18 actori din România la Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de Silviu Purcărete
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-actori-din-romania-la-atelierul-cehov-de-la-sinaia-condus-de-silviu-purcarete/

A început, la Sinaia primul eveniment major al celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru: Atelierul Cehov (5 – 13 iulie), condus de regizorul Silviu Purcărete. 18 actori din România vor participa la evenimentul ce se va desfăşura în spaţiile Centrului Cultural Carmen Silva şi ale Cazinoului din Sinaia.

Un articol de Petre Ivan|6 iulie 2018

Cei 18 actori selecționați sunt: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiță, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuță, Ada Simionică, Rareș Florin Stoica, Sânziana Tarța, Istvan Teglaș și Ionuț Vișan.

Anul acesta, Atelierul de teatru pe care deja obișnuim să îl organizăm în cadrul Festivalului va fi condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcărete și va avea în centrul atenției arta lui Cehov, concentrată pe marginea piesei de teatru „Trei surori” și a câtorva fragmente din „Pescărușul”. Este întâlnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului românesc, artiști cu experiență care muncesc mult și sunt foarte la curent cu felul în care se face arta teatrului azi în lume, artiști foarte deschiși care au lucrat cu mulți regizori cunoscuți în teatre importante din București și din țară. De această dată vom putea să prezentăm în toamnă un film-document, realizat discret de un artist precum Alexandru Condurache, care va fi prezent la Sinaia și va încerca să surprindă momente ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de lucru, în care credem foarte mult.” – Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al FNT.

Gândurile cu care întâmpină ei această experiență artistică, precum și o galerie foto cu actorii le puteți descoperi accesând site-ul www.fnt.ro.

Atelierele inițiate în cadrul Festivalului Național de Teatru de criticul Marina Constantinescu fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală și au deja un statut valoric validat, de aceea e importantă păstrarea continuității și dezvoltării lor. Fiecare atelier este gândit în funcție de particularitatea artistului invitat, așadar poartă amprenta și exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfășoară într-o perioadă scurtă de timp, face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvață să-și antreneze corpul, imaginația și creativitatea, să descopere noi lumi,să reinventeze spații.Atelierul Cehov

Această muncă intensivă de 9 zile, alături de regizorul Silviu Purcărete, înseamnă Libertate, Spontaneitate, Energie, Prezență și va permite celor 18 actori participanți să-și îmbunătățească și să-și reîmprospăteze practica teatrală, învățând să exploreze – prin mijloace proprii – călătoria către Cehov.” – Cristina Nicu-Tudor și Zoe Bălan – coordonatoarele proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete, Sinaia 2018.

Despre Silviu Purcărete:

Este regizor de teatru, operă, film, a fost profesor de regie, dar și director de instituții teatrale („Bulandra” – București, „Théâtre de l’Union” – Limoges-Franța).

Cariera sa artistică, începută în 1974, însumează 64 de montări de texte dramatice – de la teatru antic la teatru contemporan – pe prestigioase scene din 12 țări ale lumii, multe din spectacolele sale de teatru călătorind în turnee pe toate cele cinci continente.

A semnat regia a peste 20 de spectacole de operă pe scenele din Viena, Bonn, Essen, Nancy, Londra, Edinburgh, Cardiff, Buenos Aires, Budapesta, Cluj, Timișoara, sau la prestigioase festivaluri de gen, precum Pro Musica din Bremen-Germania, sau Glyndenbourne din Marea Britanie

De-a lungul prodigioasei sale cariere internaționale de peste patru decenii, Silviu Purcărete a fost recompensat cu numeroase premii la mari festivaluri din lume: Edinburgh, Montreal, Dublin, Ljubljana, Gdansk, Craiova și Sibiu; este deținătorul Golden Globe Peter Brook Prize și, de asemenea, unul din laureaţii Premiilor Academiei Române,

Este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze și Comandor al Ordinului „Steaua României”.

Silviu Purcărete este laureat al Premiului UNITER pentru întreaga activitate (Timișoara, 2017).

Atelierul Cehov de la Sinaia este organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Foto: Atelierul Cehov de la Sinaia – facebook

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.