1 februarie în cultură – Caragiale, Clark Gable și Miss America
https://www.ziarulmetropolis.ro/1-februarie-in-cultura-caragiale-clark-gable-si-miss-america/

Într-o zi de 1 februarie se năşteau Ion Luca Caragiale, John Ford, Clark Gable, Nicolae Breban, Lucian Boia, Petru Popescu, Lisa Marie Presley şi Brandon Lee.

Un articol de Petre Ivan|1 februarie 2016

1 februarie în cultură

1789 – A fost ales primul președinte al SUA, George Washington

1814 – Lordul Byron publică “Corsarul”. 10.000 de exempare se vînd numai în prima zi

1838 – S-a născut scriitorul Nicolae Gane, prozator şi memorialist din cercul „Junimii”

1847 – S-a inaugurat Teatrul de la Copou din Iași cu „Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg”, tablou vivant de Gheorghe Asachi, și „Vicontele de Letorier”, vodevil de Bayard și Dumanoir

1848 – S-a născut pictorul Sava Henţia, participant la Războiul de Independenţă (1877-1878); a pictat numeroase scene de campanie (m. 21 februarie 1904)

1851- A încetat din viață Mary Shelley, scriitoare britanică, dramaturg, eseist, biograf și editor. Mary Shelley este cel mai bine cunoscută pentru romanul Frankenstein (1818), fiind considerată drept precursoarea scrierilor știintifico-fantastice moderne.

1852- S-a născut Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. Opera lui Ion Luca Caragiale cuprinde teatru (opt comedii și o dramă), nuvele și povestiri, momente și schițe, publicistică, parodii, poezii. Caragiale nu este numai întemeietorul teatrului comic din România, ci și unul dintre principalii fondatori ai teatrului național.

1880 – Ion Luca Caragiale a publicat în „Convorbiri literare”, farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”.

1884 – A fost publicată prima ediție a Oxford English Dictionary

1894- S-a născut John Ford, regizor și producător american (d. 1973)

1896 – A avut loc premiera mondială a operei „Boema”. “La bohème” este o operă în patru acte cu muzica compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Giacosa și Luigi Illica, după romanul „Scènes de la vie de bohème” de Henri Murger. Premiera operei a avut loc la Torino, „Teatrul Regio”, la 1 februarie 1896, sub conducerea dirijorului Arturo Toscanini, aflat la începutul carierei sale.

1901- S-a născut Clark Gable, unul dintre cei mai îndrăgiți actori din istoria filmului. A jucat alături de  mari nume ale epocii: Joan Crawford, Myrna Loy, Jean Harlow, Lana Turner, Norma Sharer sau Vivien Leigh și a fost  premiat cu premiul Oscar pentru cel mai bun actor pentru rolul din producția New York – Miami. Cel mai răsunător rol al său a fost Rhett Butler, din filmul Pe aripile vântului.

1905 – A apărut, la București, „Viața nouă”, publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densusianu; revista a devenit principalul organ de presă al mișcării simboliste de la noi1912: A apărut, la Iași, revista „Însemnări literare”, sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu

1918 – Rusia adoptă calendarul gregorian.

1919 – A fost desemnata prima Miss America.

1920 – S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca; fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.

1922 – S-a născut soprana Renata Tebaldi

1934 – S-a născut Nicolae Breban, scriitor român

1944 – S-a născut Lucian Boia, istoric român

1944 – S-a născut Petru Popescu, poet, scenarist și prozator român, stabilit în SUA din 1975

1958 – Primul satelit al Americii a fost lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă „Jupiter-C”, „Explorer” este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, de la o distanță variind între 340 și 2900 km.

1968 – S-a născut Lisa Marie Presley, fiica lui Elvis Presley.

1965 – S-a născut Brandon Lee, actor american, fiul lui Bruce Lee

1974 – Ilie Năstase a fost declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și a fost distins, la New York, cu „Racheta de aur”.

1978 – Regizorul Roman Polanski a plătit cauțiunea și fuge din Statele Unite în Franța după ce a pledat vinovat la acuzația de relații sexuale cu o fată de 13 ani.

1982 – A încetat din viață Radu Petrescu, prozator român (n. 1927)

1990 – Gabriel Liiceanu a înființat, la București, editura Humanitas.

2003 – Naveta americană Columbia s-a dezmembrat în timpul reintrării în atmosferă, la încheierea unei misiuni de 16 zile pe orbită, cu şapte astronauţi la bord. Toţi cei şapte astronauţi au murit.

Foto cu 1 februarie : Caragiale și Clark Gable – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...