10 pentru FILM la TIFF 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/10-pentru-film-la-tiff-2020/

Aplaudaţi pe scenele teatrelor din întreaga ţară, 10 actori talentaţi, care nu au avut încă şansa de a se afirma în lumea filmului, vor ajunge faţă în faţă cu profesioniştii din domeniul cinematografiei, la cea de-a 19-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

Un articol de Liliana Matei|1 august 2020

Organizat în cadrul Zilelor Filmului Românesc pentru cel de-al nouălea an consecutiv, programul 10 pentru FILM îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc. Peste 80 de actori au fost selectați și promovați în cadrul proiectului până în prezent.

Aflaţi la debut sau cu roluri secundare în producţii autohtone, cei 10 actori selectați la această ediție vor beneficia de materiale de prezentare – fotografii și video – și de întâlniri cu profesioniști din industrie.

Actorii selectaţi la această ediţie sunt: Florin Aioane (Teatru Metropolis, Teatrul Apollo111) – nominalizat în 2019 la Premiul UNITER pentru Debut, Edith Alibec (Point Cultural Hub, Teatrelli și independent), Sandra Ducuță (Teatrul Național I.L. Caragiale București, unteatru, Teatrul Excelsior, Teatrul Odeon, Teatru Dramaturgilor Români), Corina Grigoraș (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Gina Gulai (Teatrul Tineretului din Piatra Neamț), Oana Hodade (Reactor de Creație și Experiment – Cluj, Teatrul Ariel din Târgu Mureș, Teatrul Național Târgu Mureș), Emilian Mârnea (Teatrul Național I.L. Caragiale București, Teatrul Odeon, Teatrul Anton Pann, Râmnicu Vâlcea, Teatrul de Comedie, Teatrul Național Cluj-Napoca, Teatrul Clasic Arad, Teatrul de Artă Deva), Nelu Serghei (Teatrul Jean Bart Tulcea), Valentin Terente (Teatrul Maria Filotti Brăila), Vlad Udrescu (Teatrul Național I.L. Caragiale București, Teatrul

Național Craiova, Teatrul Godot, Teatrul Luni de la Green Hours).

Cei 10 actori au fost propuşi şi selectaţi de un grup de profesionişti din teatru şi film: regizorul și producătorul Tudor Giurgiu – președintele festivalului, criticii de teatru Iulia Popovici, Cristina Rusiecki și Oana Stoica, directorul de casting Florentina Bratfanof, Răzvan Penescu – editorul portalului Liternet și Cătălin Dordea, director de casting și coordonator al proiectului 10 pentru Film.

În ultimii ani, peste 80 de actori de toate vârstele, veniţi din toată ţara, au fost prezentaţi producătorilor români şi străini, directorilor de casting, agenţilor și jurnaliștilor prezenţi la TIFF. Mulţi dintre aceștia s-au făcut remarcaţi și au fost distribuiţi ulterior în producţii de succes, obținând roluri în lungmetraje sonore sau în seriale TV. Printre aceștia se numără Csaba Ciugulitu (Valan – Valea sufletelor, Între Chin și Amin) Cristian Balint (The Blacklist), Rareș Andrici (Bacalaureat), Vlad Bălan (Valea Mută), Nicoleta Lefter (Contraindicații, Povestea unui pierde-vară), Maria Obretin (The Nun, Umbre, 6,9 pe scara Richter), Carmen Florescu (Parking), Silvana Mihai și Ana Covalciuc (Câteva conversații despre o fată foarte înaltă).

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.