11 nominalizări pentru „Tărâmul binecuvântat”, la British Independent Film Awards (BIFA)
https://www.ziarulmetropolis.ro/11-nominalizari-pentru-taramul-binecuvantat-la-british-independent-film-awards-bifa/

Actorul român Alec Secăreanu, nominalizat la categoria Cel mai bun actor în rol principal la premiile BIFA, în Marea Britanie, pentru prestaţia din „Tărâmul binecuvântat” / „God’s Own Country”.

Un articol de Liliana Matei|4 noiembrie 2017

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country, multipremiatul film britanic în care actorul român Alec Secăreanu joacă unul dintre cele două roluri principale, a fost nominalizat la British Independent Film Awards, cele mai importante premii ale industriei independente de film din Marea Britanie.

11 nominalizări la 10 categorii, printre care și cea pentru Cel mai bun actor, unde Alec Secăreanu concurează alături de Jamie Bell (Liverpool), Josh O’Connor (partenerul lui Alec în God’s Own Country), Johnny Harris (Jaebone) și Paddy Considine (Journeyman).

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country a mai fost nominalizat la categoriile: Cel mai bun film idependent, Cel mai bun scenariu (Francis Lee), Cea mai bună regie (Francis Lee), Cel mai bun actor în rol secundar (Ian Hart), Premiul pentru cel mai bun regizor la debut, Cel mai bun scenariu de debut, Cea mai bună producție, Cel mai bun casting, Cel mai bun sunet.

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country este unul dintre cele mai discutate și premiate filme ale anului 2017 și va fi lansat în România pe 17 noiembrie. Lansat în Marea Britanie la începutul lunii septembrie unde a fost considerat „unul dintre cele mai promițătoare debuturi britanice din ultimii ani” (Sight&Sound) și în SUA la finalul săptămânii trecute, filmul a cucerit în egală măsură publicul și presa internațională, înregistrând succese de box office și cronici elogiante.

Comparat în presa internațională cu Brokeback Mountain, Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country spune povestea de dragoste emoționantă, dar lipsită de sentimentalisme, dintre un tânărul fermier britanic Johnny Saxby (Josh O’Connor) și muncitorul român Gheorghe (Alec Secăreanu). Johnny îşi îneacă frustrările zilnice cu beţii straşnice şi sex la întâmplare, la ferma părinților săi din Yorkshire. Până într-o zi, când la fermă își face apariţia un zilier român, venit pentru sezonul mieilor. Între cei doi se dezvoltă o relaţie intensă ce-l aruncă pe Johnny pe un nou drum.

Detalii pe pagina de Facebook a filmului.

Lansat și premiat la Sundance Film Festival, God’s Own Country a devenit în scurt timp unul dintre cele mai discutate filme în presa internațională anul acesta – lucru datorat atât tematicii LGBT, cât și numărului impresionant de festivaluri unde a fost selectat și premiat: Directing Award la Sundance Film Festival, Männer Jury Award la Berlinale, Best British Feature Film la Edinburgh International Film Festival, Special Jury Award la TIFF Cluj, Audience Award la Frameline San Francisco International LGBTQ Film Festival., Ziarul metropolis,

Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country va fi distribuit în cinematografele din România de Bad Unicorn. Este al doilea film european distribuit de Bad Unicorn, după succesul de peste 15,000 de spectatori înregistrat de filmul câștigător al Ursului de Aur la Berlinale, Despre trup și suflet / On Body and Soul.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.