137 de ani de la nașterea compozitorului George Enescu și 60 de ani de la prima ediție a Concursului Enescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/137-de-ani-de-la-nasterea-compozitorului-george-enescu-si-60-de-ani-de-la-prima-editie-a-concursului-enescu/

Chiar în ziua în care s-au împlinit 137 de ani de la naşterea compozitorului român, 19 august, iar pregătirile sunt în toi pentru începerea ediţiei 2018 a Concursului Internaţional „George Enescu“, se împlinesc, în mod simbolic, şi 105 ani de când George Enescu însuşi lansa prima iniţiativă de susţinere şi dezvoltare a muzicii clasice româneşti, înfiinţând Premiul Naţional de Compoziţie George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|20 august 2018

Anul 2018 marchează sărbătorirea a 60 de ani de la prima ediție a Concursului Internațional „George Enescu“ (1-23 septembrie), într-un moment cu valoare de simbol: 137 de ani de la nașterea compozitorului român George Enescu, 105 ani de când George Enescu înființa Premiul Național de Compoziție, acordat până în 1946, și sărbătoarea Anului Centenar.

Construit pornind de la valorile în care credea George Enescu, Concursul Internațional „George Enescu“ a devenit de-a lungul timpului o adevărată rampă de lansare pentru mari nume ale muzicii clasice internaționale de astăzi.

În anul 1958, la trei ani de când George Enescu ne părăsise, cu sprijinul cunoscutului său discipol Yehudi Menuhin, la București au fost înființate Festivalul Internațional „George Enescu”, iar Concursul Internațional „George Enescu“ a fost lansat oficial ca parte a primei ediții a Festivalului. Devenite cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate de România, Concursul și Festivalul pun în prim-plan misiunea de a duce mai departe numele, valorile și muzica lui George Enescu.

„Muzicieni din numeroase țări aduc mărturia înaltei prețuiri pentru arta marelui muzician român”

Unul dintre primii membri ai juriului de specialitate pentru Concursul Internațional „George Enescu“ a fost legendarul violonist David Oistrah. Prezent în 1958 la București la prima ediție a evenimentului, Oistrah declara pentru Agenția Națională de Presă Agerpres: „Alegerea mea în juriul Concursului m-a bucurat foarte mult, deoarece sunt convins că acest concurs este una dintre cele mai importante întreceri ale tinerilor muzicieni din ultimii ani. Prin participarea lor la această manifestare a culturii românești, muzicieni din numeroase țări ale lumii aduc mărturia înaltei lor prețuiri pentru arta marelui muzician român George Enescu.”

De-a lungul timpului, Ștefan Ruha, Dan Grigore, Alexandru Tomescu și Elisabeth Leonskaja au devenit laureați ai Concursului Enescu, al cărui prestigiu a crescut exponențial cu fiecare ediție. În 2016, Concursul Enescu a marcat o nouă premieră: tânărul american Zlatomir Fung, în vârstă de doar 17 ani a câștigat Secțiunea Violoncel a competiției interpretând pentru prima dată în istoria concursului Simfonia Concertantă pentru Violoncel de George Enescu. „Degajă optimism, un fel de pasiune clocotitoare şi este extrem de lirică”, spunea Zlatomir Fung despre compoziția enesciană.

Desfășurat ca eveniment de sine stătător începând cu ediția 2014 și fiind deschis publicului larg, Concursul Internațional „George Enescu“ a înregistrat creșteri constante ale numărului de tineri artiști înscriși în competiție. Ediția 2018 a înregistrat un nou record – cu 400 de tineri muzicieni înscriși în competiție, dintre care, după selecția juriului de specialitate, intră în concurs 270 de tineri muzicieni din 39 de țări. Numărul concurenților români înscriși în competiție s-a triplat.

„Să ne amintim că George Enescu a inițiat Premiul pentru Compoziție în 1913 tocmai cu dorința de a susține dezvoltarea muzicienilor tineri, de a le oferi recunoaștere și susținere. Este ceea ce încercăm constant să facem prin intermediul Concursului Enescu și ne bucurăm că la ediția 2018 sărbătorim și cel mai mare număr de concurenți români înscriși, ceea ce arată o dezvoltare a interesului și a spațiului românesc din acest punct de vedere. Cifrele relevă că atât la nivel național, cât și la nivel internațional, prestigiul Concursului Enescu este într-o continuă creștere.“, a declarat Mihai Constantinescu, Director Executiv al Concursului Enescu și al Festivalului Enescu.

În cadrul Concursului Enescu sunt interpretate, ca parte a unui repertoriu obligatoriu pentru tinerii muzicieni, mai multe lucrări de George Enescu, iar câștigătorii competiției au posibilitatea de a participa la viitoarea ediție a Festivalului Enescu, urcând pe scenă alături de mari orchestre internaționale.

Între 1 și 23 septembrie, ediția 2018 a Concursului Enescu aduce publicului șase recitaluri extraordinare, concerte cu orchestră și invitația de a urmări și de a susține pas cu pas, în toate etapele de concurs, tinerii muzicieni care vor fi stele muzicii internaționale de mâine.

Programul Concursului Enescu 2018 este disponibil la acest link, în timp ce bilete pot fi achiziționate prin EVENTIM sau de pe site-ul evenimentului, www.festivalenescu.ro. Prețul unui bilet variază între 55 și 45 de lei.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.