100% ROMANTIC – Concertul de închidere a stagiunii de la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/100-romantic-concertul-de-inchidere-a-stagiunii-de-la-sala-radio/

Vineri, 22 iunie (19.00) Orchestra Naţională Radio închide stagiunea de concerte (2017-2018) de la Sala Radio printr-un eveniment special de neratat! Ceaikovski şi Brahms, Sub bagheta dirijorului vienez SASCHA  GOETZEL

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2018

SASCHA  GOETZEL, care a colaborat cu artiști celebri precum Plácido Domingo, José Carreras, Anna Netrebko, Renée Fleming, Joyce DiDonato, este protagonistul unui concert 100% romantic, cu două dintre emoționantele capodopere ale romantismului muzical: Ceaikovski – Concertul nr. 1 în pentru pian şi orchestră și Brahms – Simfonia nr. 1.

Cunoscuta lucrare semnată de Ceaikovski va fi un prilej deosebit de a o aplauda pe DANA BORȘAN – solistă a Orchestrelor și Corurilor Radio – pianistă cu o activitate artistică foarte variată ce înseamnă peste 900 de concerte şi recitaluri în țară, dar și în Germania, Franţa, Irlanda, Norvegia etc.

Dana Borsan

Povestea concertului de pian creat de Ceaikovski este una foarte controversată. Respins inițial de pianistul și dirijorul rus Nikolai Rubinstein – căruia se spune că Ceaikovski ar fi dorit să îi dedice lucrarea sa – concertul a devenit ulterior una dintre cele mai cunoscute și mai des interpretate partituri pentru pian compuse vreodată.

În mod ironic, lucrarea care i-a produs poate cea mai mare suferință s-a dovedit a fi una dintre creațiile care i-au asigurat posteritatea lui Ceaikovski. Din cauza respingerii inițiale a concertului, compozitorul a dedicat lucrarea pianistului și dirijorului german Hans von Bülow, care a interpretat premiera absolută a lucrării în 1875, la Boston, în SUA!

În partea a doua a serii veți asculta Simfonia nr. 1 semnată de Brahms, despre care creatorul ei spunea că 21 de ani s-au scurs între primele schițe și definitivarea lucrării, în 1876. Același Hans von Bülow – de care se leagă premiera concertului lui Ceaikovski – a denumit simbolic partitura lui Brahms ca ”a X-a simfonie de Beethoven”.

Există o strânsă legătură între tema principală din finalul simfoniei lui Brahms și cea din finalul Simfoniei a IX-a a lui Beethoven, fapt care nu este o întâmplare și nicidecum un plagiat cum au încercat să sugereze anumiți detractori, ci o intenție declarată a lui Brahms de a aduce un omagiu marelui Beethoven.

Foto: 100% ROMANTIC Concertul de închidere a stagiunii de la Sala Radio – Ozge Balkan

26
/08
/15

Avishai Cohen Trio revine în România pentru două concerte extraordinare în această toamnă. Pe 10 şi 11 Octombrie, Jazz Night Out îl are ca invitat special pe cel care este supranumit ‘’contrabasistul secolului’’.

26
/08
/15

Cea dintâi premieră a stagiunii 2015-2016, opera "Münchhausen – Stăpânul minciunilor", compusă de Dan Dediu și regizată de Cristian Mihăilescu, marchează un moment unic atât în istoria Operei Comice pentru Copii, cât și în istoricul Festivalului Internațional "George Enescu": este pentru prima dată în cele 22 de ediții când un spectacol dedicat copiilor și tinerilor este inclus în repertoriul unei manifestări de o asemenea anvergură.

26
/08
/15

Pentru că anul acesta s-au împlinit 120 de ani de la nașterea scriitorului Lucian Blaga, ediţia din acest an a Ziulei Limbii Române îi este dedicată ilustrului nostru poet şi filozof. Cu acest prilej, Parcul Artelor – Parcul Titan se transformă pentru o zi în spațiu de lectură și relaxare, care va găzdui recitaluri de poezie, expoziții și ateliere de limba română. Seara, Parcul va găzdui, în transmisiune directă de la Sala Palatului, Concertul de deschidere a Festivalului Internațional George Enescu.

25
/08
/15

În fiecare week-end, în perioada 30 august-20 septembrie, începând cu ora 19.30, în Piața Regiunilor de pe Bulevardul Unirii- Bulevardul Artelor, publicul se va putea bucura gratuit de 10 dintre cele mai importante concerte susținute de mari orchestre din întreaga lume, reunite la a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu.

24
/08
/15

QuartFest este primul festival dedicat în totalitate cvartetelor de coarde din România şi unul dintre foarte puţinele festivaluri de acest gen din Europa Centrală şi de Est. Ediţia de anul trecut a QuartFest s-a bucurat, în cele trei seri de festival, de prezenţa a 9 cvartete româneşti apreciate la nivel naţional şi internaţional: Rua Quartet, Cantabile Quartet, Four Season Quartet, Grazioso Quartet, Napocensis Quartet, Nuages Quartet, Q Quartet, Unique Quartet, Accord Quartet.

24
/08
/15

Cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra” s-a încheiat aseară la Opera Națională București, juriul internațional desemnându-i pe câștigătorii competiției din acest an. Premiul întâi a fost câștigat de soprana Deirdre Judith Angenent din Olanda.

22
/08
/15

Cea de-a 25-a ediţie a festivalului internaţional de muzică Forum Gitarre Wien se va desfăşura în perioada 24-30 august la Viena. Concertul de deschidere, ce va avea loc luni, 24 august, la ora 19.30, în Sala Ehrbar a Conservatorului din Viena (Mühlgasse 30, 1040 Viena), va fi susţinut de tânărul chitarist român Alecu Ciapi, acompaniat de chitarista Margarita Escarpa (Spania).

22
/08
/15

Dirijorul Tiberiu Soare, soprana Valentina Nafornița (live prin Skype de la Viena),dirijorul Kristian Järvi (înregistrare prin Skype), dar și Mihaela Oproiu, manager de proiect la Asociația Cultour pornesc “Pe urmele lui George Enescu” duminică, 23 august,de la ora 11, în cadrul ultimei ediții a Duminicilor Muzicale ale Festivalului Enescu la Librăria Humanitas Cișmigiu.

20
/08
/15

Pe 20 august 1980, bărbații din întreaga lume au pierdut un ajutor de nădejde. Au existat vremuri când mulți tineri și mai puțin tineri au reușit să facă mari cuceriri cu ajutorul lui Joe Dassin. Chiar dacă în materie de muzică, la noi, multe erau interzise, Dassin era tolerat, puteai găsi discurile sale și dacă totuși erai ghinionist era imposibil să nu găsești un Cornel Constantiniu care să cânte melodiile lui... Joe Dassin.

20
/08
/15

Cetatea Sibiului se pregăteşte pentru cea de-a XV-a ediţie a Festivalului Medieval “Cetăţi Transilvane”, eveniment organizat de cincisprezece ani în ultimul sfârşit de săptămână din luna august. Ediţia din acest an va avea loc în perioada 28 – 30 august 2015, în Piaţa Mare din Sibiu.

20
/08
/15

Cea de-a 33-a ediţie a Întâlnirilor SpectActor, un proiect iniţiat în anul 2009 la Teatrul Naţional Marin Sorescu, va beneficia de prezenţa unui oaspete de prim rang al muzicii şi culturii europene, Ioan Holender.

20
/08
/15

Opera Națională București organizează în perioada 19 – 22 august a.c. cea de-a treia ediție a Concursului Internațional de Canto ,,Le Grand Prix de l’Opéra”, competiţie acreditată de Federația Mondială a Concursurilor Internaționale de Muzică.