100 de ani de la nașterea lui Radu Stanca
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-ani-de-la-nasterea-lui-radu-stanca/

Conferinţa dialog „Radu Stanca – 100” va avea loc marţi, 10 martie 2020, de la ora 13.00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române, la sediul din Str. Nicolae Creţulescu nr. 8.

Un articol de Liliana Matei|8 martie 2020

La eveniment participă Anca Sârghie, Marin Diaconu, Cosmin Ciotloș. Moderator: Ioan Cristescu, director MNLR. Cu acest prilej va avea loc un moment artistic în interpretarea actorilor Rodica Mandache și Marius Bodochi.

La 5 martie 1920 se năștea Radu Stanca, mezinul familiei, în orașul Sebeș, în casa de pe Str. Sicolorum nr. 53 (astăzi localul Școlii generale nr. 3). A fost fiul Mariei (născută Munteanu) și al lui Sebastian Stanca, preot. Nepot al lui Dominic Stanca, fratele scriitorului Horia Stanca.

Radu Stanca a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității Regele Ferdinand din Cluj, în anul 1942. În timpul războiului, studenții Facultății de Litere a Universității din Cluj s-au refugiat la Sibiu. Aici a luat ființă Cercul literar de la Sibiu. După modelul lui Eugen Lovinescu, care la Cenaclul Sburătorul a pus bazele Modernismului interbelic, Cercul a încercat să salveze tradiția literaturii române, dar a fost oprit destul de rapid. Membrii lui au fost denumiți ulterior de criticii și istoricii literari membrii generației pierdute. Radu Stanca a fost, pe rând, asistent al lui Lucian Blaga la catedra de filosofie a culturii, profesor de estetică a teatrului, la Sibiu, redactor, actor, regizor. A făcut parte din Cercul literar de la Sibiu, alături de Ștefan Augustin Doinaș, Dan Constantinescu, Deliu Petroiu, Alexandru Cucu, Viorica Guy Marica, Eugen Todoran, Ion Negoițescu, Ion Desideriu Sârbu, Ioanichie Olteanu, Cornel Regman, Nicolae Balotă, Victor Iancu, Henri Jacquier, Wolf von Aichelburg.

Intrarea este liberă.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

27
/02
/24

Turneul SoNoRo Conac ajunge în 2024 la ediția a XII-a, intitulată „L’heure bleue” – un titlu inspirat de acel interval de timp în care finalul de zi se pregătește să facă loc înserării, apoi nopții. „Ora albastră” va fi – din perspectiva SoNoRo – un spațiu de visare și un răstimp în care muzica se materializează, trece dincolo de contururi și prinde viață în mod desăvârșit, în unele dintre cele mai frumoase edificii din țara noastră.

27
/02
/24

Între 6 și 7 aprilie va avea loc Digital Nomad Summit, conferința dedicată celor care vor să lucreze și să trăiască oriunde în lume. Timp de două zile, 12 speakeri locali și internaționali vor oferi inspirație, povești și instrumente valabile pentru cei care vor să-și schimbe locuința și să lucreze din Asia sau Europa.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.