19 ani de Radio Romania Muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/19-ani-de-radio-romania-muzical/

24 martie 1997 este prima zi de emisie a postului Radio România Muzical, cel care, după 19 ani, rămâne unicul post de radio românesc dedicat muzicii clasice, un reper al calităţii confirmate.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2016

În  emisiunile Radio România Muzical pot fi regăsite preferințe pentru toate gusturile: de la emisiunile-magazin “Musica viva” și “Perpetuum mobile”, la emisiuni specializate în muzica de operă (“Seara de operă” și “Opera în interpretări de referință”); de la emisiuni de educație muzicală (“Ghidul melomanului începător”), la concursuri pentru melomanii avizați (“În căutarea răspunsului potrivit”). Elementul comun este Valoarea unanim confirmată, selecția muzicală adaptată nevoilor ascultătorilor de astăzi.

Mai mult decât atât, Radio România Muzical și-a propus să aducă muzica clasică în cotidianul românesc: din 2010 a inițiat și organizat proiectul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” datorită căruia muzica clasică răsună în spații neconvenționale – hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj și mobilă, sedii de firme, muzee, librări. Din 2014, “Ascultă 5 minute de muzică clasică” este program național în școlile românești: 120.000 de copii au participat la proiect în anul școlar 2014-2015.

Echipa Radio România Muzical cuprinde 26 de realizatori, angajați și colaboratori, toți absolvenți de studii superioare muzicale, cinci având și diploma de doctor în muzică: Liliana Staicu (director), Cristina Comandașu (redactor șef), Anca Ioana Andriescu, Luminița Arvunescu, Sorina Bobeico, Monica Cengher, Andreea Chiselev, Doina Constantinescu, Jeanine Costache, Ștefan Costache, Simona Dumitriu, Octavia Galescu, Dan Ghineraru, Lucian Haralambie, Monica Isăcescu, Ioana Marghita, Gabriel Marica, Laura Mânzat, Radu Mihalache, Marina Nedelcu, Ion Cristian Nițu, Liviu Pețu, Mihai Stănescu, Irina Vasilescu, Ana Voinescu, Veronica Zbarcea.

În 1997, Radio România Muzical emitea pe o frecvență doar pentru București; din 2003, a primit și frecvența regională 97.6 care se aude într-o treime din țară. În  prezent, Radio România Muzical poate fi receptat pe două frecvențe (104.8 Fm București și 97.6 FM), dar și la nivel global online.

De altfel, pe site-ul RRM poate fi accesată o bogată arhivă de emisiuni, alături de știri, interviuri, articole de specialitate și 10 stream-uri on demand. Radio România Muzical poate fi ascultat de asemenea prin aplicațiile pentru device-uri mobile.

Foto: Radio Romania Muzical – romania-muzical.ro

09
/08
/14

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” se va desfășura în perioada 12 – 16 august la Săpânţa. Ediţia de anul acesta include concerte de muzică tradiţională şi simfonică, ateliere de meşteşugărit, degustări de produse locale şi vizite în casele meşterilor din Ţara Maramureşului.

07
/08
/14

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de anul acesta a prilejuit un maraton liric de aproape şase ore la care au conlucrat zeci de participanţi. Festivalul din acest an a onorat memoria Haricleei Darclée la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

07
/08
/14

Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în zece orașe, între 23 septembrie și 12 octombrie. Proiectul muzical reunește artiști din șapte țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase.

07
/08
/14

Cele mai frumoase concerte ale toamnei sunt gratuite la Concursul Enescu: publicul va putea asculta peste 230 de candidați din 36 de colțuri ale lumii, în cadrul a 40 de concerte și recitaluri cu intrare liberă. Procedura de înscriere a fost făcută publică pe site-ul Festivalului și Concursului.

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.