12 Years a Slave este filmul anului 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-years-a-slave-este-filmul-anului-2013/

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

Un articol de |6 decembrie 2013

12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a fost desemnat filmul anului 2013 în Topul 10 al revistei Rolling Stone, după ce, marţi, cineastul american a primit, pentru aceeaşi peliculă, titlul de cel mai bun regizor din partea New York Film Critics Circle.

Drama istorică 12 Years a Slave, bazată pe memoriile lui Solomon Northup, din 1835, care prezintă povestea unui bărbat de culoare (Chiwetel Ejiofor), răpit şi vândut ca sclav în Louisiana, a surclasat filmul SF ,,Gravity 3D: Misiune în spaţiu”, regizat de Alfonso Cuarón – situat pe locul al doilea -, şi ,,The Wolf of Wall Street”, în regia lui Martin Scorsese (locul al treilea), informează contactmusic.com.

Drama ,,Înainte de miezul nopţii/ Before Midnight”, regizată de Richard Linklater, ocupă locul al patrulea, iar lungmetrajul ,,Her”, de Spike Jonze, se situează pe locul al cincilea.

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor în 12 Years a Slave 

Filmul ,,Her”, despre un bărbat care se îndrăgosteşte de un sistem de operare pe computer, a fost desemnat, miercuri, cel mai bun film pe 2013 de criticii de la National Board of Review of Motion Pictures (NBR), notează Mediafax.

Topul Rolling Stone a fost completat, în ordine, de ,,Scandal în stil american/ American Hustle” (locul al şaselea), de David O. Russell, ,,Căpitanul Philips”, de Paul Greengrass, ,,Nebraska”, de Alexander Payne, ,,Blue Jasmine”, de Woody Allen, ,,Inside Llewyn Davis”, de Joel şi Ethan Coen.

Foto credit: Cinemagia, 12 Years a Slave

16
/05
/23

Sunt ultimele zile în care te mai poți înscrie la rezidența online New Draft, deschisă tuturor absolvenților facultăților de profil, scenariștilor sau autorilor cu un scenariu de film în faza incipientă. Nu rata șansa de a face parte dintr-un program 100% online, gratuit, și de a avea întâlniri de lucru cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana. Termenul limită de înscriere este 20 mai 2023.

15
/05
/23

F-SIDES Cineclub, sezonul 4, ajunge în luna mai la Timișoara! Alături de alte trei programe pregătite pentru 2023 de organizatoarele proiectului F-SIDES în această ediție, lansată în aprilie la București, cineclubul și-a propus să-i ofere publicului proiecții de film axate pe creațiile a opt regizoare, în tandem cu materiale literare produse de opt scriitoare contemporane din România.

12
/05
/23

”Jeanne du Barry”, filmul regizat de Maïwenn, care joacă alături de Johnny Depp, deschide cea de-a 76-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes (16-27 mai) și ajunge în această toamnă în cinematografele din România, distribuit de Independența Film.

11
/05
/23

9 lungmetraje și 16 scurtmetraje intră în competiția Zilelor Filmului Românesc la TIFF.22. Selecția include câteva dintre cele mai bune filme românești ale anului trecut, dar și producții care vor avea premiera mondială în iunie, la Cluj-Napoca. În cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt acordate trei premii: pentru cel mai bun lungmetraj, pentru cel mai bun debut, dar și pentru cel mai bun scurtmetraj.

08
/05
/23

ICR dă startul celei de-a 27-a ediții FFE chiar de Ziua Europei, 9 mai, la Timișoara, Capitala europeană a culturii în 2023. Festivalul va continua în țară la Oravița (Casa de Cultură "George Motoia Craiu"), între 12-14 mai, la Curtea de Argeș (Centrul de Cultură și Arte "George Topîrceanu"), între 18-20 mai, la Botoșani (Cinema Unirea), între 18-21 mai și la Gura Humorului (Casa de Cultură), între 19-21 mai.

28
/04
/23

La invitaţia Cinematecii din Oslo, care va găzdui în perioada 5-14 mai un festival al filmului românesc, ce include şi o retrospectivă dedicată regizorului Cristian Mungiu, am scris un scurt text despre cum arată cinematografia română în prezent.