18 scurtmetraje muzicale premiate urcă pe scena Sala Radio, la ShortsUP Musicology
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-scurtmetraje-muzicale-premiate-urca-pe-scena-sala-radio-la-shortsup-musicology/

Sâmbătă şi duminică, pe 27 şi 28 februarie, începând de la ora 20.00,   ShortsUP explorează limita dintre cinema şi muzică la Sala Radio din Bucureşti. Spectatorii sunt invitaţi să descopere cele mai vechi scurtmetraje româneşti reinterpretate pe muzica orchestrei Symphactory şi o colecţie de filme contemporane inspirate de fascinantul univers cultural al sunetelor.  

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

18 filme scurte premiate, originare din Australia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria sau România relevă o istorie recentă a relației fermecătoare dintre om și muzică. N-ai nevoie de arme ca să cucerești lumea, e suficient să descoperi instrumentul care-ți pune inima în mișcare. Câstigător la Sapporo International Short Film Festival, Cadoul (r. Gabriel Robertson, Marea Britanie, 2015) este povestea unui băiețel care la aniversarea vârstei de 11 ani primește un dar ce-i va schimba complet viața.

Cu scenariu și imagine realizate de Dan Lung, fost animator la Walt Disney, și coloană sonoră creată de Howard Ashman și Alan Menke, echipa de compozitori premiați la Oscar, animația Arii pentru o vacă (r. Dan Lund, SUA, 2015) este cea mai colorată și amuzantă prezență din programul ShortsUP. O bovină cu veleități de soprană și un fermier delăsător învață să-și respecte reciproc muncă, într-o lecție de viață despre apreciere.

Din Balcani vine muzica cu suflet și filmul Mă duc în Italia (r. Ivaylo Markov, Bulgaria, 2012), o comedie emoționantă despre un grup de copii muzicanți determinați să-și urmeze visul și să-și facă auzite instrumentele tocmai în Italia. Nimic nu-i poate opri, nici măcar piedicile birocratice. Mai multe informații despre programul ShortsUP Musicology, diferit pe zile, sunt disponibile pe www.shortsup.ro.

Trompete, viori, saxofoane, tobe, rime de hip-hop sau beaturi electronice – toate genurile muzicale se vor îngrămădi pe ecranul ShortsUP într-o provocare auditivă, vizuală și narativă care dezvăluie muzica ca pe o parte vitală din viața noastră, în orice moment.

Cele 18 scurtmetrajele muzicale incluse în program fac parte din ediția de iarnă a competiției  ShortsUP Audience Award, în care spectatorii au rolul juriului și responsabilitatea de a vota, timp de 24 de ore, pe mobil sau pe site-ul shortsup.ro, cel mai bun scurtmetraj muzical. Premiul publicului, în valoare de 1500 de euro, va ajunge la unul dintre scurtmetrajele incluse în selecție.

INFO

Evenimentul ShortsUP Musicology are loc sâmbătă, 27 februarie și duminică, 28 februarie, la Sala Radio și include un concert de muzică simfonică, dirijat de Daniel Jinga și o proiecție de filme scurte muzicale. Programul cinematografic și muzical este diferit în cele două zile. Biletele pot fi achiziționate în avans, prin Eventbook, începând de la 35 de lei/ seară sau la fața locului, la prețul de 45 de lei/ seară. Abonamentele care oferă acces la ambele zile de spectacol costă 55 lei în avans sau 60 lei la fața locului.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.