Madame Butterfly, Giordano Bruno & Moliere
https://www.ziarulmetropolis.ro/17-februarie-in-cultura-madame-butterfly-mo-yan-si-pozitia-copilului/

Într-o zi de 17 februarie avea loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini. Tot într-o zi de 17 februarie încetau din viaţă Giordano Bruno (susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe) şi celebrul dramaturg francez Moliere (Jean Baptiste Poquelin).

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2017

Scriitorul chinez Mo Yan, laureat cu Premiul Nobel pentru literatură în anul 2012, s-a născut, de asemenea, într-o zi de 17 februarie.

Fiu de țărani, Mo Yan a fost nevoit să se lase de școală după clasa a V-a din cauza Revoluției culturale și a început să lucreze pe câmp. La vârsta de 20 de ani s-a alăturat Armatei Populare de Eliberare, care l-a trimis la Institutul de Arte al Armatei. Acolo a început să scrie sub pseudonimul Mo Yan, care înseamnă „Nu vorbi!” (sau „Nu vreau să vorbesc”). Mo Yan a declarat că și-a ales acest pseudonim „pentru a-mi aminti că trebuie să-mi țin gura”.

1600 – A încetat din viață Giordano Bruno,susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe; a dezvoltat această teorie şi a emis ipoteza unui univers infinit: „Despre infinit, univers şi lumi”. A fost ars pe rug, la Roma, ca eretic, din ordinul Inchiziţiei.

1673 – A încetat din viață Moliere (Jean Baptiste Poquelin), celebrul dramaturg francez, autor a numeroase piese în versuri sau proză, în care a ridiculizat vicii ale spiritului sau ale societăţii („Avarul”, „Mizantropul”).

1803 – S-a născut Edgar Quinet, istoric, scriitor, filozof și filoromân francez.

1850 – Domnitorul Barbu Știrbei a dat afișul domnesc privind organizarea școlilor din Țara Românească.

1856 – A încetat din viață  Heinrich Heine, poet, ultimul reprezentant al romantismului german.

1904 – A avut loc, la Milano, premiera mondială a operei „Madame Butterfly” de Puccini.

1916 – S-a născut Raf Vallone, actor italian, premiat în 1961 cu Premiul Oscar pentru rolul interpretat în filmul „Vedere de pe pod”, regizat de Sidney Lumet.

1917 – S-a născut Ioana Radu, cântăreață româncă (romanțe și muzică populară).

1923 – A încetat din viață Teodor T. Burada, folclorist, etnograf și muzicolog, descoperitorul bocetului popular.

1934 – S-a născut actorul Alan Bates – „Departe de lumea dezlănţuită”.

1939 – S-a născut Constantin Dicu, regizor român de film TV.

17 februarie

Pe 17 februarie 2013, cineastul român Călin Peter Netzer obținea Ursul de Aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu „Poziția copilului”.

1947 – A încetat din viaţă, la Paris, scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu, numită de Nicolae Iorga „ambasadoarea sufletului românesc”, laureată a premiului Academiei Franceze. În 1959, a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu, alături de Iancu şi Ienăchiţă Văcărescu.

1954 – S-a născut Rene Russo, actriță de film americană (Tin Cup, Showtime, Two for the Money).

1969 – Bob Dylan și Johnny Cash au înregistrat în duet piesa “Girl from the North Country”. Melodia, scrisă de Dylan, a făcut parte inițial din al doilea album de studio al acestuia, intitulat The Freewheelin.

1970 – A încetat din viață Alfred Newman, compozitor american de muzică de film

1971- S-a stins din viață Miron Radu Paraschivescu, poet, publicist și traducător român

2001 – A încetat din viață Richard Wurmbrand, misionar creștin, autor a peste 18 cărți tipărite în peste 70 de limbi, deținut politic în regimul comunist.

2013 – A avut loc cea de-a 63-a ediție a Ursului de aur, unde marele premiu i-a fost acordat lui Călin Peter Netzer pentru filmul Poziția copilului, unul dintre cele mai de succes filme din istoria cinematografiei românești.

Foto cu 17 februarie -wikipedia

18
/07
/18

Pictor, scenarist, regizor şi producător de film, Jean Negulesco (Ioan Negulescu după starea civilă), este primul român care a avut Hollywood-ul la picioare și singurul regizor autohton nominalizat la premiile Oscar. A realizat filme cu Cary Grant, Marilyn Monroe, Gary Cooper,  Greta Garbo, Sophia Loren, Maurice Chevalier, Angie Dickinson, Fred Astaire, Lauren Bacall sau Joan Crawford. Jean Negulesc s-a stins din viață pe 18 iulie 1993, în Marbella, Spania, după o carieră care a numărat aproape  60 de filme.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

06
/07
/18

Louis Armstrong, în anul 1961, cântându-i soției sale, Lucille Wilson*, în fața Piramidei lui Keops, una din Cele 7 Minuni ale Lumii. Louis Armstrong s-a stins din viață acum 47 de ani, într-o zi de 6 iulie.

05
/07
/18

În 1964 erau tineri, frumoși, bogați și celebri. Alain Delon (82 de ani astăzi) și Jane Fonda (va împlini 81 de ani în decembrie) și-au dat replica, în urmă cu mai bine de jumătate de veac, în filmul în „Les Félins / Joy House”, pelicula semnată de René Clément.

29
/06
/18

Într-o zi de 29 iunie (1974) Charles Aznavour  domina vânzările din Marea Britanie cu "She", singura sa melodie fruntaşă în Regatul Unit. Fotografia de față, realizată în 1952, a fost postată în urmă cu doar câteva ore pe pagina de facebook a legendarului cântăreț francez, care a împlinit, luna trecută, 94 de ani. În imagine apar Edith Piaf, Charles Aznavour și un prieten apropiat al celor doi, Roland Avellis (alias "Cântărețul fără nume")

26
/06
/18

Se întâmpla pe 26 iunie 1977, la Market Square Arena din Indianapolis. Atunci Elvis Presley susținea ultimul său concert. Peste mai puţin de două luni, la 16 august 1977, artistul va fi găsit mort în baia sa. Concluzia raportului medical: moarte naturală - stop cardiac.

18
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 630 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Cozia, construită pe vremea lui Mircea cel Bătrân, la îndemnul Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana, duhovnic al lui Mircea „întru cele Dumnezeieşti”. La Mănăstirea Cozia a luat fiinţă prima şcoală de copişti şi caligrafi din Ţara Românească şi tot acolo a trăit şi primul imnograf român, Filotei, mare logofăt al Țării Românești.

16
/05
/18

Pe 16 mai 1980, Marin Preda (58 de ani) era descoperit fără suflare pe patul camerei sale de la Casa de creaţie a scriitorilor de la Mogoşoaia. Mai mulţi apropiaţi ai scriitorului au considerat că moartea lui Preda este cel puţin suspectă. După decesul său, mai multe manuscrise pe care scriitorul le păstra într-o valiză depozitată la Editura Cartea Românească au dispărut fără urmă.

09
/05
/18

S-au împlinit, anul acesta, 100 de ani de la moartea lui George Coșbuc (născut într-o zi de 20 septembrie), unul dintre cei mai cunoscuți poeți români, prilej pentru un nou episod al seriei "Curiozități (esențiale)"

08
/05
/18

Se împlinesc, astăzi, 115 ani de la moartea unuia dintre cei mai talentaţi, influenţi şi interesanţi artişti ai secolului al XIX-lea. În primăvara anului 2015, tabloul său “Nafea Faa Ipoipo?" ("Când te vei căsători?"), realizat în anul 1892, devenea cea mai scumpă operă de artă din istorie, după ce era achiziționat pentru suma de 300 de milioane de dolari. Recordul lui Gauguin a rezistat doar un an și jumătate, până în noiembrie 2017, când “Salvator Mundi”, pictura atribuită lui Leonardo da Vinci, era cumpărată cu 450,3 milioane de dolari.