12 Years a Slave – premiat de New York Film Critics Online
https://www.ziarulmetropolis.ro/12-years-a-slave-premiat-de-new-york-film-critics-online/

Lungmetrajul 12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave, regizat de Steve McQueen, a primit titlul de cel mai bun film al anului 2013, duminică, din partea New York Film Critics Online.

Un articol de Andrada Văsii|10 decembrie 2013

Lungmetrajul „12 ani de sclavie/ 12 Years a Slave“, regizat de Steve McQueen, a primit titlul de cel mai bun film al anului 2013, duminică, din partea New York Film Critics Online.

Membrii asociaţiei New York Film Critics Online – care nu trebuie confundată cu New York Film Critics Circle, o altă organizaţie de critici, care a oferit titlul de cel mai bun film al anului lungmetrajului „American Hustle”, săptămâna trecută – i-au premiat pe Chiwetel Ejiofor la categoria „cel mai bun actor” şi pe Lupita Nyong’o la categoria ,,cea mai bună actriţă în rol secundar”.

Într-un an cinematografic fără un favorit cert pentru sezonul Oscarurilor, New York Film Critics Online a premiat filme recompensate deja săptămâna trecută (,,American Hustle”, ,,Her”, ,,Inside Llewyn Davis”), dar şi câteva pelicule despre care s-a vorbit destul de mult, fără a fi însă premiate la galele recente, notează Mediafax.

Premiul pentru întreaga distribuţie a revenit filmului ,,American Hustle”, iar cineastul Alfonso Cuaron, regizorul filmului ,,Gravity”, a fost desemnat cel mai bun regizor al anului.

Chiwetel Ejiofor a fost desemnat cel mai bun actor, graţie rolului din pelicula ,,12 Years a Slave”, iar Cate Blanchett a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol principal, pentru ,,Blue Jasmine”.

La categoria ,,cel mai bun scenariu” s-a impus Spike Jonze (,,Her”).

12 Years a Slave

Chiwetel Ejiofor, în „12 Years a Slave“ 

Lupita Nyong’o a fost desemnată cea mai bună actriţă în rol secundar pentru evoluţia ei din ,,12 Years a Slave”, iar cel mai bun actor în rol secundar a fost ales Jared Leto pentru prestaţia sa din filmul ,,Dallas Buyers Club”.

Lungmetrajul ,,La vie d’Adèle” a fost desemnat cel mai bun film străin, pelicula ,,The Wind Rises” s-a impus la categoria ,,cel mai bun film de animaţie”, iar ,,The Act of Killing” a fost desemnat ,,cel mai bun documentar”.

Adèle Exarchopoulos s-a impus la categoria ,,cel mai bun debut”, graţie rolului din filmul francez ,,La vie d’Adèle”, iar premiul ,,cel mai bun regizor debutant” a revenit cineastului Ryan Coogler, autorul filmului ,,Fruitvale Station”.

Premiul pentru cea mai bună imagine a revenit peliculei ,,Gravity”, iar pelicula ,,Inside Llewyn Davis” s-a impus la categoria „muzică de film sau coloană sonoră”.

Totodată, membrii asociaţiei New York Film Critics Online au alcătuit Topul 10 al celor mai bune filme ale anului 2013: ,,12 Years a Slave”, ,,Before Midnight”, ,,La vie d’Adèle”, ,,Dallas Buyers Club”, ,,Gravity”, ,,Her”,,Inside Llewyn Davis”, ,,Nebraska”, ,,Philomena”, ,,Prisoners” şi ,,The Wolf of Wall Street”.

Premiile decernate de asociaţiile de critici şi de alte jurii din industria cinematografică americană influenţează adeseori alegerile făcute de membrii Academiei de film americane, care selectează peliculele, actorii şi producătorii ce vor fi nominalizaţi la Oscar.

Foto credit: Cinemagia, foto din 12 Years a Slave

18
/10
/23

Trofeele „Contele Dracula” vor fi înmânate anul acesta unora dintre cei mai populari cineaşti din cinematografia italiană contemporană, ambii ajunşi la respectabila vârstă de 85 de ani, Enzo G. Castellari şi Sergio Martino, invitaţi de onoare ai festivalului de la Braşov, ajuns la ediţia a XI-a.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.