„2 camere cu nisip”, expoziție – Dragoș Galgoțiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-camere-cu-nisip-expozitie-dragos-galgotiu/

Foaierul şi holul Sălii Studio a Teatrului Odeon devin, pe timpul desfăşurării FNT-29, spaţiul unei expoziţii despre arta şi viaţa unui artist complex şi plin de elaborate viziuni. Un demers care mizează pe informaţia intenţionat-fragmentară, amestecată cu melancolie şi decadenţă…

Un articol de Liliana Matei|19 octombrie 2019

Expoziția „2 camere cu nisip – spectacole, desene, obiecte, prieteni, Dragoș Galgoțiu” va fi vernisată pe 19 octombrie, ora 18:00 în Galeria Odeon (foaierul Sălii Studio).

„Anul acesta se împlinesc 40 de ani de la primul meu spectacol, «Neînțelegerea» de Camus, montat la Teatrul din Sibiu în 1979. Pentru că a trecut atât de mult timp, pentru că am trăit intens entuziasmul și iluzia experienței teatrale împreună cu prietenii mei, pentru că am văzut și am trăit teatru și ca spectator de și mai mult timp (mama mea fiind actriță a Teatrului Național din Cluj), pentru că dincolo de teatru au existat și alte arte care m-au sedus și pe care le-am practicat (am început să cioplesc piatră de la 11 ani în atelierul lui George Apostu), ocazia unei priviri asupra experiențelor trăite e plină de melancolie…

De aceea, căutând imagini, amintindu-mi de oamenii cu care am imaginat împreună, încercând să înțeleg acum ce am făcut și cine sunt, văd dincolo de imagini, văd ceea ce pare invizibil, văd farmecul și deriziunea aventurii mele artistice ca pe un spectacol, un spectacol fragil și încărcat de emoțiile mele și ale celor cu care am imaginat”, spune Dragoș Galgoțiu.

Printuri șifonate, scrise de mână, fotografii cu passe-partout atinse de notații ale clipei, imagini – pietre de hotar ale unui parcurs artistic alături de mentori și prieteni: Vlad Mugur, Aureliu Manea, Cătălina Buzoianu, Andrei Both, Vittorio Holtier, Lia Manțoc, Doina Levintza…  Fotografii înrămate, schițe de decor, un dulap Biedermeier, cu ușile deschise, adunând obiecte aparținând artistului – un univers amintind de șifonierul din „Livada de vișini”. Imaginile, obiectele, emoțiile – toate sunt supuse fanării; inclusiv proiecțiile video, sau colajele de muzici de scenă și sunete fracturate, bruiate – toate acestea sunt supuse invaziei nisipului…

„…poate ar trebui spus ceva despre nisip, nisipul în care stau obiecte, nisipul real care există în expoziție, dar și despre faptul că totul e nisip: imaginile, spectacolele, amintirile, fragila noastră existență și memoria aventurilor imaginative, experiența teatrală e nisip, gândurile și imaginile sunt nisip. Este o expoziție despre nisip…”, mai spune Dragoș Galgoțiu

Expoziția va fi deschisă în perioada 19 octombrie – 17 noiembrie 2019, la Galeria Odeon, Sala Studio.

Expoziția va fi urmată de spectacolul „Kafka. 5 Vise”, după texte de Franz Kafka, regia Dragoș Galgoțiu, selectat în ediția din 2016 a Festivalului Național de Teatru.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.

12
/09
/22

GREEN HOURS LIVE(S) caută povești și istorii personale legate de Green Hours, pe care le va transforma într-o instalație multimedia.