18 scurtmetraje muzicale premiate urcă pe scena Sala Radio, la ShortsUP Musicology
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-scurtmetraje-muzicale-premiate-urca-pe-scena-sala-radio-la-shortsup-musicology/

Sâmbătă şi duminică, pe 27 şi 28 februarie, începând de la ora 20.00,   ShortsUP explorează limita dintre cinema şi muzică la Sala Radio din Bucureşti. Spectatorii sunt invitaţi să descopere cele mai vechi scurtmetraje româneşti reinterpretate pe muzica orchestrei Symphactory şi o colecţie de filme contemporane inspirate de fascinantul univers cultural al sunetelor.  

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

18 filme scurte premiate, originare din Australia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria sau România relevă o istorie recentă a relației fermecătoare dintre om și muzică. N-ai nevoie de arme ca să cucerești lumea, e suficient să descoperi instrumentul care-ți pune inima în mișcare. Câstigător la Sapporo International Short Film Festival, Cadoul (r. Gabriel Robertson, Marea Britanie, 2015) este povestea unui băiețel care la aniversarea vârstei de 11 ani primește un dar ce-i va schimba complet viața.

Cu scenariu și imagine realizate de Dan Lung, fost animator la Walt Disney, și coloană sonoră creată de Howard Ashman și Alan Menke, echipa de compozitori premiați la Oscar, animația Arii pentru o vacă (r. Dan Lund, SUA, 2015) este cea mai colorată și amuzantă prezență din programul ShortsUP. O bovină cu veleități de soprană și un fermier delăsător învață să-și respecte reciproc muncă, într-o lecție de viață despre apreciere.

Din Balcani vine muzica cu suflet și filmul Mă duc în Italia (r. Ivaylo Markov, Bulgaria, 2012), o comedie emoționantă despre un grup de copii muzicanți determinați să-și urmeze visul și să-și facă auzite instrumentele tocmai în Italia. Nimic nu-i poate opri, nici măcar piedicile birocratice. Mai multe informații despre programul ShortsUP Musicology, diferit pe zile, sunt disponibile pe www.shortsup.ro.

Trompete, viori, saxofoane, tobe, rime de hip-hop sau beaturi electronice – toate genurile muzicale se vor îngrămădi pe ecranul ShortsUP într-o provocare auditivă, vizuală și narativă care dezvăluie muzica ca pe o parte vitală din viața noastră, în orice moment.

Cele 18 scurtmetrajele muzicale incluse în program fac parte din ediția de iarnă a competiției  ShortsUP Audience Award, în care spectatorii au rolul juriului și responsabilitatea de a vota, timp de 24 de ore, pe mobil sau pe site-ul shortsup.ro, cel mai bun scurtmetraj muzical. Premiul publicului, în valoare de 1500 de euro, va ajunge la unul dintre scurtmetrajele incluse în selecție.

INFO

Evenimentul ShortsUP Musicology are loc sâmbătă, 27 februarie și duminică, 28 februarie, la Sala Radio și include un concert de muzică simfonică, dirijat de Daniel Jinga și o proiecție de filme scurte muzicale. Programul cinematografic și muzical este diferit în cele două zile. Biletele pot fi achiziționate în avans, prin Eventbook, începând de la 35 de lei/ seară sau la fața locului, la prețul de 45 de lei/ seară. Abonamentele care oferă acces la ambele zile de spectacol costă 55 lei în avans sau 60 lei la fața locului.

11
/11
/15

Molly Moon și Incredibila carte a hipnozei, regizat de Christopher N. Rowley, va fi prezentat în premieră națională, la Kinodiseea, Festivalul Internațional de Film pentru Copii. Filmul va putea fi văzut pe 13 noiembrie (de la ora 12.00, la Cinemateca Eforie), 14 noiembrie (de la ora16.30, Hollywood Multiplex – Mall Vitan) și 18 noiembrie 2015 (de la ora 17.00, la Cinemateca Eforie). Intrarea este liberă.

10
/11
/15

"Cel ales", de Cristian Comeagă, a fost distins cu trei premii, zilele trecute, la gala International Filmmaker Festival of World Cinema din Milano. La rândul său, filmul independent semnat de Nicolae Constantin Tănase, "Lumea e a mea", a câştigat Discovery Award la cea de-a 25-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Est-European de la Cottbus.

10
/11
/15

"Micul Prinţ 3D", de Mark Osborne, prima adaptare animată a capodoperei lui Antoine de Saint-Exupéry, va fi lansată în cinematografele din România pe 4 decembrie. Eroina filmului este Fetiţa, pe care mama sa o învaţă cum să se poarte în lumea adulţilor. În tot acest proces intervine un vecin amabil, dar cam excentric, Aviatorul.

08
/11
/15

Mai mulți cineaști au lansat joi un site de video la cerere (VLC) numit Cinetek, consacrat marilor filme clasice ale cinematografiei mondiale, selectate și prezentate de regizori din lumea întreagă. Cinetek propune deocamdată un catalog de circa 950 de filme de toate genurile și dintr-un număr mare de țări, de la începuturile cinematografiei până în anul 2000

07
/11
/15

Cunoscut și respectat regizor de teatru, Alexandru Darie va putea fi urmărit și pe marile ecrane, într-un rol cheie din Poveste de dragoste. Regizat de Cristina Iacob, (#Selfie, cel mai de succes film românesc al anului 2014), filmul urmează a se lansa în cinematografele din România pe 27 noiembrie.

06
/11
/15

CRONICĂ DE FILM Deşi „Box”, noul film al lui Florin Şerban, păstrează destule din preocupările stilistice şi tematice din „Eu când vreau să fluier, fluier”, îi lipsesc totuşi prospeţimea, dinamica şi nervul pe care se susţinea debutul premiat în 2010 cu Ursul de Argint la Berlin.

06
/11
/15

Ethan Hawke împlineşte, astăzi. 45 de ani! Actorul american a debutat pe marele ecran în 1985, când a interpretat rolul lui River Phoenix, în „Explorers”. A urmat unul dintre cele mai bune roluri ale sale în drama „Dead Poets Society”, fiind apoi nominalizat la Oscar pentru rolurile din Training Day şi Boyhood.

06
/11
/15

Debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn, "Acasă la tata", va fi lansat astăzi în cinematografele din în București și din alte 23 de orașe din ţară. Tot de astăzi, cinefilii români pot vedea pe marile ecrane mult aşteptatul "Spectre", ultimul film din seria James Bond.

05
/11
/15

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti organizează în perioada 9-15 noiembrie 2015 ediţia a noua a galei bucureştene a filmelor maghiare, Săptămâna Filmului Maghiar la Bucureşti. Evenimentul oferă o sinteză asupra producţiei de filme maghiare din ultimul an, prezentând varietatea şi spiritualitatea cinematografiei maghiare contemporane.

05
/11
/15

Un desen animat al lui Walt Disney, pierdut în anii 1920, a fost găsit în arhivele Institutului Filmului Britanic (British Film Institute, BFI). Pelicula, restaurată cu ajutorul studiourilor de animație Disney, va fi difuzată în premieră mondială în 12 decembrie la Londra.

03
/11
/15

După „Aferim!” de Radu Jude și „Nunta de piatră” de Dan Piţa și Mircea Veroiu, incluse în programul „Zilelor Culturii Române” organizate de ICR Londra la Edinburgh în perioada 10-17 octombrie, proiecțiile din cadrul sezonului „Mark Cousins prezintă…” continuă în 4 noiembrie, la cinematograful de artă Filmhouse din capitala scoțiană, cu filmul care a lansat poetica noului val românesc - „Moartea domnului Lăzărescu”, în regia lui Cristi Puiu.

03
/11
/15

Prima ediție “Bucharest International Dance Film Festival” (6 – 8 noiembrie) a pregătit publicului un program diversificat care își propune să promoveze producțiile cinematografice dedicate dansului și artei coregrafice. 64 de producții din 27 de țări incluse în Competiția Oficială, documentare de scurt și lungmetraj, selecția celor mai apreciate filme de dans din cadrul “Pool International Dance Film Festival” din Berlin, precum și un workshop de creație dedicat pasionaților de dans. Proiecțiile se vor desfășura la Cinemateca Union.

31
/10
/15

Filmul ”Usturoi”, producția independentă filmată în întregime în Transilvania, a fost difuzat în această săptămână la penitenciarul de maximă siguranță din Aiud, în cadrul unei proiecții speciale, la invitația serviciului de Educație și Asistență Psihosocială din instituție.