20 cele mai așteptate cărți Litera ale acestui an
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-cele-mai-asteptate-carti-litera-ale-acestui-an/

Editura Litera anunţă Top 20 de titluri pentru cititorii pasionaţi de ficţiune şi non-ficţiune, o listă-reper care ne poate influenţa modul de gândire în 2020.

Un articol de Liliana Matei|15 ianuarie 2020

Ficțiune

  1. Tous les hommes n’habitent pas le monde de la même façon, de Jean–Paul Dubois

Câștigător, în 2019, al celui mai prestigios premiu literar al Franței, Premiul Goncourt, acest „roman nostalgic al fericirii pierdute” – cum îl descrie Agence France Press, va apărea la Editura Litera, anul acesta. Este o poveste plină de umanitate, melancolie și ironie, a unui om pe cale de a se stinge într-o închisoare canadiană pentru o crimă necunoscută. Prin istoria unei vieți regăsite, narată într-una dintre cele mai frumoase cărți ale lui Jean–Paul Dubois, descoperim un autor animat de un sens acut al fraternității, dar și de revoltă către toate formele de nedreptate.

  1. Celestial Bodies, de Jokha al-Harthi

Volumul, câștigător al Premiului Man Booker International în 2019, este o reinterpretare inedită a unei saga de familie plină de secrete ce a devenit instant un bestseller. Primul roman scris în limba arabă care a câștigat Premiul Man Booker International și prima carte a unei scriitoare din Oman ce a fost tradusă în limba engleză, Celestial Bodies marchează prezența unui nou autor important pe piața internațională.

  1. Patria, de Fernando Aramburu

Bestseller absolut în Spania, foarte apreciat la nivel internațional și ecranizat în timp record de către HBO, romanul lui Aramburu este o relatare despre viețile distruse de terorismul basc ce reînvie dezbaterea dintre adevăr și reconciliere. Prietenii de o viață devin dușmani înverșunați atunci când tatăl unei familii este ucis de militanții ETA. Concentrat pe complexitatea psihologică a personajelor, citim încă un roman excepțional în colecția Clasici Contemporani Litera.

  1. My Dark Vanessa, de Kate Elizabeth Russell

Cartea despre care va vorbi toată lumea, My Dark Vanessa este un roman strălucitor și plin de forță, care marchează debutul exploziv al unei scriitoare excepționale. Explorând dinamica psihologică a relației dintre o adolescentă precoce, dar naivă și profesorul ei cu o personalitate magnetică și manipulatoare, acest roman este o lectură mustread în colecția Buzz Books.

  1. American Dirt, de Jeannine Cummins

Numit „Fructele mâniei al zilelor noastre” și „un nou clasic american”, romanul scris de Jeanine Cummins spune povestea Lydiei Quixano Pérez, o mexicancă din Acapulco, obligată să fugă în America împreună cu fiul ei, atunci când în oraș își face apariția șeful unui cartel al drogurilor care le amenință viața. Dramatic și plin de umanitate, romanul aruncă o privire în sufletele unor oameni dispuși să sacrifice totul pentru o rază de speranță.

  1. Le ghetto interieur, de Santiago H. Amigorena

Alegerea României 2019 pentru Premiul Goncourt, romanul spune povestea unui evreu stabilit la Buenos Aires în anii 1920. După ani în care și-a construit o nouă viață acesta află că mama sa trăiește coșmarul primelor zile ale Holocaustului, în Polonia. Amigorena, cineast și producător de film, ne aduce un roman senzațional, de colecție în Clasici Contemporani Litera.

  1. Berta Isla, de Javier Marias

Javier Marias are un inegalabil talent de a explora cele mai obscure unghere ale ființei umane iar prin acest roman îl introduce pe cititor în abisul care se adâncește între Berta și Tomas, personajele sale, și în deciziile care le vor schimba iremediabil destinele. Berta Isla este o poveste despre dragoste și adevăr, despre frică și secrete, despre identități ascunse și despre destinul pe care ni-l asumăm. J.M.Coetzee îl consideră pe drept pe Javier Marias „un candidat serios la Premiul Nobel”.

  1. Transit, de Rachel Cusk

Continuă seria semnată de Rachel Cusk, una dintre cele mai bune și mai revigorante voci din literatura de limbă engleză. După apreciatul roman Schiță, în cartea Tranziție, Cusk descrie experiențele elementare și aspectele profund limitate ale vieții. Volumul tratează, cu o onestitate tulburătoare, tema conflictului lăuntric dintre dorința de a-ți trăi viața și aceea de a evada din ea, a ambivalenței sfâșietoare ce însuflețește năzuința fiecăruia dintre noi de a se simți autentic. Tot anul acesta, la Editura Litera, apare și al treilea volum – Kudos – din această scurtă, dar memorabilă serie de romane.

  1. The Beekeper of Aleppo, de Christy Lefteri

O carte extrem de actuală, acest bestseller internațional va deveni cu siguranță un mustread printre pasionații de ficțiune din România. Este o poveste emoționantă, puternică și plină de compasiune despre o familie simplă din orașul sirian Alep, distrus de război. Suntem părtași la călătoria periculoasă a lui Nuri, apicultor, și a soției sale, Afra, artistă, care sunt forțați să scape. Extrem de bine scrisă, această operă de ficțiune ne readuce aminte de puterea și importanța narațiunii.

  1. The Beggar Maid, de Alice Munro

Câștigătoarea Premiului Nobel pentru Literatură revine la Editura Litera cu o nouă carte de povestiri prin care regina prozei scurte recreează, cu aceeași măiestrie, evoluția relației de peste 40 de ani dintre două femei, Flo și Rose. Un nou titlu remarcabil în seria de autor Alice Munro, numai la Editura Litera.

Non-ficțiune

  1. Barack Obama’s Memoir

Memoriile Fostului Președinte al Statelor Unite ale Americii este una dintre cele mai așteptate cărți ale acestui an. După succesul autobiografiei Povestea mea, a Fostei Prime Doamne, care a devenit rapid una dintre cele mai populare memorii de ordin politic din istorie, cu peste 10 milioane exemplare vândute la nivel global, Barack Obama va lansa în timpul campaniei prezidențiale a SUA propria biografie. Titlul final al cărții și mai multe detalii despre ce va conține vor fi dezvăluite în curând.

  1. How to Avoid A Climate Disaster, de Bill Gates

Bill Gates ne împărtășește ce a învățat în mai mult de un deceniu de studiu al schimbărilor climatice și al investițiilor în inovație pe care le-a făcut pentru a găsi o soluție la problema climei. Ne oferă o viziune pentru cum lumea poate construi și folosi instrumentele de care are nevoi pentru a ajunge la zero emisii de gaze de seră. Bill Gates explică de asemenea de ce este foarte implicat în această problemă și ce îl face să fie atât de optimist că planeta poate evita cele mai grave efecte ale crizei climatice.

  1. The Volunteer, de Jack Fairweather

Superb scrisă și extrem de bine documentată, incredibila poveste a lui Pilecki, polonezul parte din rezistență care s-a infiltrat la Auschwitz și, a sabotat din interior în încercarea de a-i avertiza pe aliați de planul final al naziștilor. O poveste reală cu o valoare incalculabilă care a fost recompensată cu Premiul Costa Biography Award în 2019 și care trebuie să se regăsească pe lista de lecturi de anul acesta.

  1. Utopia for Realists, de Rutger Bregman

În bestsellerul Utopia for Realists, carte vândută în peste 32 de țări, Bregman ne arată că putem construi o societate pornind de la idei vizionare care de fapt sunt foarte ușor de pus în practică. Toate realizările majore ale civilizației de până acum – de la sfârșitul sclaviei la începutul democrației – au fost considerate fantezii utopice. Printre aceste noi idei zse numără venitul universal sau săptămâna de lucru de 15 ore, idei ce pot deveni realități pe parcursul vieții noastre.

  1. Good Economics for Hard Times, de Abhijit Banerjee & Esther Duflo

Câștigătorii Premiului Nobel pentru Economie în 2019 ne arată cum economia ne poate salva din cele mai spinoase probleme sociale și politice. O carte revoluționară, originală, provocatoare prin care autorii pledează pentru un intervenționism inteligent și o societate construită pe compasiune și respect.

  1. The Folly and the Glory, Tim Weiner

Tim Weiner, autor premiat cu Pulitzer și National Book Award, ne propune o privire contextuală, extrem de bine documentată și narată, a dezvoltării războiului politic dintre SUA și Rusia de la Stalin până în zilele noastre.

  1. Origins. How the Earth Made Us, de Lewis Dartnell

Bestsellerul internațional prin care Lewis Dartnell ne dezvăluie impactul pozitiv al Pământului asupra modelării civilizațiilor umane. O carte perfectă pentru cei care s-au bucurat de cartea „Sapiens”, prin care să înțelegem mai bine amprenta a tot ceea ce ne înconjoară asupra existenței umane.

  1. Upheaval. How Nations Cope with Crisis and Change, de Jared Diamond

Jared Diamond abordează dintr-o perspectivă psihologică istoria, geografia, biologia și antropologia -, o notă caracteristică ce marchează toate cărțile sale. În Upheaval, relevă factorii ce influențează modul în care națiunile și indivizii pot răspunde unor provocări enorme. Rezultatul este această carte epică, în topul lecturilor de non-ficțiune pentru 2020.

  1. Capital and Ideology, de Thomas Piketty

Autorul bestsellerului Capitalul în secolul XXI, Piketty revine cu o continuare revoluționară prin care ne provoacă să ne regândim viziunea despre politică, ideologie și istorie. Dezvăluie ideile care au susținut inegalitatea în ultimul mileniu și de ce politica superficială de dreapta și de stânga eșuează în zilele noastre, și își folosește platforma pentru a propune o structură corectă a unui nou sistem economic.

  1. Think Like a Monk, de Jay Shetty 

Jay Shetty, fost călugăr, actualmente superstarul social media și gazda podcastului nr. 1 de sănătate și bunăstare din lume, cu peste 400 de videoclipuri virale și 5 milioane de vizionări, este autorul cărții inspiraționale Think Like a Monk. Acesta ne dezvăluie din propria experiență cum să depășim gândurile și obiceiurile negative și cum să atingem calmul și să ne descoperim scopul. Prin lansarea globală a acestei cărți, vândută deja în peste 30 de țări, inclusiv în România la Editura Litera, Jay Shetty ne dovedește încă o dată că este un povestitor și un mentor extraordinar.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.