c-cu-olga-delia-mateescu-%c8%99i-costel-constantin-la-tvr-3/

Televiziunea Română vă invită să urmăriţi zilnic Teatrul Naţional de Televiziune.

Un articol de Petre Ivan|7 aprilie 2020

Pe TVR 3 puteți vedea în fiecare zi două spectacole: la ora 14.00 și la ora 20.00. De la spectacole pentru copii – la dramaturgie contemporană. Portrete ale creatorilor de teatru și, desigur, capodopedere ale dramaturgiei clasice – spectacole din Arhiva de Aur TVR. Actorii din distribuții v-au adresat mesaje de încurajare și o vor și săptămâna aceasta. Vom rămâne împreună! 

Marți, 7 aprilie

Ora 14.00 – reluare „Pinocchio” de Carlo Collodi – spectacol preluat de la Teatrul Ion Creangă / Dramatizare de Cornel Todea

Ora 20.00 – „Domnișoara Nastasia” de G M Zamfirescu / Adaptarea TV și regia artistică Sorana Coroamă Stanca

în distribuție: Olga Delia Mateescu, Costel Constantin, Gheorghe Cozorici, Mihai Dinvale, Tamara Buciuceanu, Rodica Sanda Țuțuianu, Adina Popescu, Dan Condurache, Constantin Fugașin, Corina Chiriac

,,La sfârșitul verii trecute, cineva, pe stradă striga Nastasia, dar de abia la al doilea apelativ, mai complet, domnișoara Nastasia am întors capul! Trecuseră  cam 45 de ani, cred, de la Nastasia mea și acel strigăt mi-a redat bucuria de a trăi din nou cu amintirile prieteniilor legate atunci pentru o viață, cu Sorana Coroamă sau Ghiță Cozorici.  Prieteni de familie, parteneri, colegi, frate și soră.

Mi-am amintit de intrarea în platou în decorul lui Nicolae Rotaru, o fabulos de realistă bucățică de mahala care-ți vorbea prin atmosfera ei despre genul de patimi, de relații, de trai din acea vreme. Pe platou era echipa de aur a operatorilor de teatru tv- gen distinct conceput în acei ani- care erau partenerii noștri la repetiții înainte de înregistrări. Perfect integrați în motivațiile regizorale sau ale actorilor, demontau și montau pereți, se strecurau în cele mai neobișnuite unghiuri, eram împreună zeci de ore discutând despre ceea ce făceam.

Mi-aduc aminte cum, eu luând  instinctiv în mână un topor ca s-o alung pe Paraschiva, deși se auzise în căști o respirație de surpriză, ei au filmat liniștiți scena, care de altfel a rămas la montaj!

Eram, poate credeți că sunt banalități, o familie. Costel, Ghiță, doamna Sorana, Rodica, Adina, Mișu , toți, echipa tehnică, eram acolo fără a vrea altceva, fără a ne gândi al altceva! Nu știam cântece lăutărești, Ghiță m-a învățat, nu țin minte certuri, discuțiile în contradictoriu – care inerent apar când muncești- erau interesante și rezolvate prin soluții acceptate și imediat asimilate.

Tonul celor scrise de mine este acela al unui om bogat în amintiri, bogat în ani de scenă, bogat în ani de teatru tv, bogat în prietenii de durată, dar, poate, singur, ca toți în aceste momente globale tulburătoare și văduvit de absența marilor colegi dispăruți. Cum ar fi reacționat ei acum?  Cum reacționăm noi acum? Nu trebuia să mă stârniți cu spectacolul ăsta pe care-l iubesc! De ce? Pentru că: mi-e dor de teatru cum nu mi-a mai fost vreodată în viața mea!” – Olga Delia Mateescu ( Nastasia) 

„Domnișoara Nastasia, sau Privilegiul  de a fi  în preajma unor Mari Actori: Tamara Buciuceanu, Gheorghe Cozorici, Olga Delia Mateescu, Costel Constantin, Adina Popescu, Mihai Dinvale, Constantin Cojocaru, sub oblăduirea  Doamnei Sorana Coroamă. Altfel spus, ce poate oferi cu smerenie trecutul  unui viitor ce-și caută limpezimile” – Dan Condurache ( Ionel)

„Dragii mei spectatori, în această perioadă când stăm mai mult în casă – vremuri de tristă încercare, aveți însă răgazul de a prăznui, arta, mai ales a vedea Teatrul pe care TVR 3 vi-l aduce seară de seară înaintea fotoliului din sufragerie. Acum puteți să nu vă închideți telefoanele mobile, dar deschideți-vă inima pentru a vedea un spectacol drag inimii mele și multor telespectatori, dramatizarea pentru tv Domnișoara Nastasia după G. M. Zamfirescu ce are deja aproape o jumătate de veac, în regia unei mari Doamne a teatrului românesc: Sorana Coroamă Stanca. Cu  o distribuție de prestigiu, vă invit să vă uitați la acest spectacol deja clasic de televiziune! Căci unde-i mai puteți revedea pe Tamara Buciuceanu, Gheorghe Cozorici sau Rodica Sanda Țuțuianu decât în Arhiva de Aur a TVR, ce în zilele acestea se deschide către voi? Nu o să vă pară rău! O să vedeți actori din tinerețea voastră și o să vă aduceți aminte de vremurile de altă dată ca un îndemn că Teatrul merge totuși înainte! Alții îi vor descoperi acum!” – Costel Constantin (Vulpașin)

 

Urmează:

Miercuri, 8 aprilie

Ora 14.00 – „Domnișoara Nastasia” de G M Zamfirescu

Ora 20.00 – „Efectul razelor gama asupra anemonelor” de Paul Zindel / Regia și adaptarea TV: Cătălina Buzoianu

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+.

Producător coordonator: DEMETER András István

*Programele TVR pot suferi modificări în funcție de evenimentele de ultimă oră

Detalii pe

www.tvr.ro

https://www.facebook.com/casadeproductietvr/

https://www.instagram.com/casadeproductietvr/

21
/10
/14

Anul acesta Rusia va fi invitat de onoare al Târgului Internațional de Carte „GAUDEAMUS” organizat de Radio România. În premieră absolută, românii vor avea parte de o săptămână a mâncărurilor tradiţionale din Rusia (la unul dintre restaurantele din Centrul Vechi al Bucureştiului) și se vor bucura de colecția de aur MOSFILM pe DVD, pentru că Zilele Filmului Rus, deja tradiționale, vor fi dedicate celor 90 de ani de la înființarea concernului cinematografic Mosfilm.

21
/10
/14

Între 3 și 9 noiembrie 2014, Bucureștiul devine scena principală a teatrului independent românesc. Timp de o săptămână, Festivalul Național de Teatru Independent va prezenta cele mai bune producții independente din țară, workshop-uri inedite și conferințe.

21
/10
/14

Sâmbătă, 1 noiembrie, în cadrul seriei de concerte bilunare Jazzaj la ARCUB, va avea loc concertul „Gypsy Blues“, susținut de Emil Bîzgă (trompetă), Marius Vernescu (pian), Toma Zaharia Tomiță (bas) și Tudy Zaharescu (tobe). Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB din Str. Batiște nr. 14, de la ora 20:00.

20
/10
/14

Teatrul de Artă Bucureşti prezintă, în premieră, spectacolul “MOARTEA PENTRU PATRIE”. Dragoste, trădare, violență, inocență și uitare. Destinele locuitorilor a trei apartamente dintr-un bloc se întrepătrund într-o disperată luptă pentru supraviețuire urbană. Un spectacol în distribuţia: Constantin Cojocaru, Lucian Ifrim, George Constantinescu, Paula Chirilă, Dana Voicu, Ruxandra Hule.

20
/10
/14

Un studio de înregistrări din Londra a lansat o „provocare” artistică unuia dintre cei mai valoroşi tineri pianişti români, SERGIU TUHUŢIU: studioul s-a oferit să îi înregistreze primul CD dacă reuşeşte să adune 20.000 de like-uri pe pagina sa de Facebook. După ce a făcut public acest pariu pe reţeaua de socializare, povestea s-a transformat într-un fenomen viral, rezultatul fiind acela că în două zile pagina sa a obţinut 24.000 de like-uri, iar înregistrările CD-ului au fost programate pentru finalul verii 2014.

20
/10
/14

Producătorii Ridley Scott şi Lynda Obst lucrează la o miniserie de televiziune, bazată pe cartea "The Hot Zone" a lui Richard Preston, publicată în 1994, despre izbucnirea epidemiilor de febră hemoragică, inclusiv cea provocată de virusul Ebola. Potrivit The Hollywood Reporter, serialul va fi produs de studiourile de televiziune Fox, după un scenariu adaptat de Jeff Vintar.

19
/10
/14

După un program intensiv de filme cu un palmares internațional impresionant și o serie de evenimente speciale inedite, „Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj” și-a desemnat câștigătorii sâmbătă seară. Pelicula „Jacky în regatul femeilor”, de Riad Sattouf, a fost dublu premiată: Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Scenariu.

19
/10
/14

Filmele câștigătoare ale celor mai importante premii pe Croazetă în acest an, retrospective, invitați celebri și discuții despre cinema pot fi găsite în programul celei de-a 5-a ediții a festivalului „Les Films de Cannes a Bucarest“ (24-30 octombrie), inițiat și patronat de Cristian Mungiu.

18
/10
/14

Cineastul spaniol Pedro Almodovar a fost recompensat vineri seară, la Lyon, cu premiul Lumière, o distincţie care recompensează un cineast cu o contribuţie remarcabilă în lumea filmului.