15 milioane de euro pentru conservarea unui desen de Leonardo da Vinci
https://www.ziarulmetropolis.ro/15-milioane-de-euro-pentru-conservarea-unui-desen-de-leonardo-da-vinci/

Muzeul Luvru are nevoie de 15 milioane de euro pentru a conserva o schiţă semnată Leonardo da Vinci, după ce capodopera care-l înfăţişează pe Sfântul Sebastian, a fost descoperită din întâmplare de casa de licitaţii Tajan şi de expertul Patrick de Bayser.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2017

Desenul este un studiu despre sfântul martir Sebastian, clasat tezaur naţional la sfârşitul lunii decembrie.

Statul va trebui să găsescă de acum în 30 de luni suma pe care o cere proprietarul, un medic de provincie care vrea să-şi păstreze anonimatul.

El a primit lucrarea de la tatăl său, care l-a rândul lui îl cumpărase de la un librar. Schiţa cu ”Sfântul Sebastian” a fost examinată în octombrie de experţii de la Muzeul Luvru, căruia i-a fost încredinţat desenul pentru câteva zile.

Nicio negociere nu a fost începută deocamdată cu conducerea muzeului, a afirmat, marţi, casa Tajan, în timpul unei prezentări pentru presă a desenului.  Muzeul Luvru nu a confirmat însă aceste informaţii. Opera de artă a fost autentificată de un expert de la Metropolitan Museum of Art din New York. Potrivit The New York Times.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Schiţa a fost descoperită atunci când 14 desene neînrămate au fost aduse la sediul casei Tajan pentru a fi evaluate de Thaddee Prate, directorul departamentului de pictură veche al acestei case de licitaţii.

Opera de artă îl arată pe sfântul Sebastian legat de un copac şi include note şi diagrame referitoare la proporţiile dintre lumină şi umbră pe cealaltă parte a colii.

Despre Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor.

Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii – fiind autorul celebrului portret ”Mona Lisa” şi al frescei ”Cina cea de taină” -, un desenator desăvârşit – ”Omul vitruvian” fiind un model în privinţa studiului proporţiilor – dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat.

Foto:  Leonardo da Vinci – facebook

06
/12
/23

Teatrul „Gong” și Revista „Euphorion” prezintă cea de-a treia conferință organizată în cadrul Simpozionului Național „Actualitatea Cercului Literar de la Sibiu”. Evenimentul va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 18:00, la Librăria Humanitas „Constantin Noica” și îl va avea ca invitat pe Marin Mălaicu-Hondrari.

06
/12
/23

Teatrul Național din Timișoara invită publicul sâmbătă, 9 decembrie 2023, de la ora 19, la Sala 2, la premiera cu care închide programul pe care l-a construit pentru anul Capitalei Europene a Culturii – Timișoara 2023: SĂPTĂMÂNA LUMINATĂ de Mihail Săulescu, spectacol semnat de regizorul Ion-Ardeal Ieremia.

06
/12
/23

Conferința Națională a Managerilor Culturali (CNMC) – ediția a 10-a va fi deschisă de Sergiu Nistor, Consilier Prezidențial, Raluca Turcan, Ministrul Culturii și Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova, joi, 7 decembrie 2023, începând cu ora 09.30.

06
/12
/23

Evenimentul de lansare a albumului expoziției „De la frici uitate, la nopți prietenoase. Avatarurile orașului nocturn”, curator: Adrian Majuru, organizată de Art Safari în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Institutul de Antropologie Francisc I. Rainer și Institutul Național de Medicină Legală Mina Minovici, are loc vineri, 8 decembrie, la 18:30, la Art Safari;

05
/12
/23

EVENIMENT Deschisă din 1 decembrie la Muzeul Național de Artă al României, expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult” dezvăluie arta de dincolo de granițe și formule a celebrului artist originar din România.

29
/11
/23

Luni, pe 4 decembrie, unteatru dă startul celei de-a doua ediții a programului Teatru în Sectorul 5. Mini-stagiunea cu spectacole oferite în dar comunității din Sectorul 5 va readuce pe scena din Sfinții Apostoli nr. 44 câteva dintre cele mai iubite producții din repertoriul unteatru.