18 scurtmetraje muzicale premiate urcă pe scena Sala Radio, la ShortsUP Musicology
https://www.ziarulmetropolis.ro/18-scurtmetraje-muzicale-premiate-urca-pe-scena-sala-radio-la-shortsup-musicology/

Sâmbătă şi duminică, pe 27 şi 28 februarie, începând de la ora 20.00,   ShortsUP explorează limita dintre cinema şi muzică la Sala Radio din Bucureşti. Spectatorii sunt invitaţi să descopere cele mai vechi scurtmetraje româneşti reinterpretate pe muzica orchestrei Symphactory şi o colecţie de filme contemporane inspirate de fascinantul univers cultural al sunetelor.  

Un articol de Liliana Matei|16 februarie 2016

18 filme scurte premiate, originare din Australia, Franța, Marea Britanie, Bulgaria sau România relevă o istorie recentă a relației fermecătoare dintre om și muzică. N-ai nevoie de arme ca să cucerești lumea, e suficient să descoperi instrumentul care-ți pune inima în mișcare. Câstigător la Sapporo International Short Film Festival, Cadoul (r. Gabriel Robertson, Marea Britanie, 2015) este povestea unui băiețel care la aniversarea vârstei de 11 ani primește un dar ce-i va schimba complet viața.

Cu scenariu și imagine realizate de Dan Lung, fost animator la Walt Disney, și coloană sonoră creată de Howard Ashman și Alan Menke, echipa de compozitori premiați la Oscar, animația Arii pentru o vacă (r. Dan Lund, SUA, 2015) este cea mai colorată și amuzantă prezență din programul ShortsUP. O bovină cu veleități de soprană și un fermier delăsător învață să-și respecte reciproc muncă, într-o lecție de viață despre apreciere.

Din Balcani vine muzica cu suflet și filmul Mă duc în Italia (r. Ivaylo Markov, Bulgaria, 2012), o comedie emoționantă despre un grup de copii muzicanți determinați să-și urmeze visul și să-și facă auzite instrumentele tocmai în Italia. Nimic nu-i poate opri, nici măcar piedicile birocratice. Mai multe informații despre programul ShortsUP Musicology, diferit pe zile, sunt disponibile pe www.shortsup.ro.

Trompete, viori, saxofoane, tobe, rime de hip-hop sau beaturi electronice – toate genurile muzicale se vor îngrămădi pe ecranul ShortsUP într-o provocare auditivă, vizuală și narativă care dezvăluie muzica ca pe o parte vitală din viața noastră, în orice moment.

Cele 18 scurtmetrajele muzicale incluse în program fac parte din ediția de iarnă a competiției  ShortsUP Audience Award, în care spectatorii au rolul juriului și responsabilitatea de a vota, timp de 24 de ore, pe mobil sau pe site-ul shortsup.ro, cel mai bun scurtmetraj muzical. Premiul publicului, în valoare de 1500 de euro, va ajunge la unul dintre scurtmetrajele incluse în selecție.

INFO

Evenimentul ShortsUP Musicology are loc sâmbătă, 27 februarie și duminică, 28 februarie, la Sala Radio și include un concert de muzică simfonică, dirijat de Daniel Jinga și o proiecție de filme scurte muzicale. Programul cinematografic și muzical este diferit în cele două zile. Biletele pot fi achiziționate în avans, prin Eventbook, începând de la 35 de lei/ seară sau la fața locului, la prețul de 45 de lei/ seară. Abonamentele care oferă acces la ambele zile de spectacol costă 55 lei în avans sau 60 lei la fața locului.

09
/10
/15

Peste exact o săptămână, debutează cea de a X-a ediție a Zilelor Filmului German (ZFGX). Proiecția filmelor are loc la Cinema Studio, începând din seara zilei de 16 octombrie, data care marchează deschiderea ediției jubiliare, cu o peliculă de excepție: „Victoria”, elogiatul thriller al lui Sebastian Schipper, considerat surpriza germană a Berlinalei din acest an și răsplătit cu Ursul de Argint.

09
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Walk”, cel mai nou film al lui Robert Zemeckis, este reconstituirea spectaculoasă a unei fapte reale legendare, redată sub forma unei alegorii despre îndrăzneală şi cu tensiunea unui film de acţiune. Folosind inteligent 3D-ul, filmul oferă unul din cele mai rafinate momente ale cinemaului popular din acest an.

09
/10
/15

În ultimii 22 de ani Astra Film Festival a transformat Sibiul în spațiul privilegiat unde anual, timp de o săptămână, se poate vedea mersul lumii doar prin vizionarea selecției de filme. Viața de la 1,30 metri înălțime, spaimele interioare ale Hertei Muller – laureate a premiului Nobel, cum a învins Chuck Norris comunismul și viitorul filmului documentar în atelierele Aristoteles, sunt doar câteva din reperele weekend-ului la AFF 2015.

07
/10
/15

S-a dat startul celei de-a treia ediții a Dracula Film Festival. Hotel Transilvania 2 (R. Genndy Tartakovsky), film dublat în română de actorii Claudiu Bleonţ, Gabriel Spahiu, Anca Sigartău, Tamara Roman, Gabriel Costin şi Cristi Neacşu, a deschis ediţia din acest an a festivalului.

07
/10
/15

Les Films de Cannes à Bucarest și Asociația Culturală Control N lansează o provocare pentru tinerii critici de film, pe care își propun să-i angreneze în dezbatere. Un concurs organizat special cu ocazia acestor conferințe, „Fii critic la Cannes!”, oferă șansa participanților de a obține o acreditare - cu transport și cazare asigurate - la Festivalul de la Cannes, ediția din 2016.

06
/10
/15

CRONICĂ DE FILM „The Martian”, noul blockbuster al lui Ridley Scott, oferă mult prea puţin din ceea ce promite, alegând o reţetă facilă de a ilustra o aventură spectaculară. „Black Mass”, regizat de Scott Cooper, are meritul de a-şi asuma genul filmului cu gangsteri, fără a cădea în tentaţia pastişei sau a luării în zeflemea.

05
/10
/15

12 dintre filmele care s-au întors cu trofee de la Cannes pot fi văzute pentru prima dată în România între 23 și 29 octombrie, la Les Films de Cannes à Bucarest. Laureatul cu Palme d’Or și marii câștigători ai premiilor pentru regie, scenariu, interpretare, Camera d’Or sau Un Certain Regard vor aduce la Cinema Studio, Elvire Popesco și Cinema PRO o frântură din agitația și entuziasmul provocate la Cannes.

02
/10
/15

A 10-a ediție Anim'est se deschide oficial astăzi, la Cinema Studio, de la 20.00. Sunteți invitați să vizionați docu-drama Muntele Magic, în regia Ancăi Damian, precedată de un recital extraordinar susținut de Alexander Bălănescu.