In memoriam. David Bowie
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-an-de-la-moartea-lui-david-bowie/

Într-o zi de 10 ianuarie (2016), la trei zile după ce îşi lansase cel de-al 25-lea album, „Blackstar”, se stingea din viaţă David Bowie, unul dintre cei mai influenţi muzicieni ai ultimelor decenii.

Un articol de Petre Ivan|10 ianuarie 2017

Cu peste 136 de milioane de discuri vândute în întreaga lume și cu o carieră artistică impresionantă, Bowie a devenit celebru în 1972 cu “The Rise and Fall of Ziggy Stardust and The Spider From Mars”, și a lăsat pentru posteritate hituri precum „Heroes”(1977), „Lodger” (1979) sau „Scary Monsters” (1980).

Ultima sa piesă, ”Lazarus”, de pe albumul ”Blackstar”, a fost interpretată de fanii din întreaga lume ca un anunț al morții iminente, despre care artistul ar fi știut. În videoclipul piesei, Bowie apare ca un personaj bolnav terminal, pe patul de spital. În plus, textul cântecului spune: ”Look up here, I’m in heaven” (Uită-te în sus, sunt în ceruri).

În documentarul BBC, ”Ultimii cinci ani”, transmis în Marea Britanie sâmbăta trecută, această teorie este contrazisă. Johan Renck, regizorul videoclipului, declară în documentarul amintit că Bowie aflase cu foarte scurt timp înainte de moarte că va pierde lupta cu cancerul, dramaturgia videoclipului fiind pregătită cu o săptămână înainte. ”Vreau să relizez un simplu videoclip teatral”, spunea David Bowie, citat de Johan Renck, în documentarul BBC.

Foto: David Bowie – facebook

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).

20
/11
/23

Vineri, 24 noiembrie 2023 (de la 19.00) veți asculta la Sala Radio una dintre creațiile muzicale religioase care s-au bucurat de un mare succes în sec. XIX: Stabat mater, lucrare semnată de ROSSINI, marele compozitor italian cunoscut mai ales pentru operele sale, printre care celebrele Il barbiere di Siviglia (Bărbierul din Sevilla) sau La Cenerentola (Cenușăreasa).

20
/11
/23

Vineri, 1 decembrie, de la ora 18:30, vă propunem Concertul Extraordinar de Ziua României, o punte între generații, eveniment în cadrul căruia soliști ai Operei Naționale București vor interpreta arii, lied-uri și duete din creația românească alături de tinerii membri ai Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess”, acompaniați la pian de către Luminița Berariu și Bogdana Grecova.

17
/11
/23

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, se joacă în premieră pe scena Sălii Palatului din București, cu participarea extraordinară a Baletului Operei Naționale București, avându-i ca invitați pe prim balerinii de talie mondială Iana Salenko și Marian Walter.

17
/11
/23

Înaintea concertului de pe 18 noiembrie de la Arenele Romane, byron lansează un videoclip pentru cea mai complexă piesă din repertoriul trupei - În infern. Scrisă într-o singură zi, orchestrată în 6 luni și filmată în două zile, piesa de zece minute încheie noul album Efemeride.

17
/11
/23

Jessie J, Róisín Murphy, Katie Melua, Delia, Emma, José González, unii dintre cei mai în vogă și apreciați artiști ai momentului, ale căror comunități de fani și urmăritori însumează doar pe YouTube peste 12.000.000 de persoane din întreaga lume și care sunt ascultați de peste 25.000.000 de persoane lunar pe platforma Spotify, vin în premieră la Timișoara, în luna decembrie, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”

16
/11
/23

Marți, 21 noiembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio din București, violoniștii Simina Croitoru și Gabriel Croitoru, acompaniați de pianistul Horia Mihail, vor susține concertul de încheiere a ediției din acest an a Turneului ”Vioara lui Enescu”.