20 de ani de la moartea prinţesei Diana
https://www.ziarulmetropolis.ro/20-de-ani-de-la-moartea-printesei-diana/

În urmă cu 20 ani, pe 31 august, Prinţesa Diana îşi pierdea viaţa. Cea mai iubită prinţesă britanică a murit la 36 de ani, într-un accident de maşină produs în pasajul de sub podul Alma, din Paris. Se afla în maşină cu prietenul ei, Dodi Al-Fayed, şi cu şoferul, care au decedat şi ei. Echipajele de salvare au ajuns în câteva minute, dar a fost nevoie de mai bine de o oră să taie carcasa maşinii ca să o scoată dintre fiarele contorsionate şi să o transporte la spital.

Un articol de Petre Ivan|31 august 2017

Ken Wharfe, fostul bodyguard al regretatei Lady Di, care i-a oferit protecție  timp de 16 ani a vorbit, recent, despre viața Prințesei Inimilor și despre copiii ei.

Acesta a povestit că își amintește și acum prima zi când a cunoscut-o pe Diana și pe copiii ei, când a mers pentru prima dată la Sandringham, casa din Norfolk a reginei, William avea cinci ani și Harry 3 ani.

William și Harry erau iubirile vieții ei. Erau niște copii grozavi, alături de care era o plăcere să-ți petreci timpul. Cei doi continuă şi astăzi să vorbească despre mama lor. – Ken  Wharfe, fostul bodyguard al prinţesei Diana

Fostul bodyguard crede că Harry îi seamănă mai mult mamei sale, dezvăluind că era şi preferatul personalului de la Palat.

William avea tendinţa de a fi mai viclean, în timp ce Harry era foarte deschis și  simpatic. Probabil tocmai stilul acesta moştenit de la mama sa i-a adus mai multă popularitate mezinului familiei regale – Ken Wharfe

Bărbatul în vârstă de 68 de ani spune că nu a existat vreo zi plictisitoare în toată perioada în care a lucrat pentru aceasta.

Era imposibil să nu o placi, pentru că era prietenoasă, amuzantă şi cu un simţ al umorului ciudat. A fost însă şi o Dianafemeie nefericită, mai ales în anii de după confruntarea umilitoare cu Prinţul Charles şi amanta lui, Camilla, când Diana s-a gândit chiar și la sinucidere și a încercat să-și găsească alinare în brațele unui ofițer din armata britanică, dar și în ale unui vânzător de mașini. – Ken  Wharfe

Charles și Diana s-au cunoscut în 1977, pe vremea când Prințul de Wales se înâlnea cu sora mai mare a Dianei, Lady Sarah Spencer. Charles s-a arătat interesat de Diana abia trei ani mai târziu, în 1980. Relația a evoluat destul de rapid, în februarie 1981, prințul i-a cerut mâna, un inel cu un safir albastru si mai multe diamante, acelasi oferit 30 de ani mai tarziu lui Kate Middleton.

Diana Spencer avea 20 de ani când s-a căsătorit cu Prințul Charles în Catedrala St Paul, devenind Prințesă de Wales, pe 29 iulie 1981, într-o așa-numită „nuntă de basm” urmărită la televizor de 750 de milioane de oameni.

Foto: Prinţesa Diana – wikipedia, facebook

18
/11
/21

Seara de 3 decembrie 1986, în plină dictatură ceaușiștă, când românii îngheață de frig și acasă, și în școli, și în instituții de toate felurile, pare o seară ca oricare alta: se întunecă devreme, la televizor cetățenii se pot uita două ore, Tovarășul și Tovarășa sunt negreșit acolo, fabricile duduie necontenit, că ele lucrează „pe ture”. Dar cine iese din casă la București poate să meagă, de exemplu, la teatru.

11
/11
/21

Editura Nemira a lansat în imprintul de nonficțiune ORION autobiografia președintelui Statelor Unite ale Americii. Vă oferim un fragment din „Promisiunile mele. Despre viață și politică” de Joe Biden (traducere de Ruxandrei Toma, lectură de specialitate de Anca Sandu).

24
/10
/21

Ultimele două programe ale actualei ediții a Cineclubului One World Romania, disponibile online, gratuit, până la 18 noiembrie, se concentrează pe activitatea de la Sahia a Mártei Mészáros și Slavomir Popovici, doi cineaști care și-au lăsat amprenta asupra producției studioului de film documentar în moduri foarte diferite.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.

08
/10
/21

O schiță de portret, în câteva cuvinte-cheie ce conturează un univers al lui. În anul 2020, s-au împlinit o sută de ani de la nașterea lui Federico Fellini. Pornind de la câteva secvențe din destinul lui de artist, să ne întoarcem la viețile tragicomice pe care le-a construit pe ecran.

23
/09
/21

Când s-a stins cel mai mare scriitor rus, cenzura lucra de zor, „dar sentimentele poporului rus nu puteau fi înăbușite”, notează americanul Jay Parini în ultimele pagini din cunoscutul roman „Ultima gară”.

21
/09
/21

Biografiile marilor împărați din China dinastică sunt ticsite de povești sângeroase, jocuri de culise, răzbunări, urzeli, iubiri devastatoare și multe alte ingrediente spectaculoase pe care industria de televiziune chineză le explorează și reformulează romanțat sub forma serialelor și filmelor istorice de larg consum.

14
/09
/21

Celebrul artist plastic belgian René Magritte s-a stins din viață într-o zi de vară, pe 15 august 1967, la 68 de ani. A fost înmormântat la cimitirul Schaerbeek din Bruxelles. Mai jos îl vedeți fotografiat, lângă tabloul său, „Pelerinul”, de Lothar Wolleh, chiar în anul în care a murit...