15 milioane de euro pentru conservarea unui desen de Leonardo da Vinci
https://www.ziarulmetropolis.ro/15-milioane-de-euro-pentru-conservarea-unui-desen-de-leonardo-da-vinci/

Muzeul Luvru are nevoie de 15 milioane de euro pentru a conserva o schiţă semnată Leonardo da Vinci, după ce capodopera care-l înfăţişează pe Sfântul Sebastian, a fost descoperită din întâmplare de casa de licitaţii Tajan şi de expertul Patrick de Bayser.

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2017

Desenul este un studiu despre sfântul martir Sebastian, clasat tezaur naţional la sfârşitul lunii decembrie.

Statul va trebui să găsescă de acum în 30 de luni suma pe care o cere proprietarul, un medic de provincie care vrea să-şi păstreze anonimatul.

El a primit lucrarea de la tatăl său, care l-a rândul lui îl cumpărase de la un librar. Schiţa cu ”Sfântul Sebastian” a fost examinată în octombrie de experţii de la Muzeul Luvru, căruia i-a fost încredinţat desenul pentru câteva zile.

Nicio negociere nu a fost începută deocamdată cu conducerea muzeului, a afirmat, marţi, casa Tajan, în timpul unei prezentări pentru presă a desenului.  Muzeul Luvru nu a confirmat însă aceste informaţii. Opera de artă a fost autentificată de un expert de la Metropolitan Museum of Art din New York. Potrivit The New York Times.

Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci

Schiţa a fost descoperită atunci când 14 desene neînrămate au fost aduse la sediul casei Tajan pentru a fi evaluate de Thaddee Prate, directorul departamentului de pictură veche al acestei case de licitaţii.

Opera de artă îl arată pe sfântul Sebastian legat de un copac şi include note şi diagrame referitoare la proporţiile dintre lumină şi umbră pe cealaltă parte a colii.

Despre Leonardo da Vinci

Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519) a fost cel mai de seamă reprezentant al Renaşterii italiene din perioada de apogeu a acesteia. Spirit universal, Leonardo da Vinci a fost pictor, sculptor, arhitect, muzician, inginer, inventator, anatomist, geolog, cartograf, botanist şi scriitor.

Este considerat unul dintre marii inovatori ai picturii – fiind autorul celebrului portret ”Mona Lisa” şi al frescei ”Cina cea de taină” -, un desenator desăvârşit – ”Omul vitruvian” fiind un model în privinţa studiului proporţiilor – dar şi un inventator de renume, concepând maşini de zburat, un tanc, o maşină de socotit şi o maşină automată de bobinat.

Foto:  Leonardo da Vinci – facebook

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.