11 milioane de români au mers la film în 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/11-milioane-de-romani-au-mers-la-film-in-2015/

Reţeaua cinematografică din România a fost formată, anul trecut, din 338 de săli de cinema, iar proiecţia cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, care au fost vizionate de 11,2 milioane spectatori, relevă datele publicate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2016

Producția națională de filme pentru marele ecran, în anul 2015, a cuprins 43 de filme, din care 18 filme artistice cu producție românească, 12 filme artistice realizate în coproducție, patru filme documentare și științifice și nouă filme de animație.

Cultura unui popor este reprezentată de valorile materiale și spirituale pe care le-a creat de-a lungul timpului și pe care le transmite din filmgenerație în generație prin instituțiile culturale. În anul 2015, activitatea principalelor unități cultural-artistice a inclus activități ale bibliotecilor, muzeelor și colecțiilor publice, instituțiilor și companiilor de spectacole sau concerte, editurilor, cinematografelor, activitatea de radiodifuziune și cea de televiziune. –  Institutul Național de Statistică (INS)

Rețeaua cinematografică, existentă la sfârșitul anului 2015 în evidențele Consiliului Național al Cinematografiei, a cuprins 82 de unități cinematografice cu bandă normală (81 de cinematografe și o caravană). Rețeaua cinematografică a dispus de 338 de săli de cinema, cu un total de 68.400 de locuri.

Proiecția cinematografică a cuprins peste 487.700 de spectacole, vizionate de 11,2 milioane spectatori.

În anul 2015, au fost distribuite în cinematografe 442 de filme, din care 57 de filme naționale — 42 de filme integral naționale și 15 realizate în coproducție — și 385 de filme străine.

Foto: film, români – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.