James Joyce, J’accuse, Nevestele vesele din Windsor. 13 ianuarie în cultură
https://www.ziarulmetropolis.ro/13-ianuarie-in-cultura-nevestele-vesele-din-windsor/

Într-o zi de 13 ianuarie (1941) se stingea din viaţă scriitorul irlandez James Joyce, autorul romanului Ulise. Tot într-o zi de 13 ianuarie erau publicate piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor” (1602) şi articolul „J’accuse” (1898) a lui Émile Zola, referitor la afacerea Dreyfus.

Un articol de Petre Ivan|13 ianuarie 2017

Considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului al XX-lea, James Augustine Aloysius Joyce este cunoscut îndeosebi pentru romanele Portret al artistului în tinerețe, Ulise și Veghea lui Finnegan.

Joyce este comemorat de comunitatea anglofonă în fiecare an la 16 iunie (Bloomsday), ziua în care a fost plasată acțiunea romanului Ulise. Opera lui a influențat autori ca Samuel Beckett (care i-a fost discipol), William Faulkner, Eugene O’Neill, Jorge Luis Borges sau Umberto Eco.

S-a întâmplat pe 13 ianuarie:

1602 – Este publicată piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”

13 ianuarie

Émile Zola

1898 – Articolul „J’accuse” a lui Émile Zola a fost publicat în ziarul L’Aurore în legătură cu afacerea Dreyfus

1937 – S-a născut cunoscutul om de teatru Victor Ernest Maşek (m.19 septembrie 2002)

1941 – A încetat din viaţă scriitorul irlandez James Joyce (n. 2 februarie 1882)

1958 – A încetat din viaţă Dan Botta, poet, eseist şi dramaturg (n. 26 septembrie 1907)

2001 – A încetat din viaţă graficianul Sabin Ştefănuţă, care a devenit cunoscut în Occident impunând conceptul de Nouă Renaştere sau de Renaştere modernă

2004 – A încetat din viaţă Sorin Holban, prozator şi poet (n. 6 feb. 1933), notează Mediafax.

2006 – S-a inaugurat Staţia Law-Racoviţă, prima staţie românească permanentă de cercetare şi explorare din Antarctica.

Foto cu 13 ianuarie în cultură: „Nevestele vesele din Windsor” și James Joyce – wikipedia

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.