100 de obiecte de design românesc – o expoziție și un e-muzeu fără precedent 
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-obiecte-de-design-romanesc-o-expozitie-si-un-e-muzeu-fara-precedent/

Prima arhivă istorică a designului românesc se lansează la MATER, pe 24 octombrie. Pentru prima dată în România, asociaţia Nod Makerspace construieşte un proiect pe cât de curajos, pe atât de util: istoria designului românesc de la 1918 încoace. 

Un articol de |17 octombrie 2018

100 de obiecte de design românesc este numele expoziției și e-muzeului ce vor fi lansate în București pe 24 octombrie, la MATER.

După luni de cercetare și arhivare, echipa multidisciplinară a pus cap la cap traseul ultimilor 100 de ani de design românesc – un domeniu special, autentic, crescut într-un context social și politic intens și uneori bizar.

Schiurile Reghin, pantofii Guban, pălăriile Dădârlat, covoarele Cisnădie, calculatoarele Cobra, automobilul Aurel Perșu – primul automobil aerodinamic – sunt doar câteva dintre obiectele inedite și evocatoare de amintiri, care au marcat descoperiri tehnologice și etape importante ale istoriei românești din ultimul secol. Pasionații de design vor descoperi exemplarele și poveștile din arhiva digitală – o invitație la explorare și o resursă pentru profesioniști.

”Expoziția își propune să creeze un mic scurtcircuit între vechi și nou, numai pentru a restabili apoi o legătură mai puternică între imaginarul colectiv și noile inițiative locale. Cu cât înțelegem mai multe despre cum s-a transformat designul și cum i-a fost modelată evoluția, cu atât avem un set mai mare de cunoștințe pentru a răspunde nevoilor actuale”, descrie Andra Giuglea, arhitect coordonator al echipei de cercetare.

 Expoziția aduce o parte din obiectele prezente în arhiva digitală și va fi deschisă publicului între 24 octombrie și 4 noiembrie la MATER – biblioteca de materiale. Din noiembrie, colecția va călători în Europa, cu o primă oprire în Serbia, la Novi Sad.

”100 de obiecte de design românesc” nu este o colecție închisă – este doar un început. Proiectul își propunere să aducă la zi circuitul designului românesc și cursul firesc al creativității locale. Vino să explorezi și să contribui la prima arhivă de design românesc!

 Adresa: MATER – Biblioteca de Materiale, Splaiul Unirii nr 160, parter

24 octombrie – 4 noiembrie

 Program de vizitare: luni – duminică, între 10.00 – 19.00

Intrare liberă

Proiectul 100 de obiecte de design românesc este o inițiativă a asociației Nod Makerspace – grup de creativi multidisciplinari care a creat primul makerspace din România și prima bibliotecă de materiale din Europa de Sud-Est.

Foto: Prima arhivă istorică, 100 de obiecte de design românesc  – Cristian Vasile

27
/08
/18

Făget a devenit în această vară o destinație culturală găzduind prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces, eveniment ce face parte dintr-o suită de astfel de activități pregătite de Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană și Asociația Prin Banat.

16
/08
/18

În luna august, Asociația Montage dă startul celui mai nou proiect cultural „FUChS(ilis)-ISMUL, EXPERIMENT SOCIO-CROMATIC DE MUZICĂ ȘI MIȘCARE desenat cum se cuvine de Pâlnie și Stamate pe uvertura șalvarilor lui Ismail si Turnavitu de pe lângă Cârligații lui Gayk” sau, mai pe scurt, FUChSIADA, un spectacol „work in progress” conceput de Anca Maria COLȚEANU după scrierile lui URMUZ și produs de artistul Anca Maria Ciofîrlă.

06
/08
/18

Reclama online realizată de Montreal Museum of Fine Arts pentru expoziţia de vară a fost blocată de platforma Facebook pentru că folosea nuduri abstracte pictate de Pablo Picasso. Muzeul a fost nevoit să ia legătura direct cu compania, pentru a reuşi să publice online advertorialul (puteți vedea reclama video în interiorul articolului).

03
/08
/18

Veniţi pe 10 august la “concert”? La care concert - vor întreba cei care se vor uita la fotografia de mai jos, ce pare a fi realizată în timpul unui astfel de show muzical, pe un mare stadion al lumii.

03
/08
/18

CRONICĂ DE FILM Cunoscut pentru scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, premiat cu Ursul de Aur la Berlin în 2008, şi pentru lungmetrajul de debut „Lupu” (2013), regizorul Bogdan Mustaţă revine cu un film cvasi-experimental de o oră, realizat în 3D, „My Life Rehearsed In One Leg”.

02
/08
/18

Expo ShortFest 2018, platforma de expoziție a Festivalului Internațional de Scurtmetraj Arkadia ShortFest, propune un performance interactiv semnat de Mihai Zgondoiu.  Expo ShortFest promovează în fiecare an proiecte artistice apreciate național și internațional, amenajate în spații neconvenționale, transformând astfel experiența iubitorilor de artă într-una cât mai autentică. 

02
/08
/18

Fundația Calea Victoriei îi așteaptă pe cei doritori, în luna august, cu o varietate de cursuri și evenimente culturale: de la dezvoltare personală până la arte, de la exercițiile de autenticitate și înțelepciunea Poveștilor din „1001 de nopți” până la designul interior ca modalitate de a crea Spații fericite.