15 spectacole în competiția Maratonul Teatrului Independent – Bucharest Fringe
https://www.ziarulmetropolis.ro/15-spectacole-in-competitia-maratonul-teatrului-independent-bucharest-fringe/

Juriul de selecţie al Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe a ales cele mai bune 15 spectacole care se potriveau criteriilor şi profilului festivalului, dintr-un total de peste 50, produse de către companii independente. Piesele vor intra în competiţia ce are loc între 2 şi 11 octombrie, în mai multe locaţii din Bucureşti, pentru cele 8 premii din cadrul Bucharest Fringe.

Un articol de Liliana Matei|22 septembrie 2015

Juriul de selecție al Maratonul Teatrului Independent sunt criticii de teatru Cristiana Gavrila, Cristina Rusiecki, Monica Andronescu, Oltita Cintec și Oana Cristea-Grigorescu.

Asociația „TEATRUL.RO” vă invită, în perioada 2 – 11 octombrie, la ediția a cincea a Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe, un festival anual care promovează mișcarea teatrală independentă, cu precădere producțiile neconvenționale, precum și spațiile de joc independente.

Toate spectacolele selecționate vor fi gazduite de cele mai importante spatii independente si alternative din Bucuresti.

„În mod special, în acest an, în cadrul festivalului, se va desfășura prima ediție a noii secțiuni ”Micul Maraton al Teatrului Independent”, în perioada 2 – 4 octombrie. În aceste zile, spectatorii vor putea lua parte la cele mai importante One-man/One-woman Show realizate în teatrul independent, începând cu anul 2010, precum și o serie de micro-recitaluri ale tinerilor absolvenți ai școlilor de profil. Recomandăm celor vizați în aceste arii de interes să se înscrie, de asemenea, in festival prin același formular”, spune regizorul Radu Popescu, directorul festivalului.

Juriul va acorda mai multe premii pentru cele mai originale realizări artistice.

„Cele patru ediții organizate până acum au dovedit, pe de o parte, apetența publicului pentru teatrul independent, iar pe de alta, nevoia spațiului independent de susținere si de facilitare a interacțiunii cu publicul. Maratonul Teatrului Independent vine în întâmpinarea cerințelor publicului și ale artiștilor independenti, încurajează experimentul artistic, reprezentarea unor producții relevante pentru lumea actuală, prin tematica și prin mijloacele de expresie utilizate”, mai declara Radu Popescu.

Teatrul LUNI, Green Hours

06 OCT ”Cabaretul Cuvintelor” de Matei Vișniec – T.I.P. / Teatrul Mignon
07 OCT ”ALS – Act Like School” de Radu Horghidan – Social Act Theatre – Galați

Teatrul Act

02 OCT ”Cont(r)ACTe” de Mike Bartlett – Teatrul Act

UNTEATRU

04 OCT ”Hotel” de Eugen Jebeleanu – Compagnie 28 / unteatru / ColectivA Cluj
05 OCT ”La tiganci” dupa Mircea Eliade – unteatru

Clubul Țăranului

06 OCT ”In 4D” de Alexa Bacanu – ReactoR de Creație și Experiment – Cluj-Napoca

Godot Cafe Teatru

03 OCT ”Mizantropul” de Moliere – Asociația Opera Prima
04 OCT ”Box FM” de Radu Iacoban – Godot Cafe Teatru
10 OCT ”Iluzii” de Ivan VirIpaev – U.N.A.T.C.
11 OCT ”Secretul fericirii” de Alexandru Popa – Godot Cafe Teatru

Teatrul de Artă

03 OCT ”Dureri fantoma” de Vasili Sigarev – Teatrul de Artă
05 OCT ”Kean” dupa J.P. Sartre și Shakespeare – Teatrul Mignon
06 OCT ”Ashes Afar” de Andreea Bortun – Vanner Collective / Edinburgh Fringe Festival
07 OCT ”Provizoriu” de Raul Coldea și Petro Ionescu – ReactoR de Creatie și Experiment – Cluj-Napoca

Teatrul Odeon

4 OCT ”Eu. O casa de papuși” dupa Henrik Ibsen – ARPAS și Teatrul Odeon

06
/07
/22

A doua ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” va avea loc în perioada 17 - 23 iulie 2022, în stațiunea 2 Mai. Timp de o săptămână, iubitorii de artă de toate vârstele se vor putea bucura de peste 20 de evenimente culturale cu intrare liberă, de la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole, expoziții, masterclassuri și ateliere de teatru pentru copii și adolescenți.

06
/07
/22

Avishai Cohen Quartet (IL), Roberto Fonseca Trio (CU), Mircea Tiberian Trio (RO), GANNA (UKR), Elena Mîndru Quartet (RO), Mădălina Pavăl Orchestra (RO), Apifera (IL) și Paperjam (RO) completează lista artiștilor care vor concerta la a X-a ediție a festivalului Jazz in the Park, ce va avea loc în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în 1-4 septembrie.

05
/07
/22

Marți, 5 iulie 2022, a început la Craiova de-a IV-a ediție a Festivalului Tinerilor Regizori Theater Networking Talents - #TNT2022. Unul dintre cele mai dinamice și provocatoare evenimente culturale ale verii, dedicat artiștilor de teatru din noua generație, TNT aduce pe scena Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova 14 spectacole de teatru, instalații, concerte, dezbateri și proiecții de film. Lansarea platformei #TNT2022 a avut loc pe 5 iulie, de la ora 20:00, în foaierul Teatrului Național „Marin Sorescu”, după spectacolul care deschide această ediție.

05
/07
/22

Pe 1 iulie EUROPAfest#29 a debutat în forță cu un duo de excepție format din câștigătorii „Deutscher Rock und Pop Preis“, eveniment considerat Oscarul muzical al Europei. Opening Gala Concert i-a avut ca nume de afiș pe “Best guitarist” 2021 – Peter Autschbach | Germania și “Best Voice” 2019 - Samira Saygili | Turcia, Germania, care au susținut un concert de neuitat alături de artiști din Italia, Statele Unite și Indonezia.

05
/07
/22

Luni, 4 iulie, la Palatul Culturii din Bistrița a avut loc ediția cu numărul 30 a Galei Premiilor UNITER. Întreaga Gală a fost o reverență adusă omului de cultură Ion Caramitru, președintele uniunii timp de 31 de ani, inițiatorul acestui program.

05
/07
/22

Minionii (ființe mici, galbene, cilindrice, cu unul sau doi ochi acoperiți de ochelari, care vorbesc limba „minioneză” pe care doar maleficul lor stăpân, Gru, pare s-o stăpânească la perfecție) și-au câștigat celebritatea binemeritată și au ajuns, iată, cap de afiș al celui de-al doilea lungmetraj dedicat poveștii lor.

05
/07
/22

15 profesioniști de top din domeniul cultural, marketing și antreprenoriat au acceptat invitația de a deveni mentori la prima ediție Whatifany, programul inovator de orientare profesională dedicat liceenilor. Un demers educațional gândit ca o completare a eforturilor depuse de-a lungul celor 12 ani de studiu, programul debutează cu o ediție-pilot în luna septembrie, la București. Organizat în două etape, începând cu luna septembrie, Whatifany le va oferi participanților șansa de a interacționa atât cu experții din cele trei domenii, cât și cu mediile profesionale în care aceștia activează, în cadrul unor stagii de internship.

05
/07
/22

Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal va deschide miercuri, 6 iulie 2022, ora 19.30, la Ateneul Român, celebrul festival international “Vara Magică”. Programul va cuprinde Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră în Re major, op. 61, solist Josef Špaček şi Modest Musorgski/Maurice Ravel – Tablouri dintr-o expoziție.

05
/07
/22

Teatrul Național din Timișoara deschide drumuri. Face parte din istoria lui, din destinul lui. Așa cum România modernă va trebui să își asume momentul în care actorii Naționalului au oprit spectacolul de pe scenă și le-au deschis revoluționarilor strânși în Piața Victoriei, în 16 decembrie 1989, porțile Teatrului în numele libertății și al adevărului, schimbând istoria, tot așa, în același spirit, urmându-și rostul și rolul său de creator de spectacole, dar urmărind excelența, profesionalismul, Teatrul Național deschide drumuri în direcția civismului, a determinării, a umanității în toate aspectele pe care le reunește acest concept.

05
/07
/22

Adaptarea lui Xavier Giannoli a romanului lui Honoré de Balzac despre ambiții literare și corupția din media în Parisul secolului XIX ajunge în cinema din 8 iulie, distribuit de Independența Film. Prezentat în premieră internațională la Festivalul de la Veneția și câștigător a șapte premii César, printre care și premiul pentru cel mai bun film, Iluzii pierdute reunește în distribuție nume cunoscute precum Cécile de France, Xavier Dolan sau Gérard Depardieu.