10 ani de cultură, într-o carte-eveniment. Timișoara 2021 și Plovdiv 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-ani-de-cultura-intr-o-carte-eveniment-timisoara-2021-si-plovdiv-2019/

​Săptămâna aceasta a sosit din tipografie o carte-eveniment: „Bulgaria & Romania – 10 years in the European Union / Bulgaria & România – 10 ani în Uniunea Europeană / България & Румъния – 10 години в Европейския Съюз”, o iniţiativă Timişoara 2021 şi Plovdiv 2019. Volumul a fost lansat, ieri, 19 decembrie, la Sofia, în cadrul unui eveniment amplu al Asociaţiei Plovdiv 2019, iar astazi, 20 decembrie, într-o zi cu o semnificaţie specială pentru oraşul de pe Bega, volumul va fi lansat la Timişoara începând cu ora 15.00, în Sala de Consiliu a Primăriei, în prezenţa Primarului Municipiului Timişoara, Nicolae Robu, a consilierilor locali şi a Simonei Neumann, director executiv al Asociaţiei Timişoara – Capitală Culturală Europeană.

Un articol de Petre Ivan|20 decembrie 2017

„Două capitale europene ale culturii – Plovdiv 2019 și Timișoara 2021 – și-au unit forțele într-un volum colectiv pentru a sublinia bogăția și diversitatea comune Europei, cu particularitățile lor specifice, și a da glas artiștilor și oamenilor de cultură ai acestor locuri în contextul unei Europe greu încercate. Două țări sărbătoresc, în 2017, zece ani de la intrarea în construcția europeană, cu tumultuoase schimbări și reforme, eșecuri și realizări.

Antologia este departe de a se constitui într-un raport exhaustiv sau într-o istorie clasică a unui deceniu de viață culturală a unui stat membru al UE: putem mai degrabă să vorbim despre 10+10 perspective subiective propuse de către cele două entități – Plovdiv 2019 și Timișoara 2021 – care și-au asumat călătoria creării celor două Capitale Europene ale Culturii și a moștenirii pentru o Europă liberă, mai integrată și mai stabilă. Volumul este, prin urmare, un tribut adus tuturor acelora care au contribuit la această libertate”, Simona Neumann, director executiv al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană.

Editată în limbile română, bulgară și engleză, într-o formulă grafică deosebită (format tipărit și digital), antologia le propune cititorilor o sumă de perspective diferite asupra ultimului deceniu, 10 din Bulgaria și 10 din România, o privire de ansamblu asupra modului în care cele două țări au traversat primul deceniu al integrării în Uniunea Europeană. Coordonatorii antologiei sunt managerul cultural Oana Boca Stănescu, colaborator al Asociației Timișoara – Capitală Culturală Europeană, pentru secțiunea care se referă la România, și Victor Yankov, director adjunct al Plovdiv 2019, pentru Bulgaria.

Cititorii vor regăsi în volum analize dedicate filmului, artelor vizuale, arhitecturii, designului, literaturii, mediei, publishing-ului de carte, fotografiei și teatrului, prefațate de două ample materiale introductive menite să așeze datele în context.

Cei 10+10 autori reușesc să aducă în prim-plan analize variate asupra unor domenii despre care s-a scris mult în ultimul deceniu: de la perspective panoramice cu privire la un anumit domeniu al vieții culturale până la mărturii subiective și povești de nișă, dar care, prin extrapolare, pot oferi date fidele cu privire la un anumit domeniu al vieții culturale din Bulgaria și România ultimului deceniu.

La realizarea acestui volum participă nume importante ale scenei culturale din România și Bulgaria – CINEMA: Mihai Fulger (România), Genoveva Dimitrova (Bulgaria), FOTOGRAFIE: Cosmin Bumbuț (România), Liliana Karadzhova (Bulgaria), ARTE VIZUALE: Călin Dan (România), Luchezar Boyadjiev (Bulgaria), ARHITECTURĂ: Ștefan Ghenciulescu (România), Aneta Vasileva (Bulgaria), DESIGN: Mihnea Ghilduș (România), Lidia Manolova (Bulgaria), LITERATURĂ: Alex. Goldiș (România), Vladimir Zarev (Bulgaria), MEDIA: Elena Stancu (România), Georgi Lozanov (Bulgaria), PUBLISHING DE CARTE: Călin Vlasie (România), Svetlozar Zhelev (Bulgaria), TEATRU: Iulia Popovici (România), Javor Gardev (Bulgaria). Victor Neumann (România) și Dimitar Stoyanovich & Haralan Alexandrov (Bulgaria) semnează capitolele introductive ale volumului.

Un volum de interes, deopotrivă, pentru studenții, teoriticienii și practicienii din sfera culturală, precum și pentru cei preocupați de studiile comparative referitoare la politici culturale, istorie recentă și management cultural.

Ediția digitală a antologiei poate fi consultată aici.

Foto: Timișoara 2021 și Plovdiv 2019  – www.timisoara2021.ro

27
/02
/20

Fragmente esențiale dintr-o carte-monument „Balcanii. De la sfârșitul Bizanțului până azi”, de Mark Mazower (profesor de istorie la Columbia University).

25
/02
/20

Ernesto Sábato (1911-2011) a fost unul dintre cei mai importanți scriitori argentinieni din secolul XX, dacă nu cel mai important. Alături de Borges și Cortázar, Sábato a dat o viață nouă literaturii sud-americane.

21
/02
/20

Marketingul face întâlnirea/interacțiunea dintre artiști și public posibilă. Este esențial, dat fiind că artele spectacolului nu există în lipsa receptării directe de către un public prezent în proximitate. Volumul combină fondul teoretic cu câteva studii de caz și opiniile unor personalități ale lumii culturale/profesioniști cu mulți ani de experiență. Printre ei: Emil Boroghină, Constantin Chiriac, Lucian Vărșăndan, Adrian Roman, Dan Bartha-Lazăr, Vava Ștefănescu, Gilda Lazăr, Marinela Țepuș, Tamara Susoi, Maria Sârbu și Simion Buia.

16
/02
/20

Pe 12 februarie s-au împlinit 126 de ani de la nașterea uneia dintre scriitoarele cele mai cunoscute ale României interbelice. Purtând un pseudonim pe care l-a dezagreat dar care a consacrat-o, Otilia Cazimir a fost o feministă a vremii ei, dar și iubita discretă a unui alt mare poet.

09
/02
/20

În „Fata cu Leica” (Editura Art, 2019), Helena Janeczek spune extraordinara poveste a fotografei Gerda Taro, prima femeie fotograf ucisă pe front și partenera legendarului Robert Capa. O carte de neratat!

09
/02
/20

Născut pe 9 februarie 1940, la Cape Town, scriitorul sud-african J.M. Coetzee, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2003), împlinește astăzi 80 de ani. Cartea pe care v-o propunem este primul său roman, „Ținuturi în crepuscul” (Editura Humanitas Fiction).

06
/02
/20

Vineri, 21 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta 38), va avea loc o dezbatere pornind de la volumul „Suntem dezrădăcinate. Călătoria mea şi poveştile altor fete refugiate din toată lumea”, apărut de curând la Editura Polirom, în traducerea Biancăi Alecu.

05
/02
/20

Pentru că februarie este luna iubirii (veți constata atât pe 14 februarie, cât și pe 24), ne-am gândit ce carte s-ar putea dovedi perfectă atât pentru doamne și domnișoare, cât și pentru domni. Am optat pentru „Cele zece iubiri ale lui Nishino”, de Hiromi Kawakami (Polirom, 2015, traducere din japoneză de Florin Oprina).

02
/02
/20

În cea mai nouă carte a sa, „Suntem dezrădăcinate” (Editura Polirom, 2019), Malala Yousafzai (Premiul Nobel pentru Pace, 2014) aduce laolaltă povești impresionante ale fetelor refugiate din întreaga lume.

28
/01
/20

Joi, 30 ianuarie, de la ora 19.00, librăria Humanitas de la Cișmigiu va fi gazda unui dialog despre Bucureștiul cărților și al scriitorilor. Cele două autoare ale volumului Dicționar de locuri literare bucureștene, Corina Ciocârlie și Andreea Răsuceanu, și invitații lor, criticii literari Dan C. Mihăilescu, Mihai Zamfir și Angelo Mitchievici, vor fi ghizi într-o recartografiere a orașului prin ficțiune.

28
/01
/20

Îndeobște, afacerile premiilor literare din România sunt banale și jalnice reglări de conturi între găști, se desfășoară între oameni care ar intra toți într-o debara sau într-o cabină telefonică. Certuri mari, mize mici.