10 februarie în cultură – Brecht, Rebengiuc şi Discul de Aur
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-februarie-in-cultura-brecht-rebengiuc-si-discul-de-aur/

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet şi regizor german? Iniţial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituţiei teatrale „Berliner Ensemble”, iniţiator al „teatrului epic”, cel care a promovat o nouă teorie şi practică a teatrului, bazate pe efectul distanţării epice şi a revoluţionat teatrul secolului XX.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2014

ŞTIAŢI CĂ într-o zi de 10 februarie (1898) s-a născut Bertolt Brecht, dramaturg, poet și regizor german? Inițial expresionist, Brecht a fost întemeietorul instituției teatrale „Berliner Ensemble”, inițiator al „teatrului epic”, cel care a promovat o nouă teorie și practică a teatrului, bazate pe efectul distanțării epice şi a revoluționat teatrul secolului XX.

1755 – A murit Montesquieu (Charles-Louis de Secondat, baron de la Brede) scriitor şi filosof iluminist francez.

1837 – A încetat din viaţă poetul şi dramaturgul rus A. S. Puşkin: „Micile tragedii”, „Boris Godunov”, „Povestirile răposatului Belkin”, „Istoria lui Pugaciov”.

1843 – S-a născut Adelina Patti, una dintre cele mai cunoscute soprane ale tuturor timpurilor.

1867 – Are loc, la Iași, premiera piesei „Răzvan vodă”, de B.P. Hașdeu, prima dramă istorică românească importantă

1882 – Bogdan Petriceicu Hașdeu este ales membru al Societății de lingvistică din Paris.

10 februarie

Bogdan Petriceicu Hașdeu, 10 februarie 1882 – 25 august 1907

1890 – S-a născut Boris Pasternak, poet și prozator rus, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1958.

1902 – S-a născut Walter Houser Brattain, fizician, supranumit „părintele tranzistorului”. A fost laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1956.

1923 – A încetat din viaţă fizicianul german Wilhelm Conrad Rontgen, descoperitorul razelor X.

1933- S-a născut Victor Rebengiuc, actor român de teatru și film.

1942 – Compania RCA VICTOR a decernat primul Disc de Aur. Premiul i-a revenit americanului Glenn Miller, pentru melodia „Chatta Nooga Choo Choo”.

1997 – Supercalculatorul Deep Blue , fabricat de IBM, l-a înfrânt la şah pe campionul mondial Garry Kasparov.

2005 – A încetat din viaţă dramaturgul american Arthur Miller. Printre cele mai cunoscute piese ale sale figurează „Moartea unui comis-voiajor” şi „Cruciatul”. A fost laureat al Premiului Pulitzer pentru Dramaturgie şi soţul lui Marilyn Monroe.

2008 – A încetat din viaţă actorul Roy Scheider, nominalizat la premiile Oscar pentru „Filiera Franceză” şi „All that Jazz”, mai celebru pentru rolul poliţistului neînfricat din „Fălci”.

Foto cu 10 februarie : şi Bogdan Petriceicu Hașdeu – wikipedia

12
/08
/15

Într-o zi de 12 august (1913) se năştea Clody Bertola, una dintre marile doamne ale teatrului românesc. Actriţă şi femeie, Clody Bertola şi-a construit o viaţă şi o carieră exemplară rămânând în memoria iubitorilor de teatru prin spectacolele: „Cea din urmă”, „Sfânta Ioana”, „Cum vă place”, „Elisabeta I”, „Opera de trei parale”, „Pescăruşul” sau „Un tramvai numit dorinţă”

07
/08
/15

Ştiaţi că... într-o zi de 7 august s-a stins din viaţă Gheorghe Cârțan cunoscut și sub numele de Badea Cârțan, rămas în memoria colectivă (şi) pentru călătoria sa la Roma, realizată pe jos, pentru a vedea cu ochii săi Columna lui Traian și alte mărturii despre originea latină a poporului român?

03
/08
/15

Proiectat de către celebrul arhitect neoclasic Giuseppe Piermarini, Teatrul Scala și-a deschis porțile în urmă cu aproape două secole şi jumătate, într-o zi de 3 august (1778), cu spectacolul ''L'Europa riconosciuta'', a lui Antonio Salieri.

21
/07
/15

Robin Williams, unul dintre cei mai populari şi apreciaţi actori de comedie din ultimele decenii, ar fi împlinit, astăzi, 64 de ani. Chinuit de depresie, actorul s-a sinucis în august 2014 în locuinţa sa din Tibourn, în apropiere de San Francisco.

16
/07
/15

Se spune că au existat mulți dirijori legendari, dar un singur Herbert von Karajan. Probabil cel mai bine vândut artist de muzică clasică al tuturor timpurilor, Karajan s-a născut în Salzburg, în Austria, pe 5 aprilie, 1908, și a murit pe 16 iulie, 1989, în orașul în care a venit pe lume. Discurile lui s-au vândut în peste 200 de milioane de exemplare.

26
/06
/15

În urmă cu 29 de ani, în dimineaţa zilei de 26 iunie, tovarăşul Nicolae Ceauşescu împreună cu tovarăşa Elena Ceauşescu inaugurau cu mare fast noul Palat al Pionierilor şi Şoimilor Patriei din Capitală. Instituţia avea “o misiune nobilă faţă de Partid şi ţară, aceea de a forma oameni, de a făuri conştiinţe", după cum sublinia cu elan marele conducător.

25
/06
/15

"Nu sunt niciodată mulţumit de ceva. Sunt un perfecţionist; este o parte din mine." - Michael Jackson. În urmă cu 6 ani, pe 25 iunie 2009, cu mai puţin de o lună înaintea mult-aşteptatului turneu de revenire, se stingea din viaţă "Regele muzicii pop", considerat cel mai de succes artist din toate timpurile.

17
/06
/15

... Într-o zi de 17 iunie (1889), Mihai Eminescu, cel mai mare poet român, era condus pe ultimul său drum. Din singura imagine păstrată de la înmormântarea poetului - un desen realizat de cunoscutul grafician Constantin Jiquidi - se poate observa că Eminescu a fost înmormântat pe o vreme ploiasă şi mohorâtă, unii dintre cei prezenţi având în mână umbrele.

28
/05
/15

Într-o zi de 28 mai (1999), după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină, era expusă din nou publicului. Vizitatorii au obligația de a privi de departe pânza și nu pot rămâne în faţa tabloului mai mult 15 minute.