12 Years a Slave – premiat de New York Film Critics Online
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-years-a-slave-premiat-de-new-york-film-critics-online/

Lungmetrajul 12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a primit titlul de cel mai bun film al anului 2013, duminică, din partea New York Film Critics Online.

Un articol de Andrada Văsii|10 decembrie 2013

Lungmetrajul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“, regizat de Steve McQueen, a primit titlul de cel mai bun film al anului 2013, duminică, din partea New York Film Critics Online.

Membrii asociaţiei New York Film Critics Online – care nu trebuie confundată cu New York Film Critics Circle, o altă organizaţie de critici, care a oferit titlul de cel mai bun film al anului lungmetrajului „American Hustle”, săptămâna trecută – i-au premiat pe Chiwetel Ejiofor la categoria „cel mai bun actor” şi pe Lupita Nyong’o la categoria ,,cea mai bună actriţă în rol secundar”.

Într-un an cinematografic fără un favorit cert pentru sezonul Oscarurilor, New York Film Critics Online a premiat filme recompensate deja săptămâna trecută (,,American Hustle”, ,,Her”, ,,Inside Llewyn Davis”), dar şi câteva pelicule despre care s-a vorbit destul de mult, fără a fi însă premiate la galele recente, notează Mediafax.

Premiul pentru întreaga distribuţie a revenit filmului ,,American Hustle”, iar cineastul Alfonso Cuaron, regizorul filmului ,,Gravity”, a fost desemnat cel mai bun regizor al anului.

Chiwetel Ejiofor a fost desemnat cel mai bun actor, graţie rolului din pelicula ,,12 Years a Slave”, iar Cate Blanchett a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal, pentru ,,Blue Jasmine”.

La categoria ,,cel mai bun scenariu” s-a impus Spike Jonze (,,Her”).

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor, în „12 Years a Slave“ 

Lupita Nyong’o a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar pentru evoluţia ei din ,,12 Years a Slave”, iar cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Jared Leto pentru prestaţia sa din filmul ,,Dallas Buyers Club”.

Lungmetrajul ,,La vie d’Adèle” a fost desemnat cel mai bun film străin, pelicula ,,The Wind Rises” s-a impus la categoria ,,cel mai bun film de animaţie”, iar ,,The Act of Killing” a fost desemnat ,,cel mai bun documentar”.

Adèle Exarchopoulos s-a impus la categoria ,,cel mai bun debut”, graţie rolului din filmul francez ,,La vie d’Adèle”, iar premiul ,,cel mai bun regizor debutant” a revenit cineastului Ryan Coogler, autorul filmului ,,Fruitvale Station”.

Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit peliculei ,,Gravity”, iar pelicula ,,Inside Llewyn Davis” s-a impus la categoria „muzică de film sau coloană sonoră”.

Totodată, membrii asociaţiei New York Film Critics Online au alcătuit Topul 10 al celor mai bune filme ale anului 2013: ,,12 Years a Slave”, ,,Before Midnight”, ,,La vie d’Adèle”, ,,Dallas Buyers Club”, ,,Gravity”, ,,Her”,,Inside Llewyn Davis”, ,,Nebraska”, ,,Philomena”, ,,Prisoners” şi ,,The Wolf of Wall Street”.

Premiile decernate de asociaţiile de critici şi de alte jurii din industria cinematografică americană influenţează adeseori alegerile făcute de membrii Academiei de film americane, care selectează peliculele, actorii şi producătorii ce vor fi nominalizaţi la Oscar.

Foto credit: Cinemagia, foto din 12 Years a Slave

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.