15-16 august: al cincilea weekend de teatru în aer liber la festivalul „Bucureştii lui Caragiale”
https://www.ziarulmetropolis.ro/15-16-august-al-cincilea-weekend-de-teatru-in-aer-liber-la-festivalul-bucurestii-lui-caragiale/

După ce Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” a prezentat, pe scena din Parcul Cişmigiu, adaptări inedite după piese clasice, spectacole originale, producţii premiate şi o avanpremieră în exclusivitate a Teatrului Nottara, cel de-al cincilea weekend de festival (15-16 august) este rezervat spectacolelor cu tematici de actualitate, inspirate de autori contemporani, dar şi unui spectacol pentru copii.

Un articol de Petre Ivan|13 august 2020

Cea de-a opta ediţie a Festivalului „Bucureştii lui Caragiale”, organizată de Primăria Capitalei prin ARCUB, a început pe 18 iulie şi oferă bucureştenilor, după o lungă perioadă de cultură online, un program eclectic de spectacole de teatru cu acces liber în Parcul Cişmigiu, în fiecare weekend până pe 20 septembrie. Pe parcursul celor 10 weekend-uri de festival, spectatorii sunt invitaţi să vizioneze peste 30 de spectacole prezentate pe scena din Parcul Cişmigiu. De la instituţii publice la companii independente, teatrele participante la ediţia din acest an au pregătit un program de matineu – cu spectacole pentru copii, şi un program de seară – cu spectacole de comedie clasică, romantice, dramatice, muzicale sau cu umor negru.

Din seria spectacolelor de teatru contemporan fac parte cele două spectacole de seară ce vor fi prezentate în weekendul 15-16 august, la „Bucureştii lui Caragiale”.

Teatrul Nottara deschide cel de-al cincilea weekend de festival cu un spectacol de dramaturgie contemporană, „Praf de stele” (sâmbătă, 15 august, ora 20.00). O comedie despre nevoia de comunicare, producţia Teatrului Nottara este o adaptare după un text al regelui comediei canadiene, Norm Foster. Piesa „extrem de amuzantă, profund emoţionantă şi tulburător de romantică” (Mississauga News) este pusă în scenă de regizorul, teatrologul și director al Teatrului „Maria Filotti” din Brăila, Lucian Sabados, cu ajutorul scenografiei minimaliste semnate de Vladimir Turturică şi al unui joc actoricesc rafinat (Alexandru Jitea, Luminiţa Erga, Diana Roman, Ada Navrot)

Cap de afiş al Teatrului Arte dell’Anima, spectacolul „Totul despre femei“ poartă semnătura dramaturgică a celui mai influent autor contemporan croat, Miro Gavran, deţinătorul a peste 20 de premii internaţionale şi naţionale şi singurul scriitor în viaţă căruia i s-a dedicat un festival ce îi poartă numele, GavranFest. Regizat de Felix Crainicu şi jucat de actriţele Corina Dănilă, Adriana Irimescu şi Crina Linţă, spectacolul „ar putea fi încadrat în categoria comediei romantice. Însă, dincolo de acest registru, profunzimea şi forţa poveştilor duc acest spectacol într-o altă direcţie, o dramă realistă cu accente comice. Actriţele joacă uneori cu candoare, uneori uşor sarcastic, alteori puţin exagerat. Ce e important este că spectacolul nu se tranformă într-un manifest feminist şi îţi face bine să îl urmăreşti, atunci când vrei să te relaxezi.” Adevărul

Unul dintre cele mai vesele spectacole pentru copii din programul festivalului, „Vulpea şi corbul” este produs de Teatrul Coquette şi se joacă duminică, 16 august, de la ora 10.00, pe scena din Parcul Cişmigiu. O montare plină de umor, dans şi costume de efect, spectacolul Teatrului Coquette este o adaptare a celebrei fabule cu acelaşi nume a lui La Fontaine. Spectacolul este înţesat cu multe momente menite să stârnească hazul, iar îndrăgitele personaje îi implică în firul poveştii pe cei mici şi îi învaţă astfel o lecţie despre importanţa prieteniei. „Vulpea şi corbul” este scris, regizat şi interpretat de Ruxandra Bălaşu. Din distribuţie mai fac parte actriţele Celina Nițu și Ingrid Bonța.

Festivalul „Bucureştii lui Caragiale” #8 continuă, în Parcul Cişmigiu, cu noi spectacole de teatru în weekend-urile 22-23 august, 29-30 august, 5-6 septembrie, 12-13 septembrie, 19-20 septembrie. Din repertoriul ediţiei 2020, fac parte spectacole-concert, un spectacol de teatru-dans contemporan, spectacole-balet şi concerte educative, comedii, spectacole pentru copii  şi producţii independente. Programul festivalului este disponibil pe www.arcub.ro

Desfășurarea evenimentului, în perioada 18 iulie – 20 septembrie, implică respectarea tuturor măsurilor de siguranță pentru prevenirea contaminării cu noul coronavirus SARS-CoV-2 aşa cum au fost aprobate prin ORDINUL nr. 2.941/1.120/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 531 din 19 iunie 2020.

REZERVĂRI

Accesul la spectacole se face pe bază de rezervare online pe www.arcub.ro și www.entertix.ro

Rezervările sunt disponibile în grupuri de 2 sau 3 locuri. Locurile pot fi rezervate cu două săptămâni înainte de fiecare spectacol. 

Spațiul dedicat Festivalului este împărţit în două zone de vizionare a spectacolelor:  

  • SCENĂ: în zona scenei sunt amplasate 225 de locuri;
  • ECRAN: în faţa unui ecran de mari dimensiuni sunt amplasate 120 de locuri ce permit spectatorilor să urmărească transmisia live a spectacolului de la scenă.  

Cele două spații sunt delimitate de garduri. Trecerea dintr-un spațiu în celălalt nu este permisă.

Despre Bucureştii lui Caragiale

Festivalul „Bucureștii lui Caragiale” a fost inițiat în anul 2012, cu ocazia celebrării a 100 de ani de la moartea celebrului dramaturg. Festivalul a fost inspirat de manifestarea „D-ale Bucureştilor, carnaval la 1900” din Capitală, care a recreat atmosfera Micului Paris începând cu anul 1993 şi, ulterior, după o pauză de câţiva ani, în 2008, la Curtea Veche a Palatului Voievodal. Creat pentru a aduce opera caragialiană cât mai aproape de publicul bucureștean, festivalul în forma actuală, „Bucureştii lui Caragiale”, s-a desfăşurat, pe rând, în Centrul Istoric al Capitalei, în Parcul Izvor şi, începând din anul 2017, este găzduit de cea mai veche grădină a Capitalei, Parcul Cişmigiu. În contextul actual, festivalul „Bucureştii lui Caragiale” are scopul de a asigura continuitatea operatorilor culturali şi de a încuraja consumul cultural la nivel local.

Detalii pe www.arcub.ro

Urmăriți pagina oficială de Facebook a Festivalului Bucureștii lui Caragiale și pagina de Facebook ARCUB

ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti cultivă identitatea culturală a Capitalei din 1996. Proiectele inițiate și desfășurate de ARCUB în anii de activitate au contribuit la diversificarea vieții culturale a orașului, precum și la înscrierea acestuia în rândul marilor capitale ale lumii.

ARCUB este organizatorul Festivalului internațional al luminii – Spotlight, Festivalului Internaţional de Teatru de Stradă – B-FIT in the Street!, al singurului festival internaţional de jazz din Capitală, Bucharest Jazz Festival și al Zilelor Bucureștiului.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Dacă-i întrebi pe profesioniștii din cele 29 de organizații partenere ale Help to Help Ukraine cum a fost vara miilor de copii cu care interacționează de la începerea războiului, primele lor gânduri sunt cântecele ucrainene care au răsunat în taberele multiculturale.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

23
/09
/22

Editura Corint lansează imprintul Corint pentru părinți și aduce pe piața românească de carte lucrări cu tematică de actualitate în comunitățile de părinți preocupați de o mai bună comunicare cu propriii copii. Imprintul beneficiază de supervizarea psihologului și psihoterapeutului Adriana Mitu, specializată în lucrul cu copiii și adolescenții.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti anunţă vernisajul expoziției colective intitulată „Expresivități”, luni, 26 septembrie 2022, începând cu ora 18:00, la Artoteca BMB.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.