20 de ani de la moartea prinţesei Diana
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-ani-de-la-moartea-printesei-diana/

În urmă cu 20 ani, pe 31 august, Prinţesa Diana îşi pierdea viaţa. Cea mai iubită prinţesă britanică a murit la 36 de ani, într-un accident de maşină produs în pasajul de sub podul Alma, din Paris. Se afla în maşină cu prietenul ei, Dodi Al-Fayed, şi cu şoferul, care au decedat şi ei. Echipajele de salvare au ajuns în câteva minute, dar a fost nevoie de mai bine de o oră să taie carcasa maşinii ca să o scoată dintre fiarele contorsionate şi să o transporte la spital.

Un articol de Petre Ivan|31 august 2017

Ken Wharfe, fostul bodyguard al regretatei Lady Di, care i-a oferit protecție  timp de 16 ani a vorbit, recent, despre viața Prințesei Inimilor și despre copiii ei.

Acesta a povestit că își amintește și acum prima zi când a cunoscut-o pe Diana și pe copiii ei, când a mers pentru prima dată la Sandringham, casa din Norfolk a reginei, William avea cinci ani și Harry 3 ani.

William și Harry erau iubirile vieții ei. Erau niște copii grozavi, alături de care era o plăcere să-ți petreci timpul. Cei doi continuă şi astăzi să vorbească despre mama lor. – Ken  Wharfe, fostul bodyguard al prinţesei Diana

Fostul bodyguard crede că Harry îi seamănă mai mult mamei sale, dezvăluind că era şi preferatul personalului de la Palat.

William avea tendinţa de a fi mai viclean, în timp ce Harry era foarte deschis și  simpatic. Probabil tocmai stilul acesta moştenit de la mama sa i-a adus mai multă popularitate mezinului familiei regale – Ken Wharfe

Bărbatul în vârstă de 68 de ani spune că nu a existat vreo zi plictisitoare în toată perioada în care a lucrat pentru aceasta.

Era imposibil să nu o placi, pentru că era prietenoasă, amuzantă şi cu un simţ al umorului ciudat. A fost însă şi o Dianafemeie nefericită, mai ales în anii de după confruntarea umilitoare cu Prinţul Charles şi amanta lui, Camilla, când Diana s-a gândit chiar și la sinucidere și a încercat să-și găsească alinare în brațele unui ofițer din armata britanică, dar și în ale unui vânzător de mașini. – Ken  Wharfe

Charles și Diana s-au cunoscut în 1977, pe vremea când Prințul de Wales se înâlnea cu sora mai mare a Dianei, Lady Sarah Spencer. Charles s-a arătat interesat de Diana abia trei ani mai târziu, în 1980. Relația a evoluat destul de rapid, în februarie 1981, prințul i-a cerut mâna, un inel cu un safir albastru si mai multe diamante, acelasi oferit 30 de ani mai tarziu lui Kate Middleton.

Diana Spencer avea 20 de ani când s-a căsătorit cu Prințul Charles în Catedrala St Paul, devenind Prințesă de Wales, pe 29 iulie 1981, într-o așa-numită „nuntă de basm” urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni.

Foto: Prinţesa Diana – wikipedia, facebook

28
/11
/15

MEMORIA CULTURALĂ Cine-şi mai aminteşte de „Răzbunarea haiducilor”, „Răpirea fecioarelor”, „Zestrea domniţei Ralu” sau de serialul de televiziune „Toate pânzele sus!”? În peste 40 de ani de film românesc, Colea Răutu a creat roluri memorabile. S-a născut pe 28 noiembrie 1912.

27
/11
/15

Nicolae Iorga, omorât pe 27 noiembrie 1940, a fost istoric, enciclopedist, critic literar, documentarist, poet, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar, academician român. Păstorel Teodoreanu scria undeva că Iorga „scrie în fiecare zi câte o carte, duminica câte două”.

27
/11
/15

Într-o zi de 27 noiembrie (1940) se stingea din viaţă, în mod tragic, unul dintre titanii culturii româneşti interbelice. După o viaţă dusă pe culmile recunoaşterii universitare, ştiinţifice, sociale şi politice, reputatul om de ştiinţă, Iorga a sfârşit la marginea unei păduri, batjocorit şi împuşcat cu 9 gloanţe.

26
/11
/15

Bălţăţeanu, spunea actriţa Maria Filotti, „era un partener ideal, mai ales în sensul de a şti să se adapteze la jocul celuilalt, cu atâta supleţe, încât îi facilita jocul”. În 40 de ani de teatru, a avut noroc şi a jucat toate genurile, mergând din victorie în victorie. S-a născut pe 26 noiembrie 1893, la Drobeta-Turnu Severin.

20
/11
/15

Atentatele teroriste de la Paris au transformat "La Marseillaise", poate cel mai cunoscut şi admirat imn din lume, într-un imn al solidarităţii lumii civilizate împotriva terorismului. Marseieza a fost intonată de un înteg stadion, zilele trecute, la meciul amical Anglia - Franţa, de pe Wembley, şi va fi cântat înaintea tuturor meciurilor din prima ligă engleză din acest weekend. În Premier League evoluează un număr de 72 de jucători francezi.

16
/11
/15

Cornel Todea, de la a cărui naștere se împlinesc 80 de ani în 18 noiembrie, a abordat cu vervă și imaginație textul lui Paul Ioachim, în care dramaturgul amestecă viața de zi cu zi cu cea de pe scenă. Rolurile principale sunt interpretate de Damian Crâșmaru, Mircea Rusu, Ileana Cernat și Oana Ioachim. Spectacolul poate fi vizionat în această seară, de la ora 20.10, la TVR 2

16
/11
/15

În urmă cu mai bine de un secol, într-o zi de 16 noiembrie (1903) se năştea Dumitru Staniloae, autoritate proeminentă a teologiei europene și cel mai mare teolog român. Membru titular al Academiei Române, Părintele Staniloae a lucrat vreme de 45 de ani la traducerea lucrării "Filocalia sfintelor nevoințe ale desăvârșirii" (în douăsprezece volume).

19
/10
/15

Timp de șase decenii, pana lui Sadoveanu a dăruit lumii peste 100 de volume în care a cugetat despre oameni, despre viaţă, despre natură, într-o limbă viu colorată. „Neamul Şoimăreştilor”, „Hanul Ancuţei”, „Baltagul” sunt dovada unui fel de a povesti care rămâne etern. Scriitorul şi omul politic s-a născut pe 5 noiembrie 1880, la Paşcani, şi a decedat pe 19 octombrie 1961, la Vânători-Neamţ.

18
/10
/15

Cine nu-şi mai aminteşte de „Bădia”, actorul care a jucat în  “Drumul oaselor”,  „,Păcală se întoarce”, ”Dumbrava minunată” sau „Cireşarii” ? Actorul care a stat zece ani prin puşcării, a scris poezii, epigrame, o piesă de teatru şi a jucat în filme roluri memorabile?

13
/10
/15

Într-o zi de 13 octombrie (1921) se năştea, în Monsummano (Italia), Yvo Livi, cunoscut mai târziu ca Yves Montand, actorul şi cântăreţul adorat de francezi, considerat regele music hall-ului anilor '50.

01
/10
/15

ION STRATAN (1955-2005), unul dintre cei mai importanţi poeţi „optzecişti“, ar fi împlinit astăzi 60 de ani. Prieten cu Nichita Stănescu şi considerat drept cel mai important continuator al acestuia, Stratan a fost , de asemenea, “cel mai distins poet al Cenaclului de Luni la o vreme când ceilalți optzecisti încă își pregăteau ucenicia”.