In memoriam. David Bowie
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-an-de-la-moartea-lui-david-bowie/

Într-o zi de 10 ianuarie (2016), la trei zile după ce îşi lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, se stingea din viaţă David Bowie, unul dintre cei mai influenţi muzicieni ai ultimelor decenii.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2017

Cu peste 136 de milioane de discuri vândute în întreaga lume și cu o carieră artistică impresionantă, Bowie a devenit celebru în 1972 cu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spider From Mars”, și a lăsat pentru posteritate hituri precum „Heroes”(1977), „Lodger” (1979) sau „Scary Monsters” (1980).

Ultima sa piesă, ”Lazarus”, de pe albumul ”Blackstar”, a fost interpretată de fanii din întreaga lume ca un anunț al morții iminente, despre care artistul ar fi știut. În videoclipul piesei, Bowie apare ca un personaj bolnav terminal, pe patul de spital. În plus, textul cântecului spune: ”Look up here, I’m in heaven” (Uită-te în sus, sunt în ceruri).

În documentarul BBC, ”Ultimii cinci ani”, transmis în Marea Britanie sâmbăta trecută, această teorie este contrazisă. Johan Renck, regizorul videoclipului, declară în documentarul amintit că Bowie aflase cu foarte scurt timp înainte de moarte că va pierde lupta cu cancerul, dramaturgia videoclipului fiind pregătită cu o săptămână înainte. ”Vreau să relizez un simplu videoclip teatral”, spunea David Bowie, citat de Johan Renck, în documentarul BBC.

Foto: David Bowie – facebook

27
/03
/23

Din 27 martie, TVR 2 vă invită să începeţi săptămâna alături de „Reţeaua de Idoli". Realizatoare Irina Păcurariu provoacă și în acest sezon celebrităţile la un dialog sincer și aduce în fața telespectatorilor oameni de excepție, altfel decât i-am cunoscut până acum. „Reţeaua de Idoli" se difuzează în fiecare luni, de la ora 21:00, la TVR 2.

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

23
/03
/23

Baritonul italian RICCARDO NOVARO, care a interpretat rolul principal din „Le Nozze di Figaro” (Nunta lui Figaro) la Théâtre des Champs-Elysées – Paris și la Teatro Regio - Torino și a dat viață Contelui Almaviva din aceeași operă la Opéra National de Bordeaux, a fost aplaudat în rolurile Leporello (Don Giovanni) la Opéra de Lausanne, Papageno (Die Zauberflöte – Flautul fermecat) la Teatro Massimo - Palermo ș.a. este invitat special la Sala Radio.

21
/03
/23

Sâmbătă, 25 martie, în intervalul orar 20:30 – 21:30, peste 8.000 de copii și tineri din corurile și ansamblurile Programului Național Cantus Mundi se vor reuni simultan în toată țara și vor marca Ora Pământului prin concerte, recitaluri și evenimente muzicale, sub deviza „Dăruiește naturii din energia ta!”

17
/03
/23

O apariție inedită în capitala unde tangoul are rădăcini adânci. Tangotic aduce pe scena Palatului Bragadiru, tangoul argentinian si romanța în fuziune cu elemente jazz, rock și afro, precum și un repertoriu original de tangouri românești, sâmbătă, 18 martie, de la ora 19:00.

13
/03
/23

Studenți ai Universității Naționale de Arte George Enescu din Iași alături de studenți ai Conservatoarelor Cesare Pollini din Padova și Alessandro Scarlatti din Palermo, vor susține un concert în cadrul primei ediții a turneului Youth International Musical Performance Meeting.