2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-200-de-proiecte-dedicate-centenarului-marii-uniri/

Secretarul de stat în Ministerul Culturii, şef al Departamentului Identitate Naţională, Paul Claudiu Cotîrleţ, a declarat luni, la Târgu-Jiu, că la nivel naţional au fost acceptate 2.200 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, pentru care Guvernul a alocat suma de 150 de milioane de lei.

Un articol de |16 ianuarie 2018

Paul Claudiu Cotîrleţ a afirmat că, din cele 56 de proiecte depuse de instituţiile din judeţul Gorj la Ministerul Culturii, au fost declarate eligibile 47, printre acestea numărându-se cele ale Primăriei Târgu-Jiu, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Consiliului Judeţean, Muzeului Judeţean, Bibliotecii Judeţene, precum şi cele ale mai multor primării din judeţ.

În total sunt 2.200 de proiecte acceptate, 47 sunt în judeţul Gorj, sunt conferinţe, expoziţii, reabilitări, reconsolidări, construcţii de monumente noi. Ne bucurăm de sprijinul Guvernului, suma este de 150 de milioane de lei la nivel naţional, nu vă pot spune încă suma pe judeţul Gorj, dar va fi considerabilă. – Paul Claudiu Cotîrleţ

Totodată, el a menţionat că Programul „Acces Centenar” va debuta în luna februarie, iar suma alocată va creşte faţă de anul trecut.

Programul Acces Centenar va debuta în luna februarie, este dedicat ONG-urilor şi asociaţiilor, noi săptămâna următoare clarificăm paşii ce trebuie a fi urmaţi, în genere vor fi cei de anul trecut, de la prima ediţie, doar suma cred că va fi modificată, va fi una mult mai mare. Vă pot spune suma – 50.000 de lei era maximul data trecută, acum sperăm cel puţin la 100.000 de lei. – Paul Claudiu Cotîrleţ

Centenarul Marii Uniri, Foto: Samoila Marza

Prezent luni la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” din Târgu-Jiu, unde a avut loc Ziua Culturii Naţionale, în cadrul căreia s-a desfăşurat deschiderea oficială a Programului cultural „2018 – Centenarul Marii Uniri”, secretarul de stat a afirmat că „oraşul Târgu-Jiu a fost şi rămâne în istorie şi în conştiinţa publică prin cel puţin două mari repere de înaltă ţinută”.

„Se cuvine să amintim astăzi, în anul Centenarului, despre luptele eroice din zona Defileului Jiului, purtate pe frontul de sud din Munţii Carpaţi în octombrie 1916, când trupele române, comandate de generalul Ion Dragalina, au desfăşurat bătălia pentru apărarea celei mai favorabile artere de legătură cu Transilvania, reuşind întârzierea coloanelor inamice. (…) Ansamblul Sculptural de la Târgu-Jiu, omagiul adus eroilor marelui război de către sculptorul român Constantin Brâncuşi, cel care a aşezat România în patrimoniul cultural universal, este cea de-a doua mare contribuţie pe care oraşul Târgu-Jiu o oferă întregii ţări şi pretutindeni”, a mai spus Paul Claudiu Cotîrleţ în discursul său cu prilejul deschiderii Programului cultural „2018 – Centenarul Marii Uniri”.

Foto: Centenarul Marii Uniri – Samoila Marza

28
/10
/22

Astăzi, 28 octombrie 2022, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, a avut loc conferința de încheiere a proiectului MoldArte, un proiect finanțat de EUNIC prin programul European Spaces for Culture și organizat de Institutul Cultural Român în colaborare cu Goethe-Institut București, Ambasada Austriei din Republica Moldova și Delegația Uniunii Europene din Republica Moldova.

26
/10
/22

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din țară, prezintă în cadrul ediției a X-a, o artistă neconvențională, cu un parcurs atipic la fel ca personalitatea sa: Lilian Theil. Născută la Brașov în 1932, artista are o tehnică specială (appliqué): „pictează” cu acul de cusut și creează artă profund încărcată de simboluri contemporane din haine pe care nu le mai poartă.

24
/10
/22

De joi, 27 octombrie până la finalul lunii noiembrie, 40 de tineri din Ucraina cu vârstă cuprinsă între 15-18 ani sunt invitați să participe la etapa a doua a proiectului „𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐮𝐦𝐬 𝐎𝐩𝐞𝐧 𝐇𝐞𝐚𝐫𝐭𝐬”, în cadrul căreia vor realiza patru instalații artistice ce au ca temă imaginarea viitorului, tinerii având astfel ocazia de a deveni creatorii unei lumi capabile să-i integreze pe ei și pe cei din generațiile următoare.

21
/10
/22

Finalul lunii octombrie aduce două expoziții noi în spațiile neconvenționale ale Celulei de Artă – pe 22 octombrie, la Galeria Verticală by Celula de Artă, găzduită de Random Space (str. Popa Petre nr. 21) va avea loc vernisajul „Let’s run back to a zero point. Look inside” a artistei Marina Aristotel, iar pe 24 octombrie, la Celula de Artă din Bd. Carol nr. 53, Daniel Loagăr aduce „Protoype for Future Cities”.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.