20 de ani de la moartea lui Marcello Mastroianni
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-ani-de-la-moartea-lui-marcello-mastroianni/

“Când eram tânăr, viaţa mi se părea fără sfârşit…” – Marcello Mastroianni. Astăzi se împlinesc 20 de ani de la moartea celui considerat latin loverul şi figura simbol a cinemaului italian.

Un articol de Petre Ivan|19 decembrie 2016

În timpul războiului, a fost trimis de germani într-un lagăr de muncă, dar a reușit să evadeze și a trăit la Veneția, până în 1945. A ajuns apoi la Roma, unde i s-a oferit un loc de muncă în biroul unei societăți britanice de cinema.

Este descoperit de regizorul Luchino Visconti, care îl face să urce pe scenă în ”Un tramvai numit dorință” și ”Moartea unui comis voiajor”. Debutează în cinematografie în 1948 în ”Mizerabilii”, în regia lui Riccardo Freda.

Momentul hotărâtor în cariera sa a fost întâlnirea cu Federico Fellini și ”La dolce vita”, filmul care i-a adus premiul Palme d’Or la Festivalul de la Cannes, în 1960.

După acest film, cuplul Fellini-Mastroianni a devenit celebru și a rămas inseparabil. În cursul carierei sale, va juca în peste 150 de filme; va interpreta cu un talent rar întâlnit, mai întâi personaje pitorești din Italia postbelică, perioadă așa-zisă a ”neorealismului roz”, în care figura centrală este cea a seducătorului.

Spre sfârșitul vieții, va deveni un anti-erou, filmul lui Robert Altman ”Pret-a-porter” fiind un exemplu în acest sens.

Abstinenţii sunt cei care nu află niciodată ce-au pierdut. – Marcello Mastroianni

A turnat cu regizori italieni celebri ca Visconti (”Străinul”), Mario Bolognini (”Frumosul Antonio”), Michelangelo Antonioni (”Noaptea”), Vittorio de Sica (”Căsătorie în stil italian”), Dino Risi (”Soția preotului”), Carlo Lizzani (”Cronica unor bieți îndrăgostiți”).

A jucat alături de actori la fel de celebri — Brigitte Bardot, Sophia Loren, Jack Lemmon, Yves Montand, Shirley MacLaine. ”Divorț în stil italian”, ”Casanova”, ”La dolce vita” sunt numai câteva din filmele sale rămase în istoria cinematografiei.

La Festivalul de film de la Cannes a primit de două ori Premiul de interpretare masculină (1970, pentru ”Drama geloziei” și 1984, pentru ”Ochi negri”).

După succesul său cu ”Divorț în stil italian”, Mastroianni a efectuat un turneu în SUA. Pe ecran, a format un cuplu de neuitat cu Sophia Loren, partenera sa în zece filme.

Primul lor succes a fost ”Căsătorie în stil italian” (1964), urmat de ”Floarea soarelui” (1969), ”Soția preotului” (1970) și ”O zi specială” (1977). Ultimul film în care s-au întâlnit a fost ”Pret-a-porter” (1994), în regia lui Robert Altman.

Mastroianni a fost nominalizat pentru Oscar pentru rolul său din ”O zi specială”, în care a interpretat un homosexual ce încerca să supraviețuiască în Italia fascistă, răsturnând imaginea sa de ”amant latin”.

S-a stins din viață la 19 decembrie 1996, la vârsta de 72 de ani, în urma unui cancer pancreatic.

Foto: Marcello Mastroianni – facebook

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.

21
/01
/15

Televiziunea HBO va putea fi urmărită gratuit de abonaţii operatorilor de cablu şi DTH din România, în weekendul 23-25 ianuarie. Timp de trei zile, HBO îi invită pe telespectatori să urmărească, fără abonament, filmele şi serialele difuzate de această televiziune.