10 cărţi pe care merită să dai banii la Bookfest
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-carti-pe-care-merita-sa-dai-banii-la-bookfest/

Destul de „cuminte“ în primele zile, noua ediţie a Salonului de Carte Bookfest, găzduit de Romexpo între 1 şi 5 iunie, e un prilej bun de pregătire pentru vacanţa de vară.

Un articol de Monica Andronescu|3 iunie 2016

Între 1 iunie, Ziua Copilului, și 5 iunie, duminica alegerilor locale, față de care există o apatie foarte ușor de observat, târgul de carte își așteaptă vizitatorii cu o ofertă mulțumitoare pentru geamantanul de vacanță, în care ar merita să intre destule cărți. Unele mai vechi, altele noi-nouțe, abia venite din tipar, se înșiră la standurile editurilor. În afară de evenimentele pe tipicul cunoscut – lansări și dezbateri –, târgul atrage iubitorii de carte cu reduceri.

Nu trebuie să scotociți cine știe cât ca să găsiți cărți bune la 5 și 10 lei – ficțiune și non-ficțiune deopotrivă. Carte străină, cum știm, descoperim la doar câțiva expozanți, cafea, ceai, ciocolată și delicatese mai mult sau mai puțin autentice ne așteaptă în câteva puncte din traseu, afară domnesc mititeii și berea, scriitorii se mai opresc să stea de vorbă cu câte un cunoscut, copiii merg de mână cu câte un părinte/bunic, neștiind ce carte de povești să aleagă, căci oferta e variată. Nimic nou sub soare, un soare care s-a arătat destul de generos, să recunoaștem. Așadar, treceți pe la Romexpo până pe 5 iunie, faceți o plimbare printre standuri și lăsați-vă tentați de o carte-două. Dintre noutăți, noi am ales câteva, cu gândul la plăcerile vacanței.

1.„L-am servit pe regele Angliei“ de Bohumil Hrabal, Editura Art. Desigur, cel mai cunoscut roman al lui scriitorului ceh e de savurat, de citit și de recitit.  Umorul lui este, o știm, inegalabil, subtilitatea lui nu dă greș, tandrețea lui nu lasă loc pentru agresivitate.  „L-am servit pe regele Angliei“, romanul care-ți poate reda pofta de viață sau cel puțin îți poate deschide ochii la multe lucruri pe care nu le vezi, se recomandă oricărui tip de cititor, mai puțin celui încrâncenat să afle secretele vieții și ale universului!

2.„Camera cu vedere“ de E. M. Forster, Polirom. În cazul acesta, ca în majoritatea cazurilor, de altfel, cartea bate filmul! Totul începe cu un drum la Florența în acest roman clasic pe care, dacă nu l-ați citit până acum, n-ar fi rău să-l citiți vara asta. O să vă răsplătească. O să găsiți în el o mulțime de întrebări deștepte despre amor, așteptări și iluzie și o discuție subtilă despre închipuire și cum ne conduce ea, fără să știm. „Camera cu vedere“ rezistă fără efort printre preferințelor rafinaților de toate vârstele și are ceva de spus și în noul mileniu.

3.„O noapte, Marcovici“  de Ayelet Gundar-Goshen, Nemira. Foarte tânăra scriitoare din Isreal a dat lovitura chiar cu prima carte. Atuuri: umorul cald, plăcerea de a se juca cu nuanțele, ironia care salvează tragedia. Pe mare, pe uscat, într-un sat israelian și în orașele unde identitățile se dizolvă, poveștile de viață și de război se împletesc splendid într-un roman senzual, îndrăzneț, în care tragicomedia seamănă chiar foarte tare cu viața însăși. Între lacrimi și zâmbet, singurătatea, suferința, iubirea și visul își văd de treburile lor. Dacă vă place Amos Oz, de exemplu, e foarte probabil să vă placă și romanul lui Ayelet Gundar-Goshen, nume nou în literatură.

4.„Toată lumina pe care nu o putem vedea“  de Anthony Doerr, Humanitas Fiction. Cititorii trebuie să acompanieze două personaje în mai multe povești. Cufundați în suferință, Marie-Laure și Werner trăiesc pe un continent fărâmițat: Europa după Al Doilea Război Mondial. Tânăra franțuzoaică și germanul orfan sunt protagoniștii unei roman recompensat cu o mulțime de premii, disponibil acum și la noi, o carte cu farmec, cu ritm, cu suspans și cu destule întrebări la care cititorul trebuie să răspundă.

5.„Convinge-mă!“ de Lee Child, Editura Trei. Pe scurt, popfiction care te ține cu sufletul la gură. Merge și la ceai, și la o halbă de bere! Jack Reacher, fost polițist militar, chiar e un personaj reușit și pune în alertă cititorul. Îndrăzniți, așadar!

6.„O cale îngustă spre nordul îndepărtat“ de Richard Flanagan, Editura Litera. O carte cu care nu prea poți să dai greș, care te trimite cu gândul la toate adevărurile pe care tu, un om oarecare, n-o să le știi niciodată și la toate măștile printre care trăiești. Asta, pornind de la un roman de atmosferă puternică. Un lagăr, un chirurg, o poveste de dragoste, desigur, o scrisoare și o viață care ar fi putut fi. Între ficțiuni și amintiri, între Birmania și Thailanda, între vieți, o carte ce merită atenție pe plajă, la munte, în fotoliul de acasă ori pe o bancă în parc.

7.„În umbra eșafodului“ de Carol Birch, Editura Litera. Margaret Catchpole, femeia care a fost condamnată de două ori la moarte și a reușit să scape de fiecare dată, își spune povestea, peste veacuri, cu o forță emoțională care te afectează profund, exact așa cum promite editura. Pentru cei care n-au citit nicio carte a autoarei, aceasta poate fi un bun început, fie și pentru povestea în sine.

8.„Seri antice“ de Normal Mailer, Polirom. Dincolo de calitatea literaturii lui Mailer, clasicul atât de puțin cunoscut de cititorii de la noi, o puteți lua în geamantan pentru că e foarte bună pentru evadarea din realitate direct în… Egiptul antic. Nopți ritualice, erotice, luxuriante, nopți de zei și nopți de muritori, cu jocuri periculoase și sensuri ascunse, nopți fantasmagorice, povestite de un maestru.

9.„Naufragii“ de Akira Yoshimura, Humanitas Fiction. Pentru amatorii de literatură japoneză, un nou roman și o nouă privire asupra tradiției. Viața tradițională, trăită la malul mării, cu spaime, neliniști și gelozii, într-o natură aspră, deloc înțelegătoare. Cartea o să vă arate legea neîndurătoare a supraviețuirii și sigur o să vă pună pe gânduri.

10.„Cartea săruturilor“ de Iv cel Naiv, ilustrații de Vali Petridean, Editura Vellant. Volumul interactiv, al cincilea semnat de Iv cel Naiv, în care se întâlnesc duios, haios și îndrăzneț săruturile cititorilor, e numai bun de deschis pe balansoar, la soare, sau în dormitor. Încercați. Cărțile pot fi și așa!

10
/06
/22

Sâmbătă, 11 iunie, la ora 11.00, cele trei echipe finaliste ale ediției a unsprezecea a Concursului Humanitas în licee vor fi faţă în faţă la Marea Finală, care se va desfăşura în sala de conferințe a Institutului Cervantes. Finala va fi prezentată de Mihaela Dedeoglu. Trofeul și premiul cel mare vor fi înmânate de Ioana Pârvulescu. Vă invităm să încurajați din sală cele trei echipe sau să urmăriți transmisia online pe paginile de Facebook Humanitas și Concursul Humanitas în licee.

07
/06
/22

După doi ani de pauză, Curtea Veche Publishing și-a dat întâlnire cu cititorii la Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XV-a, în perioada 1-5 iunie 2022. Publicul a părut foarte dornic să cunoască din nou autorii preferați, să afle despre noutăți și să își facă rezerva de carte pentru sezonul de vară. Așadar, nu au lipsit lansările, sesiuni de autografe și reducerile, care au fost anul acesta între 25-70% în standul editurii.

07
/06
/22

Zeci de mii de vizitatori au venit în standul editurii Corint la Salonul Internațional De Carte Bookfest, între 1 și 5 iunie 2022. Vânzările au atins cote record după doi ani în care publicul a fost privat de întâlnirile cu autorii și editorii.

31
/05
/22

Cea mai așteptată ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, a XV-a, începe mâine la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricții sanitare, fără taxe de acces și fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial miercuri, 1 iunie, la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitați E.S. Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Grigore Arsene – președintele Asociației Editorilor din România și Adrian Cioroianu – directorul Bibliotecii Naționale a României.

30
/05
/22

UNATC PRESS, editura Universității de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC), participă în perioada 1-5 iunie 2022 pentru prima dată la Salonul Internațional de Carte Bookfest. Prezența UNATC PRESS de-a lungul celor cinci zile la cunoscutul eveniment dedicat cărții și autorilor de la Romexpo este un exercițiu de conectare la lumea publishingului de carte autohton, dar mai ales o excelentă ocazie de a se adresa în mod nemijlocit cititorilor.

27
/05
/22

Marți 12 aprilie 2022, ora 12.12, a avut loc lansarea Antologiei lirice „Orașul. Amintire și uitare” (Editura Neuma) a Filialei București-Poezie a Uniunii Scriitorilor, la Muzeul Național al Literaturii Române din București.