12 februarie în cultură – Cortazar și Rapsodia albastră
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-februarie-in-cultura-cortazar-si-rapsodia-albastra/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoţian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiţi în singurătate pe insula Juan […]

Un articol de Petre Ivan|12 februarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 12 februarie (1984) a murit scriitorul argentinian Julio Cortazar, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai realismului magic? Ca o curiozitate, Cortazar a tradus în spaniolă romanului lui Daniel Defoe, Robinson Crusoe, roman inspirat de naufragiul marinarului scoțian Alexander Selkirk, salvat după patru ani trăiți în singurătate pe insula Juan Fernandez. Selkirk a fost salvat într-o zi de… 12 februarie (1709). Cortazar avea să moară 275 de ani mai târziu de leucemie.

1804 – A murit filozoful german Immanuel Kant, considerat unul din cei mai mari filozofi din istoria culturii apusene. Prin fundamentarea idealismului critic, a exercitat o enormă influenţă asupra dezvoltării filozofiei în timpurile moderne. Una dintre lucrările cele mai importante ale lui Kant, care cuprinde întreg spectrul filozofiei sale, o constituie „Critica raţiunii pure” (1781), opera sa capitală, în care cercetează bazele procesului de cunoaştere.

1809 – S-a născut Charles Darwin, autorul teoriei despre evoluţia speciilor prin selecţie naturală.

1862 – S-a născut dramaturgul şi omul de teatru Alexandru Davila, fiul doctorului Carol Davila. A fost director al Teatrului Naţional din Bucureşti şi regizor al companiei de teatru. Capodopera lui este drama istorică în versuri „Vlaicu Vodă” (1902).

1881 – S-a născut balerina rusă Anna Pavlovna Pavlova (“Frumoasa din pădurea adormită”, “Silfidele”, “Giselle”, “Moartea lebedei”).

1892 – Pentru prima oară în istoria tehnicii, o invenţie – aparatul de cronofotografie al francezului Leon Bouly – este denumită cinematograf.

1894 – S-a născut poeta şi scriitoarea Otilia Cazimir: „Fluturi de noapte”, „Baba iarna intră-n sat”, „Grădină cu amintiri”, „Prietenii mei, scriitorii”.

1901 – S-a născut actorul, regizorul şi scenaristul de film Jean Georgescu, pionier al cinematografului românesc.

12 februarie

Jean Georgescu, 12 februarie 1901 – 8 aprilie 1994, aici împreună cu Toma Caragiu

1923 – S-a născut Franco Zeffirelli, regizor italian de film – Isus din Nazareth, Campionul, Un ceai cu Mussolini, Callas Forever etc.

1924 –  La New York a avut loc premiera lucrării simfonice Rapsodia albastră de George Gershwin. Aceasta a apărut după ce Paul Whiteman, director de orchestră, i-a comandat lui George Gershwin o „bucată instrumentală” pentru formația sa. Rezultatul a fost celebra „Rhapsody in blue”, o compoziție pentru pian și orchestră, care a avut un succes enorm încă de la prima audiție.

1959 – S-a născut Dan Puric, actor și regizor de teatru român

Citiți și Dan Puric: momente-cheie din viaţa unui om ajuns la 55 de ani

1979 – S-a stins din viață Jean Renoir, regizor francez de film.Fiu al faimosului pictor impresionist Pierre-Auguste, cineastul Jean Renoir a studiat, printre altele, matematica şi filozofia. A fost considerat marele maestru al cinematografului francez interbelic, fiind autor al câtorva capodopere ale realismului poetic. În 1974 primeşte un Oscar onorific.

1994 – Una dintre cele mai faimoase picturi ale lumii, „Ţipătul”, realizată de Edvard Munch a fost furată dintr-un muzeu norvegian.

2006 – A încetat din viaţă scriitorul american Peter Benchley, al cărui roman „Jaws” a fost adaptat într-unul dintre cele mai de succes filme de la Hollywood, regizat de Steven Spielberg. Jurnalist, Benchley era la un moment dat cel care îi scria discursurile preşedintelui Lyndon B Johnson. (n. 8 mai 1940)

Foto cu 12 februarie : Cortazar și Jean Georgescu – wikipedia

30
/10
/18

Diego Armando Maradona, care-și serbează, astăzi, cea de-a 58-a anaiversare, fâcând schimb de tricouri cu Freddy Mercury, în anul 1981. Pe atunci, promițătorul Maradona, care juca la Boca Juniors, nu debutase încă la Cupa Mondială, în timp ce membrii trupei Queen lucrau la cel de-al zecelea album, "Hot Space".

28
/09
/18

Brigitte Bardot și Alain Delon, doi actori legendari ai cinematografiei franceze și mondiale, fotografiați de Sam Levin, în anul 1957. Delon și Bardot au jucat împreună în două filme: "Les Amours Célèbres" (1961) și "Histoires Extraordinaires" (1968).

18
/09
/18

Marlon Brando (Stanley Kowalski) și Vivien Leigh (Blanche DuBois), în anul 1951, în filmul „Un tramvai numit dorință” / „A Streetcar Named Desire”, realizat după piesa omonimă a dramaturgului american Tennessee Williams. Filmul regizat de Elia Kazan a avut premiera în urmă cu 67 de ani, într-o zi de 18 septembrie.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

03
/09
/18

Născută pe 3 septembrie, în Chilimodion, Corint, Grecia, Irene Papas, una dintre cele mai mari actriţe din istoria filmului, împlineşte, astăzi, 92 de ani! (Foto: Irene Papas și Anthony Quinn, în anul 1976, în timpul fimării peliculei "The Message")

17
/08
/18

Robert de Niro, actorul care i-a intruchipat pe Vito Corleone (la tinerețe) in Nașul, Travis Bickle în Taxi Driver, Jake La Motta, în Raging Bull, Rupert Pupkin în The King of Comedy, Al Capone în The Untouchables, Noodles în Once Upon a Time in America, James Conway în Goodfellas, Max Cady în Cape Fear, Sam 'Ace' Rothstein în Casino (și așa mai departe), a împlinit 75 de ani!

13
/08
/18

“Bătălia de la Călugăreni face parte dintr‑o mare campanie otomană, îndreptată împotriva Ţării Româneşti, campanie desfăşurată între august şi octombrie 1595. Scopul său a fost înlocuirea lui Mihai Viteazul de la conducerea ţării şi ocuparea directă a ţării şi includerea sa între provinciile Imperiului Otoman. Scopurile mari ale campaniei nu s‑au realizat, fiindcă nici domnul nu a fost răsturnat de pe tron, nici ţara nu a devenit paşalâc.” - Ioan Aurel Pop, istoric

07
/08
/18

Într-o zi de 7 august (1911) se stingea din viață Gheorghe Cârțan, țăran român originar din Cârțișoara Sibiului, cunoscut sub numele de Badea Cârțan, ce rămas în istorie ca un mare luptător pentru cauza românilor de pretutindeni.

01
/08
/18

S-a demonstrat științific – glumesc francezii - că e imposibil să nu râzi la filmele lui Louis de Funès. Mai ales atunci cand actorul îl imită pe Hitler (vezi VIDEO) sau îi ironizeaza pe englezi și americani... S-au împlinit, zilele trecute, 104 ani de la nașterea lui Louis de Funès, „omul cu 40 de expresii faciale pe minut”. Filmul care l-a propulsat in atentia marelui public a fost  Jandarmul din Saint-Tropez. Louis de Funès  avea atunci 49 de ani...