100 de zile. 100 de povești. 100 de țări
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-de-zile-100-de-povesti-100-de-tari/

La Teatrul Naţional „Marin Sorescu” anul 2021 se va deschide cu un proiect nou şi ambiţios, ce va aduce împreună suflu teatral din 100 de ţări.

Un articol de Liliana Matei|12 decembrie 2020

Acum 500 de ani, Giovanni Boccaccio scria în Decameronul său 100 de povești pentru a face lumea să uite de izolare, teamă și moarte. În timpul pandemiei prezente, Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova invită lumea teatrală să se alăture proiectului THE HEKTOMERON într-un mesaj universal al speranței. 100 de țări, 100 de regizori, 100 de texte din  Decameronul  transmise pe internet în 100 de zile pe site-ul www.hektomeron.com

Actorii trupei craiovene vor juca cele 100 de povești, iar 100 de regizori din lumea largă își vor aduce în scenă aportul cultural. Episoadele vor fi jucate în limba română cu subtitrare în engleză. Reprezentarea va avea o manieră personală și o viziune subiectivă, care pot conlucra însă pentru întregirea unui tablou al epocii obiectiv, coerent. O unică temă umană și culturală care evidențiază un același spirit rezistent al omului ce trece prin vremuri dure.

Pe lângă cele 100 de episoade, vor fi prezentați actori, scenografi, dramaturgi și teatre din țările participante, motiv pentru afirmarea identității culturale a țărilor participante la acest temerar proiect.

Călătoria teatrală va începe la jumătatea lunii ianuarie 2021 și se va finaliza pe 24 aprilie. Ziua de 26 aprilie va aduce un spectacol maraton de 25 de ore care va reuni toate cele 100 de episoade ale proiectului.

18
/07
/14

Miercuri, 23 iulie, de la ora 19.00, editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria sa din Cişmigiu alături de Sandra Ecobescu, Alexandra Rusu, Andreea Răsuceanu şi Radu Paraschivescu pentru a afla povestea vieţii lui Constance, soţia celebrului scriitor englez Oscar Wilde.

17
/07
/14

Am fost la avanpremiera spectacolului „Viză de clown”, la Odeon, montat dintr-un text de un umor brutal, semnat de Saviana Stănescu. Saviana Stănescu a plecat și ea la New York, New York, să-și întâlnească destinul.

17
/07
/14

Cineastul Ron Howard a anunţat că va produce şi va regiza un lungmetraj documentar despre trupa The Beatles, care se va concentra pe perioada cuprinsă între anii 1960 şi 1966 din cariera grupului britanic.

17
/07
/14

Pe 18 iulie, la ora 17:00, melomanii și iubitorii de frumos sunt aşteptaţi la Sinaia pentru un concert de muzică clasică desfășurat în sala de concerte a reședinței regale, un eveniment inedit pentru această locație atât de apreciată de români, dar și de turiștii străini.

17
/07
/14

Luni, 21 iulie, ora 19.00, pe terasa librăriei Humanitas Kretzulescu, va avea loc lansarea cărţii Marea cea Mare. O istorie umană a Mediteranei, un impresionant volum, reunind acribia academică şi savoarea poveştilor cu corsari, pelerini, comercianţi sau comandanţi de flote, scris de unul dintre specialiştii în istoria Mediteranei, David Abulafia, profesor la Universitea Cambridge.

17
/07
/14

Festivalul Internaţional de Teatru Fest(in) pe Bulevard, care se va desfăşura între 11 şi 18 octombrie, la Teatrul Nottara din Capitală, prezintă spectacole ale unor trupe din ţară şi din străinătate, în cele două secţiuni ale evenimentului: "Mici crize... şi electorale" şi "Bulevardul Comediei".

17
/07
/14

Povestea fostului preot Daniel Corogeanu, care a inspirat filmul "Dupa dealuri", regizat de Cristian Mungiu şi premiat la Cannes în 2012, este prezentată în publicaţia britanică Daily Mail, în contextul în care Vaticanul şi-a dat binecuvântarea privind exorcizările ca practică a Bisericii Catolice.

16
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Pentru actorul Gheorghe Cozorici, teatrul însemna arta cuvântului rostit cu inflexiuni poematice. După interpretarea lui Becket din spectacolul ,,Becket sau onoarea zeilor” de Jean Anouilh, a fost comparat cu marele actor de film Richard Burton.