„10 pentru BAC” garantat
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-pentru-bac-garantat/

Anul Zoom. Anul în care hărţile noastre interioare şi-au recalculat drumul spre fericire. Spre supravieţuire, resuscitând tot ce ne-a mai rămas: emoţia, scena, cultura.

Un articol de Liliana Matei|1 februarie 2021

Poate că anul 2020 a fost un pariu mare, poate că 2021 e unul și mai mare, dar importante acum nu sunt doar mecanismele născute prematur și abrupt pentru a rămâne pe linia de plutire, ci nevoia de a ne apropia de lucrurile care cândva ne făceau să zâmbim, să simțim că trăim pe viu, cu toți porii deschiși, o experiență.

Și dacă nu vine muntele la Mohamed, atunci se duce Mohamed la munte. Cam despre asta a fost vorba în proiectul „10 pentru BAC”, realizat cu sprijinul Ministerului Culturii. Asociația Arte dell’Anima a sărbătorit Ziua Culturii Naționale prin acest proiect, organizând ateliere de lectură cu scopul de a promova creațiile românești, texte importante care se studiază pentru examenul de Bacalaureat, venind astfel în întâmpinarea elevilor care deja s-au obișnuit cu activitatea online de predare, deci poate că nu ne miră faptul că în prima zi s-au logat peste 150 de elevi. Proiectul „10 pentru BAC”, al cărui manager este Crina Lință, s-a desfășurat în parteneriat cu Colegiul Național „Mihai Viteazul” și Colegiul Național „Elena Cuza”, propunându-le elevilor din clasele a IX-a – a XII-a trei întâlniri (21, 22, 25 ianuarie), trei tipuri de discuții, trei spectacole-lectură care să limpezească puțin drumul spre înțelegerea autorilor canonici, spre acceptarea și receptarea lor într-o formă autonomă și prietenoasă și ceva mai personală.

De ce ne place sau nu ne place un text?

Echipa artistică a fost alcătuită din patru actori cunoscuți, care și-au intrat în roluri imediat, trecând de la Tipătescu la Luceafăr, de la Zoe la Ela Gheorghidiu, de la Ghiță la Cațavencu, de la Pristanda la Iona, așadar, după cum urmează: Andreea Bibiri, Adrian Ciobanu, Lucian Iftime și Vlad Lință. Dincolo de faptul că sunt unii dintre cei mai apreciați actori, atât din generația tânără, cât și din cei deja confirmați, cu o activitate de peste 10 ani în teatru, ceea ce s-a văzut în primă fază a fost mai ales disponibilitatea lor artistică, dorința de a reda cât mai expresiv, cât mai generos anumite situații pe marginea cărora să se discute, să se negocieze sensurile, să se înțeleagă mesajul și să devină clare relația dintre personajele în cauză și structura lor psihologică.

Firul roșu care a unit toate aceste interpretări i-a aparținut Marei Oprea, studentă în anul III la UNATC, care a semnat regia spectacolelor-lectură și care a găsit fel și fel de artificii regizorale care să facă totul mai plăcut: de exemplu, în dialogul dintre Ștefan Gheorghidiu și Ela, în Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război de Camil Petrescu, personajul masculin a fost interpretat pe trei voci, ludic, serios și seducător, astfel încât personalitatea personajului mult dezbătut să capete nuanțe contrastante, să se îndepărteze puțin de stereotipul la care obișnuim să apelăm atunci când citim și, astfel, întregul moment a devenit mai atrăgător și mai viu. La fel de bine a fost redat și amalgamul de gânduri din mintea lui Iona, pescarul singuratic al lui Marin Sorescu, tocmai pentru a pune în lumină imprevizibilul minții umane, inconstanța, contradicția care ne caracterizează pe noi, cei cu rațiune.

Discuțiile au fost conduse de Irina Cerchia, filolog și critic de teatru, care a îndreptat atenția spre mici întrebări pe care de obicei, în procesul de învățare, le evităm: de ce ne place și de ce nu ne place un text? Cât anume din adevărul unui alt secol ajunge în prezent? Trebuie să apreciem sau să înțelegem? Iar răspunsurile au venit neașteptate, fiecare cu o personalitate și o psihologie anume, cu un curaj fermecător și, mai important, cu autonomie intelectuală. Elevii și-au susținut părerea prin argumente pertinente și astfel discuția s-a transformat într-o dezbatere plăcută, fie că vorbim de literatură, fie că mergem ceva mai departe, spre studiile de gen.

La ultimele două întâlniri, la discuții au participat și Nona Rapotan, critic de teatru și editor coordonator la Bookhub.ro, și Irina Margareta Nistor, critic de film și iubitoare de literatură, ale căror intervenții au fost apreciate și discutate de către elevi, profesori și actori. În urma acestui proiect, înregistrările, unde director de imagine este Vlad Coman, vor fi trimise și în alte instituții de învățământ, pentru a servi drept material didactic în vederea pregătirii pentru examenul de Bacalaureat.

„10 pentru BAC” și-a atins scopul. Curiozitate. Disponibilitate. Dezbatere. Personajele au prins viață, și-au spus povestea, iar teatrul a știut cum să-și facă loc în intimitatea unei săli, prinzând contur curajos din loc repaus. Baftă la BAC!

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).