11 artiști din 5 țări prezenți la Classix Festival 2021
https://www.ziarulmetropolis.ro/11-artisti-din-5-tari-prezenti-la-classix-festival-2021/

Cea de-a doua ediţie a Classix Festival debutează la Iaşi, duminică, 14 martie. Programul acesteia este alcătuit din cinci concerte camerale şi două dialoguri educaţionale pe teme culturale.

Un articol de Petre Ivan|12 martie 2021

În acest moment, orașul se află în scenariul galben și permite desfășurarea evenimentelor culturale cu o participare de 30% din locurile disponibile în sălile de concerte. La scurt timp lansarea biletelor, accesul fizic la concerte a fost revendicat de iubitorii de muzică clasică. Festivalul va avea un format hibrid, iar toate concertele vor fi difuzate și online, pe pagina de Facebook a festivalului.

Classix Festival întrunește la Iași 11 artiști internaționali care vor concerta în locații atipice din oraș: Catedrala Romano-Catolică „Sfânta Fecioară Maria, Regina”, Aula Bibliotecii Universitare „Mihai Eminescu”, Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” și Palatul Culturii. Ediția acestui an marchează și o serie de premiere, cum ar fi: interpretarea ieșeană a lucrării lui Olivier Messiaen – Cvartet pentru sfârșitul timpului, debutul în România al ansamblului vienez Artio Trio și susținerea interdisciplinarității artelor prin proiecțiile video în Catedrala Romano-Catolică.

Seria evenimentelor organizate în cadrul festivalului se bucură de susținerea partenerilor și centrelor culturale din România, iar sprijinul acestora s-a dovedit a fi absolut esențial în contextul complicat al reglementărilor și limitărilor pandemice. Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România, declară: „Pentru Kaufland România, cultura este un pilon esențial în strategia de responsabilitatea socială. Ne-am alăturat cu mare bucurie Festivalului Classix, care este un model de perseverență pentru a duce muzica clasică aproape de oameni. Datorită formatului hibrid în care se desfășoară, festivalul contribuie la refacerea legăturii prețioase dintre artiști și public și are toate șansele de a se poziționa pe harta evenimentelor culturale ale anului.

 

Artiștii invitați la Iași

Duminică, 14 martie, orele 19:30, în cadrul concertului Classix Aeterna vor interpreta artiști ieșeni: pianist concertist și directorul artistic al festivalului, Dragoș Andrei Cantea, violoncelistul Filip Papa, violonistul Andrei Chirilă și clarinetistul Mihai Ailenei.

Dragoș Cantea este alumni al Academiei Norvegiene de Muzică din Oslo și concertează constant în Europa atât ca solist, cât și ca muzician de cameră. În afara scenei, Dragoș se implică activ în proiecte de caritate, în special în domeniile sănătății și educației.

Violoncelistul Filip Papa este membru fondator al Cvartetului Ad Libitum. Susține o bogată activitate concertistică, colaborând cu muzicieni de anvergură precum Bujor Prelipcean, Dan Prelipcean (Cvartetul VOCES), Martin Lovett și Norbert Brainin (Cvartetul Amadeus). Este profesor asociat al Universității de Vest din Timișoara și solist concertist al Filarmonicii de Stat din Iași.

Mihai Ailenei, clarinetist, îmbină activitatea concertistică cu cea pedagogică: este prim-solist clarinetist al Filarmonicii de Stat din Iași și profesor asociat al Universității Naționale de Arte „George Enescu”. A susținut concerte în România și restul Europei sub bagheta unor personalități percum Ion Baciu, Tiberiu Soare, Dietrich Scholler Manno sau Alfonso Calleya.

Violonistul Andrei Chirilă a devenit din 2003 membru al orchestrei Filarmonicii „Moldova”din Iași, iar în perioada 2008-2011 a ocupat poziția de șef partidă (vioara I) în cadrul orchestrei „Philharmonie der Nationen” din Germania, alături de care a susținut concerte pe plan internațional. S-a remarcat și în calitate de solist, concertând alături de orchestre de prestigiu, având în paralel o bogată activitate artistică în formații camerale. În prezent, deține poziția de concert maestru al filarmonicii ieșene.

Luni, 15 martie, orele 19:00, concertul Trenduri Caleidoscopice marchează debutul ansamblului vienez Artio Trio în România. Thomas Kloiber, director a Forumului Cultural Austriac București, menționează: „Sunetul contemporan şi alegerile repertoriale curajoase au propulsat Trio Artio între cele mai apreciate tinere ansambluri camerale austriece, selectate în programul NASOM – New Austrian Sound of Music – promovat de Ministerul austriac al Afacerilor Europene şi Internaționale. Trio Artio este, totodată, un model în ceea ce priveşte afirmarea femeilor în mediul european al muzicii instrumentale clasice, adesea dominat de bărbaţi. Acest ansamblu rafinat întâlneşte publicul român în cadrul Classix Fest, un eveniment de înaltă calitate care devine reper în regiune şi pe care Forumul Cultural Austriac Bucureşti este mândru să-l susţină încă de la prima ediţie„.

Trio Artio a fost fondat în 2017 de violonista austriacă Judith Fliedl, violoncelista germană Christine Roider și pianista austriacă Johanna Estermann, fiind mentorat de Stefan Mendl și Johannes Meissl la Universitatea de Muzică și Artele Spectacolului din Viena. La puțin timp de la fondare, Trio Artio a fost laureat la „Concursul Internațional de Muzică de Cameră Massimiliano Antonelli” (Italia) și beneficiar al bursei „Yehudi Menuhin Live Music Now”. În stagiunea 2019/20, Trio Artio a fost primul „Featured Ensemble” din Jeunesse Austria. Ansamblul a concertat nu numai în unele dintre cele mai prestigioase săli din Viena, ci și în toată Austria, într-o mare varietate de genuri, cum ar fi producții de teatru muzical și concerte pentru copii. Un punct culminant al sezonului a fost o interpretare a Concertului Triplu de Beethoven la Konzerthaus Viena.

 

Marți, 16 martie, orele 19:00, în Foaierul Palatului Culturii din Iași are loc concertul Tango vs. Jazz, Artiștii invitați reprezintă un duo efervescent și original: Kristina Vocetková – violoncel și Milan Řehák – accordeon.

Kristina este în prezent studentă postuniversitară la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Este câștigătoare a numeroase concursuri, precum Concursul Internațional Anton Rubinstein (Germania), Concursul Fundației Bohuslav Martinů (Republica Cehă), Concursul Internațional de Violoncel Liezen (Austria) sau Concursul Rudolf Matz (Croația). Alte angajamente solo pentru Kristina în sezonul viitor includ Filarmonica Brno și Orchestra de cameră Jaroslav Kocian.

Milan Řehák este în prezent unul dintre cei mai notabili acordeoniști cehi, absolvent al conservatorului din Praga și al Colegiului Regal de Muzică din Stockholm. Este laureat al multor concursuri internaționale de acordeon (Croația, Italia, Germania, Cehia, Rusia). Repertoriul său solo include compoziții originale de acordeon, lucrări baroce, transcrieri de virtuozitate și aranjamente populare. A lansat oficial 6 CD-uri. În afară de acordeon și interpretare, Milan este pasionat de producția media, pictură și natură.

Concertul este organizat cu sprijinul Centrului Ceh București, iar Robin Ujfaluši, director al acestuia, declară: „Sunt impresionat de angajamentul echipei Classix de a organiza festivalul internațional în ciuda restricțiilor actuale. Este minunat să păstrăm continuitatea, dacă este posibil, este minunat pentru orașul Iași și este minunat pentru artiștii care au oportunități minime de a cânta în prezent. Sunt foarte fericit că sunt tineri vedete în ascensiune Milan Řehák și Kristina Vocetková ca parte a programului și sper că publicul român se va bucura de concertul lor.

 

Miercuri, 17 martie, orele 19:00, are loc concertul Ecouri Intime, în Aula Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași, iar spațiul intim al aulei va fi gazda ideală a unui recital seducător și profund al lui Rémi Jousselme, chitarist francez de renume mondial, definit de interdisciplinaritate.

Rémi este câștigătorul faimosului concurs Printemps de la Guitare din Belgia și este un artist foarte activ în sfera muzicii contemporane. Este în prezent profesor la Conservatorul din Tours, Franța, și la Colegiul pentru Artă și Design isdaT din Toulouse. Are numeroase apariții ca solist sau muzician de cameră mai ales în Europa și Asia, și cântă pe o chitară Vicente Carrillo cu corzi Savarez.

 

Joi, 18 martie, orele 19:00, în încheierea festivalului, are loc concertul Classix In Perpetuum. Pianistul german Alexander Krichel prezintă două suite: virtuoza expoziție de tablouri sonore –  Tablouri dintr-o expoziție a lui Modest Mussorgsky și fuziunea dintre folclor românesc și tendințe impresioniste în Suita Nr. 2 pentru pian în re major, op. 10 compusă de George Enescu.

Pianistul și câștigătorul premiului ECHO Klassik, Alexander Krichel este cunoscut pentru interpretările sale captivante ale celor mai exigente opus-uri ale repertoriului pianistic. La Hanovra, a fost ultimul student al lui Vladimir Krainev înainte de a absolvi cu cea mai înaltă distincție de la Royal College of Music din Londra, unde a studiat cu Dmitri Alexeev.

Alexander Krichel a susținut concerte la Berlin Philharmonie și Konzerthaus, Hamburg Elbphilharmonie și Laeiszhalle, Munich Herkulessaal și Prinzregententheater, Cologne Philharmonie, Tonhalle Zurich, St. Martin in the Fields din Londra și la St. Petersburg Philharmonic. A inspirat publicul la numeroase festivaluri, printre care Festivalul de muzică Schleswig-Holstein, Beethovenfest Bonn, Schwetzinger Festspiele, Kissinger Sommer.

Alexander Krichel nu este doar pianist concertist, ci este și cofondator și director artistic al festivalului premiat „Kultur Rockt“ și director artistic al seriei exclusive de muzică de cameră „Kammermusik am Hochrhein“. Din 2018 a fost, de asemenea, membru permanent al juriului Fanny Mendelssohn Förderpreis. Este implicat în proiecte care oferă copiilor și tinerilor acces la muzică clasică.

Alexander Rubel, Director al Centrul Cultural German Iași și partener al festivalului, declară:  “Centrul Cultural German Iași este partener al inițiativei „Classix”, care anul acesta stă sub conceptul atemporalității. Conceptul inovator ne-a convins chiar de la început și suntem mândri că anul acesta, în ciuda tuturor restricțiilor, putem aduce o contribuție germană. Noile căi pe care Dragos Cantea și co-organizatorii săi le parcurg în termeni de repertoriu, internaționalitate și tipul de prezentare a concertelor clasice inovatoare dezvăluie un potențial enorm, care unește tinerii muzicieni din Europa și din întreaga lume și îi reunește la Iași.”

***

Debutul festivalului a avut loc în luna februarie a anului 2020, iar cele 7 concerte de muzică clasică organizate în locații atipice și neconvenționale pentru audițiile interpretărilor camerale au avut un public de peste 3000 de persoane.

Asociația Industrii Creative este organizator al festivalurilor Rocanotherworld și Classix din Iași, având drept scop revitalizarea culturală a orașului, angrenarea comunităților creative și implicarea în viața civilă a societății prin acțiuni care promovează spiritul proactiv, contributiv și participativ.

22
/12
/23

„Mamma Mia!”, un spectacol de divertisment de calitate marca Musicals.ro, care rivalizează cu marile producții din Occident, o va readuc pe scena Sălii Palatului pe Loredana în rolul principal, Donna Sheridan, alături de alți artiști consacrați, care urmează să fie anunțați în curând.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.

11
/12
/23

Un concert extraordinar de muzică de film va avea loc la Opera Naţională din Bucureşti pe 12 decembrie, de la ora 19.00, organizat de Universitatea Națională de Muzică din București în parteneriat cu Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România, Opera Națională din București, Arhiva Națională de Filme și universități de teatru și film din țară.

11
/12
/23

Pentru 10 zile, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” s-a aflat în Statele Unite ale Americii în cadrul turneului aniversar „Madrigal 60 – The Magic of Winter”, primul pe care artiștii l-au susținut în America după 35 de ani.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.