“1984” VS administrația Trump
https://www.ziarulmetropolis.ro/1984-vs-administratia-trump/

Peste 180 de cinematografe din Statele Unite vor difuza filmul “1984” pe 4 aprilie, în replică la politicile administraţiei preşedintelui american Donald Trump. Pelicula, o adaptare din anii ’80 a cărţii cu acelaşi nume de George Orwell, va fi proiectată în 165 de oraşe din 43 de state din SUA, dar şi în ţări precum Canada, Anglia, Suedia şi Croaţia.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2017

“La mai puțin de o lună de la instalarea noii administrații prezidențiale, proprietarii cinematografelor cred că ceasurile bat deja ora 13”, notează site-ul evenimentului, unitedstateofcinema.com, făcând aluzie la fraza care deschide romanul.

Portretul făcut de Orwell unui guvern care produce propriile sale fapte, care solicită ascultare totală și își demonizează dușmanii străini, nu a fost niciodată mai actual’. – www.unitedstateofcinema.com

Proiecțiile filmului regizat de Michael Radford vor avea loc pe 4 aprilie, dată la care, în roman, personajul principal Winston Smith începe un jurnal, precizează același site.

Foto: 1984 – facebook

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.

22
/04
/21

CARTEA DE CINEMA A apărut recent, la Editura Universităţii din Bucureşti, o substanţială şi pasionantă carte: „Umorul între divertisment şi ideologie. O istorie culturală a filmelor de comedie din România comunistă (1948-1965)”. Volumul - lectură obligatorie - este teza de doctorat a tânărului istoric Eugen Ignat.

22
/04
/21

Pe lângă retrospectiva amplă Ulrike Ottinger, ediția a 14-a a festivalului One World România va cuprinde două focusuri pe colective cinematografice care s-au luptat cu armele specifice mediului pentru a sprijini cauza feministă, ambele învârtindu-se în jurul personalității lui Delphine Seyrig: Focus Delphine Seyrig și Focus Centrul Simone de Beauvoir.

21
/04
/21

CRONICĂ DE FILM Ar fi nedrept să nu i se recunoască regizoarei Chloé Zhao meritul pentru generozitatea faţă de marginali din spatele celui de-al treilea film al ei, „Nomadland” (2020), câştigător al Leului de Aur la Festivalul de la Veneţia şi favorit la Premiile Oscar.