13 februarie în cultură – Wagner, Cinematograful Lumiere și Dunărea Albastră
https://www.ziarulmetropolis.ro/13-februarie-in-cultura-wagner-cinematograful-lumiere-si-dunarea-albastra/

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 13 februarie s-a născut Horia Căciulescu, unul dintre marii nostri actori de comedie? Căciulescu a activat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, a făcut ani lungi de detenţie ca deţinut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră şi a murit împuşcat de soldaţi la Revoluţia din decembrie 1989, la bordul maşinii sale, fiind confundat cu un… terorist.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2014

ȘTIAȚI CĂ într-o zi de 13 februarie s-a născut Horia Căciulescu, unul dintre marii nostri actori de comedie? Căciulescu a activat la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase”, a făcut ani lungi de detenție ca deținut politic la Canalul Dunăre-Marea Neagră și a murit împușcat de soldați la Revoluția din decembrie 1989, la bordul mașinii sale, fiind confundat cu un… terorist.

1841 – Medicul francez Charles Gabriel Pavaz a inventat seringa

1867 – Valsul Dunărea Albastră – una dintre cele mai populare piese muzicale din repertoriul classic – compus de Johann Strauss (fiul) a fost prezentat în premieră la Viena. Piesa muzicală a fost folosită (și)  în celebrul film al lui Kubrick „2001: O odisee spațială”, acompaniind scena în care o navă PanAm se cuplează la stația spațială.

1877 – A încetat din viaţă Costache Caragiale, actor, regizor şi dramaturg, primul director al Teatrului Mare Naţional din Bucureşti

1880 – S-a născut, la Iaşi, savantul Dimitrie Gusti, fondatorul Şcolii sociologice din Bucureşti

1883 – A încetat din viaţă celebrul compozitor german Richard Wagner („Tristan si Isolda”, „Lohengrin”, „Parsifal”). Creația wagneriană a avut o influență covârșitoare asupra evoluției ulterioare a muzicii. Compozitori ca Anton Bruckner, Gustav Mahler, Claude Debussy (la începutul activității sale), Arnold Schönberg, Richard Strauss s-au dezvoltat sub influența muzicii lui Richard Wagner.

1895 – A fost brevetat “Cinematograful Lumiere”, aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, realizat de fraţii Louis şi Auguste Lumiere. Prima proiecţie publică comercială a avut loc la 28 decembrie 1895, la Paris.

13 februarie

Cinematograful Lumiere – aparat de filmat, de proiecţie şi de copiat, 13 februarie 1895

1933 – S-a născut Kim Novak, actrița americană de film, bombă sexy a anilor ’60. Din 1976 este căsătorită cu medicul veterinar Robert Malloy, cu șapte ani mai tânăr decât ea și s-a retras la o fermă din Oregon, pentru a cresște cai și lame.

1950 – S-a născut Peter Gabriel, compozitor și cântăreț englez

1955 – S-a născut Alexandru Dabija, regizor român de teatru. A debutat, în 1976, la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, obținând premiul pentru cel mai bun regizor al anului. Între 1991 și 1994 a fost director general al Teatrului Odeon.

1974 – S-a născut Robbie Williams, cântăreț și compozitor englez, nominalizat la premiile Grammy, de 15 câștigător al premiilor BRIT. Și-a început cariera ca membru al trupei Take That în 1990. Solo a vândut peste 55 de miloane de albume, și 17 milioane de single-uri. A intrat în Cartea Recordurilor după ce a vândut mai mult de 1.6 milioane de bilete pentru turneul său mondial din 2006 într-o singură zi. În 2004 a fost votat Cel mai bun artist al anilor ’90.

Foto cu 13 februarie in cultură – wikipedia

14
/01
/20

Născut pe 14 martie 1879, la Ulm, în Germania, Albert Einstein murea pe 18 aprilie 1955, în New Jersey. Deținător al Premiului Nobel în fizică (1921), savantul a dus o viață care continuă să capteze interesul.

30
/08
/19

Pentru cei pasionați de tenis, amintim că, la New York, în ultimul turneu de Grand Slam al anului, a mai rămas în competiție un singur reprezentant al României. E vorba despre Sorana Cîrstea, care o va întâlni în turul 3 al US Open pe această domnișoară, Taylor Townsend, 23 de ani, reprezentanta gazdelor și, pentru următoarele luni, coșmarul Simonei Halep.

28
/05
/19

În calitate de broadcaster oficial - producător exclusiv al conţinutului audio-video al tuturor evenimentelor şi ceremoniilor prilejuite de vizita în România a Sanctităţii Sale Papa Francisc - TVR oferă cea mai amplă transmisie în direct din istoria televiziunii în România, urmărind îndeaproape toate cele 12 locuri ale vizitei Suveranului Pontif.  

24
/05
/19

S-au împlinit, zlele trecute, 27 de ani de la premiera filmului (cu un succes fenomenal) „Basic Instinct“, una dintre cele mai controversate pelicule din istoria cinematografiei din cauza violenţei groteşti şi a sexualităţii explicite.

14
/05
/19

Michael Caine a vazut-o pentru prima dată pe Shakira Baksh (fotomodel și actriță, Miss Guyana & locul 3 Miss World) în anul 1971, în pauza de cafea a unei emisiuni TV. Actorul britanic a devenit atunci obsedat de această femeie pe care a considerat-o "the most beautiful... he had ever seen.".

06
/05
/19

Să primești prima ta pereche de cizme abia la 6 ani, nu poate fi un lucru pe care să-l uiți ușor. Chiar dacă aceste cizme au fost purtate anterior de fratele tău mai mare. Bucuria de a fi și tu încălțat corespunzător pentru mediu sărăcăcios în care trăiești îți rămâne în suflet pentru totdeauna. Cel puțin așa s-a întâmplat cu Samuel Bistrian, omul care acum încalță copii săraci ai lumii.

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Sean Connery, fotografiat înainatea unei partide de golf, în 1962, anul în care actorul scoțian dădea viață agentului 007 în „Dr. No”, primul film din seria James Bond.

18
/04
/19

Într-o zi de 18 aprilie (1506) începea construcția bazilicii Sfântul Petru. Bazilica Sfantul Petru se găsește în monumentala Piață Sfantul Petru, în Vatican, fiind unul dintre locașurile sacre ale creștinismului și în special ale catolicismului

05
/04
/19

"Ei râd de mine pentru că sunt diferit. Eu râd de ei pentru că sunt toţi la fel."- Kurt Cobain, de la a cărui moarte se împlinesc, astăzi, 25 de ani.  Deși a trăit dor 27 de ani, Cobain a rămas în istoria muzicii drept unul dintre cei mai reprezentativi creatori, vocalişti şi chitarişti ai rockului alternativ.