12 februarie în cultură – Cortazar și Rapsodia albastră
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-februarie-in-cultura-cortazar-si-rapsodia-albastra/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoţian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiţi în singurătate pe insula Juan […]

Un articol de Petre Ivan|12 februarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez. Selkirk a fost salvat într-o zi de… 12 februarie (1709). Cortazar avea să moară 275 de ani mai târziu de leucemie.

1804 – A murit filozoful german Immanuel Kant, considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Una dintre lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie „Critica raţiunii pure” (1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaştere.

1809 – S-a născut Charles Darwin, autorul teoriei despre evoluţia speciilor prin selecţie naturală.

1862 – S-a născut dramaturgul şi omul de teatru Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi regizor al companiei de teatru. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902).

1881 – S-a născut balerina rusă Anna Pavlovna Pavlova (“Frumoasa din pădurea adormită”, “Silfidele”, “Giselle”, “Moartea lebedei”).

1892 – Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1894 – S-a născut poeta şi scriitoarea Otilia Cazimir: „Fluturi de noapte”, „Baba iarna intră-n sat”, „Grădină cu amintiri”, „Prietenii mei, scriitorii”.

1901 – S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul de film Jean Georgescu, pionier al cinematografului românesc.

12 februarie

Jean Georgescu, 12 februarie 1901 – 8 aprilie 1994, aici împreună cu Toma Caragiu

1923 – S-a născut Franco Zeffirelli, regizor italian de film – Isus din Nazareth, Campionul, Un ceai cu Mussolini, Callas Forever etc.

1924 –  La New York a avut loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin. Aceasta a apărut după ce Paul Whiteman, director de orchestră, i-a comandat lui George Gershwin o „bucată instrumentală” pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra „Rhapsody in blue”, o compoziție pentru pian și orchestră, care a avut un succes enorm încă de la prima audiție.

1959 – S-a născut Dan Puric, actor și regizor de teatru român

Citiți și Dan Puric: momente-cheie din viaţa unui om ajuns la 55 de ani

1979 – S-a stins din viață Jean Renoir, regizor francez de film.Fiu al faimosului pictor impresionist Pierre-Auguste, cineastul Jean Renoir a studiat, printre altele, matematica şi filozofia. A fost considerat marele maestru al cinematografului francez interbelic, fiind autor al câtorva capodopere ale realismului poetic. În 1974 primeşte un Oscar onorific.

1994 – Una dintre cele mai faimoase picturi ale lumii, „Ţipătul”, realizată de Edvard Munch a fost furată dintr-un muzeu norvegian.

2006 – A încetat din viaţă scriitorul american Peter Benchley, al cărui roman „Jaws” a fost adaptat într-unul dintre cele mai de succes filme de la Hollywood, regizat de Steven Spielberg. Jurnalist, Benchley era la un moment dat cel care îi scria discursurile preşedintelui Lyndon B Johnson. (n. 8 mai 1940)

Foto cu 12 februarie : Cortazar și Jean Georgescu – wikipedia