Două premiere într-o singură zi, la Teatrul Naţional din Timişoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/2-premiere-intr-o-singura-zi-la-teatrul-national-din-timisoara/

Naţionalul timişorean dedică ziua de duminică, 2 iunie, evenimentului teatral, programând două premiere în aceeaşi zi, „Anna Karenina“ şi „Bash“.

Un articol de Andrada Văsii|30 mai 2013

În exclusivitate, Naţionalul timişorean dedică ziua de duminică, 2 iunie, evenimentului teatral, programând două premiere în aceeaşi zi.

Astfel, premiera serii, programată de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului Naţional, o aduce la rampă pe cunoscuta actriţă Claudia Ieremia, protagonistă a spectacolului „Anna Karenina“, adaptare de Helen Edmundson după Lev Tolstoi.

Spectacolul abordează o temă extrem de actuală azi, în al doilea deceniu al secolului XXI, reconstruind, dincolo de timp, destinul unei femei în căutarea propriei identităţi, într-o profundă idiosincrazie cu o societate care nu o confirmă decât ca femeie, ca soţie, ca mamă, ca amantă, dar niciodată ca fiinţă umană pur şi simplu.

Drumul pe care Anna Karenina îl alege conştient, vizionar, este drumul care o transformă pe Anna – omul în Anna Karenina – mitul.

Spectacolul poartă semnătura regizorală a Adei Lupu.

Trei piese într-un singur act

În preambulul acestui eveniment, de la ora 11.00, la Studio „Uţu Strugari“ a Teatrului Naţional are loc premiera spectacolului „Bash“ de Neil LaBute. Un spectacol plasat sub semnul sincerităţii crude, „Bash“ este un triptic de trei piese într-un act, o explorare în egală măsură lucidă şi emoţională a răului, în complexitatea lui, în aparenţa sa adesea benignă, cotidiană.

Cei doi actori care semnează şi interpretează acest spectacol – Alexandra Didilescu şi Colin Buzoianu – pleacă de la premisa că Bash este „un foarte bun exerciţiu de căutare în suflet şi în minte, de renunţare la mijloace exterioare de expresie pentru a ajunge la sinceritate extremă – în ambele sensuri“.

Foto credit: Teatrul Național din Timișoara

21
/11
/14

Orchestra Simfonică din Detroit a cerut locuitorilor din acest oraş, fosta "capitală" a industriei de automobile americane, să înregistreze sunetele din mediul înconjurător pentru a alcătui apoi o simfonie a zgomotelor din viaţa de zi cu zi a urbei.

20
/11
/14

„Dăruirea totală este pentru mine un act de patriotism...“, a spus Marin Moraru, într-o conferinţă memorabilă, susţinută la UNATC, în faţa studenţilor Facultăţii de Teatru.

19
/11
/14

În perioada noiembrie – decembrie, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematrografică I.L. Caragiale le-a pregătit iubitorior de teatru două spectacole speciale, Cine e fazanul, de Georges Feydeau şi Fundătura, după un text de Maxim Gorki

19
/11
/14

Cărţi scrise de Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami şi Orhan Pamuk, dar şi volumul autobiografic al preşedintelui ales al României Klaus Iohannis se numără printre noutăţile editoriale de la Târgul Internaţional Gaudeamus-Carte de învăţătură 2014.

19
/11
/14

Soliștii Operei Comice pentru Copii și tinerii olimpici de la Colegiul Național de Muzică "George Enescu" din București vor susține un spectacol extraordinar cu ocazia Zilei Naționale a României. Evenimentul are loc pe 1 decembrie, începând cu ora 17, la Sala Mare a Operei Comice pentru Copii, Calea Giulești nr. 16.